Δογματικά υπέρ της διατήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας εμφανίστηκε χθες στην ολομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφερόταν στην ανακολουθία των κυβερνήσεων που βρίσκουν χρήματα για να διασώσουν τις τράπεζες παραβιάζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας ενώ επί σειρά ετών δεν επέτρεπαν την παραμικρή παρέκκλιση για να ικανοποιήσουν οξυμένες κοινωνικές ανάγκες. Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτούσε αν το Συμβούλιο μετά τις τελευταίες εξελίξεις πρέπει να προχωρήσει σε ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ο κ. Ζουιγέ, υφυπουργός Ευρ. Υποθέσεων της Γαλλίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου, απαντώντας στον Δ. Παπαδημούλη επέμεινε στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας: «Υπενθυμίζω τα συμπεράσματα του Συμβούλιου στις 7 Οκτωβρίου στα οποία επαναβεβαιώνει τη βούληση του να συνεχίσει να εφαρμόζεται το Σύμφωνο Σταθερότητας λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές περιστάσεις που γνωρίζουμε. Αυτή η απόφαση της 7η Οκτωβρίου πρέπει βέβαια να υλοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του G20, όπου έγινε έκκληση να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα.»
Ο Δ.Παπαδημούλης παρεμβαίνοντας ανέφερε ότι: «Aκόμη και ο κ. Πρόντι, ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής, είχε αποκαλέσει «ηλίθιο» το Σύμφωνο Σταθερότητας γιατί νοιάζεται μόνο για τον πληθωρισμό, το έλλειμμα και το χρέος, την ώρα που η Ευρώπη βυθίζεται στην ύφεση και χρειάζεται μέτρα που να τροφοδοτούν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Σας ερωτώ σήμερα, εκτός από τη χαλάρωσή του, σκέφτεστε και την αντικατάστασή του;» Καταλήγοντας, δε, σχολίασε τον «τουρισμό της κρίσης» στον οποίο έχει επιδοθεί ο Νικολά Σαρκοζί, ζητώντας να σταματήσει, αφού δεν προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Στην απάντησή του, ο κ. Ζουιγέ, τόνισε ότι «Πρώτον, δεν συμφωνώ πάντα με τον Πρόεδρο Πρόντι. Δεύτερον, χρειαζόμαστε και κάποια δημοσιονομική πειθαρχία. Τρίτον, όπως είπα και προηγουμένως αναφερόμενος στα συμπεράσματα του G20, πρέπει να προσαρμόσουμε αυτές τις αρχές στις εξαιρετικές περιστάσεις που επικρατούν, χρειαζόμαστε ειδικά μέτρα, αυτό άλλωστε εξυπακούεται. Το βρίσκω πολύ λογικό και εκεί που συμφωνώ είναι στο γεγονός ότι δεν πρέπει να επιδείξουμε δογματισμό.»
Καταλήγοντας ο Γάλλος υφυπουργός απάντησε στα όσα είπε ο Δ. Παπαδημούλης περί «τουρισμού της κρίσης» του Νικολά Σαρκοζί, ως εξής: «Γνωρίζω επαρκώς τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου για να ξέρω ότι θα προτιμούσε να βρίσκεται αλλού για τουρισμό και ότι θέτει όλη του την ενέργεια στις υπηρεσίες της Ευρ. Ένωσης. Νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε και για μας αυτό είναι το σημαντικό.»
Ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι εντυπωσιακό ότι η ηγεσία της Ευρ. Ένωσης με τη δογματική εμμονή στο νεοφιλελεύθερο κορσέ του Συμφώνου Σταθερότητας δεν είχε καταλάβει τίποτα από την επερχόμενη κρίση. Επέμεναν και οι ηγέτες των κρατών-μελών της, δεν είχαν καταλάβει τίποτα από την επερχόμενη κρίση. Επέμεναν στις αντιπληθωριστικές πολιτικές ενώ ερχόταν η ύφεση. Δεχόντουσαν αδιαμαρτύρητα ένα ευρώ που εμπόδιζε την είσοδο των ευρωπαϊκών προϊόντων σε ξένες αγορές. Διατηρούσαν τα υψηλότερα επιτόκια όταν ήταν σαφή τα σημάδια της κρίσης. Σήμερα που βλέπουν οικονομίες και κολοσσούς να καταρρέουν εμφανίζονται αδύναμοι να προβούν στο πιο σημαντικό βήμα που θα ήταν η αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα Νέο Σύμφωνο που να προτάσσει τους στόχους της Ανάπτυξης, της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Συνοχής ».
To Γραφείο Τύπου