Την εκδήλωση άνοιξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός υπογραμμίζοντας την ανάγκη απεξάρτησής μας ως χώρας από την εισαγόμενη ενέργεια (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια ) αλλά και την ανάγκη να ελαττώσουμε την κατανάλωση λιγνίτη όχι μόνο για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται στα ορυχεία και στα εργοστάσια .
Στην συνέχεια ο καθηγητής του τμήματος ενεργειακής τεχνολογίας των Τ.Ε.Ι Αθήνας Πέτρος Αξαόπουλος αναφέρθηκε σε τεχνικά θέματα που αφορούν τις ανεμογεννήτριες καθώς και στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την εγκατάστασή τους δίνοντας έμφαση στην ανάγκη σωστής χωροθέτησης και ελέγχου των μονάδων που τυχόν εγκατασταθούν .
Επόμενος ομιλητής ο νομαρχιακός σύμβουλος της Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας Νίκος Συρμαλένιος που αναφέρθηκε στις θέσεις της παράταξης αλλά και του νομαρχιακού συμβουλίου Κυκλάδων, θέσεις που συνηγορούν στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με προϋποθέσεις και κυρίως με το σχεδιασμό χωροταξικού για τις ΑΠΕ σε κάθε νησί .
Από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ο υπεύθυνος του προγράμματος Αειφόρο Αιγαίο Κρίτωνας Αρσένης τόνισε το στοιχείο της φέρουσας ικανότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με συνεχιζόμενη εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς και με το υπό υπογραφή χωροταξικό του Τουρισμού.
Τέλος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κορθίου Άνδρου Γιάννης Γλυνός, που εξήρε τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό των τοπικών κοινωνιών, μεταφέροντας και την εμπειρία της Άνδρου, όπου ο Δήμος πρότεινε έγκαιρα τη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών στο νησί. Επίσης αναφέρθηκε και στη δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διαχειριστεί με καλλίτερους όρους την αξιοποίηση των ΑΠΕ, ανεξάρτητα από τις όποιες προτάσεις των ιδιωτικών εταιρειών.
Η εκδήλωση έκλεισε με συμμετοχή του κόσμου στη συζήτηση, μέσα σε κλίμα έντονου και ζωηρού διαλόγου.