Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/11/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Αλ.Αλαβάνου στον Πρωθυπουργό για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους νέους

Σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Αλαβάνου για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους νέους  απάντησε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

Η επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως εξής:

«Η οικονομική κρίση πλήττει ιδιαίτερα τους νέους, των  οποίων  η οικονομική και κοινωνική κατάσταση ήδη είναι σοβαρά υποβαθμισμένη, εξ αιτίας της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που επεβλήθησαν  στη διάρκεια της τελευταίας κυρίως δεκαετίας. Χιλιάδες είναι οι νέοι που παραμένουν στην ανεργία για μεγάλο διάστημα ή κυνηγούν κάποιο μικρό επίδομα ή πρόγραμμα κατάρτισης, χωρίς ο χρόνος αυτός να λογίζεται  τις περισσότερες φορές ως συντάξιμος. Χιλιάδες νέοι είναι  στη μαύρη εργασία, αδήλωτοι  στο ΙΚΑ και «αόρατοι» για τις επιθεωρήσεις εργασίας. Χιλιάδες νέοι είναι δέσμιοι των διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και  έτσι στερούνται αποζημίωση απόλυσης ή δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο  χρόνο για  επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη της σύμβασής τους. Χιλιάδες άλλοι προσλαμβάνονται  με δήθεν συμβάσεις έργου και στερούνται επιδόματα(οικογενειακό, τοκετού, κ.ά) δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα, επίδομα άδειας, κλπ. Η κοινωνική ζωή  των νέων συρρικνώνεται και οι προσωπικές τους σχέσεις διαλύονται, αφού η πλειονότητα των νέων εργάζεται  από το πρωί έως το βράδυ ατέλειωτες ώρες συνήθως απλήρωτων υπερωριών. Η οικονομική κρίση πλήττει επιπρόσθετα τα νέα ζευγάρια κυρίως με παιδιά, που βλέπουν τα στεγαστικά και καταναλωτικά  δάνειά τους  να αυξάνονται μαζί με τα επιτόκια, μειώνοντας ακόμη πιο πολύ τα ήδη μικρά  τους εισοδήματα. Ταυτόχρονα  η αύξηση της ανεργίας  και ο φόβος της απόλυσης  δημιουργούν  συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Με δεδομένο τα ανωτέρω     

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός :

•    Τι μέτρα  θα λάβει  προκειμένου  να βελτιώσει τις εργασιακές σχέσεις και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας  για  τους νέους;

•     Πως θα προστατεύσει  και θα αυξήσει  άμεσα και συγκεκριμένα  το εισόδημα  των νέων και θα σταματήσει  τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες  που τους στερούν  θέσεις μόνιμης εργασίας, νόμιμες αμοιβές και ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα; Τι μέτρα θα λάβει  για να προστατεύσει τους νέους από την κρίση;»

Απαντώντας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χρηματοοικονομική κρίση επηρεάζει όλους τους πολίτες κι ότι είναι θετικό που συζητάμε σήμερα γι αυτό το θέμα.

Αναφέρθηκε στο τρίπτυχο μέτρων εκπαίδευση, ανάπτυξη, απασχόληση και στα θέματα ανεργίας, αποδίδοντας τα προβλήματα κυρίως στην κρίση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει μεταπολεμικά προηγούμενο τέτοιας κρίσης.

Στην παρέμβασή του ο Αλ. Αλαβάνος ανέφερε:

Το πρώτο που θέλω να πω κύριε Πρωθυπουργέ, είναι ότι επιλέξαμε μια ερώτηση με θέμα εκτός επικαιρότητας της ενημέρωσης -γιατί οι νέοι και τα προβλήματά τους δεν είναι στο επίκεντρο, όπως βλέπουμε και διαβάζουμε. Και το κάναμε σκόπιμα για να στραφεί  εδώ η  συζήτηση.

Γιατί εκτός επικαιρότητας; Γιατί πιστεύω ότι τόσο εσείς όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμη και αν θέλετε, ενδεχομένως, να στραφεί η συζήτηση πάνω στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, δεν μπορείτε. Και δεν μπορείτε λόγω των πεπραγμένων σας, των διασυνδέσεων σας, των τρόπων αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, της αντίληψής σας για την εξουσία,  των σχέσεων σας με διάφορα κέντρα εκτός κράτους.

Με αυτή την έννοια βλέπουμε ότι, δυστυχώς, η πολιτική ζωή της χώρας μας κινείται πάλι τώρα γύρω από DVD με οικονομικές τσόντες, όπου βλέπουμε ότι τα δύο κόμματα δεν μπόρεσαν ούτε να αυτοπροστατευθούν ούτε να προστατεύσουν τη χώρα από την επαφή τους με όλο αυτό το τέλμα, όπου παρελαύνουν εκβιαστές, εκβιαζόμενοι, χορεύτριες, μπουζουξήδες και το οποίο τελματώνει σε μια κρίσιμη στιγμή τη χώρα  μας.

Και το να κυνηγούν οι Ερινύες εσάς ή την αξιωματική αντιπολίτευση και να μην σας επιτρέπουν να κάνετε αυτό που θέλετε, εντάξει. Θα είχατε την συμπαράστασή μας. Αλλά αυτή τη στιγμή αυτές οι Ερινύες δεν επιτρέπουν στη χώρα να κάνει κάποια βήματα μπροστά.

Έτσι θα ήθελα, έστω και συμβολικά,  να μιλήσουμε, όχι για αυτό που λέμε, με ξύλινη γλώσσα πια, πραγματική οικονομία, αλλά για πραγματικούς ανθρώπους. Και πραγματικούς νέους ανθρώπους.

 Και να σας αναφέρω ένα ελάχιστο δείγμα. Τη Γεωργία, που έχει έξι μήνες να πληρωθεί σε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής  Αποκατάστασης. Το Μάρκο, την Εύα, τον Προκόπη μαζί με άλλους 140 νέους, εργαζόμενους νέους, που απολυθήκαν από την ALTEC. Τον Χρήστο από τα Γιαννιτσά που με 500 ευρώ ζει την οικογένειά του, που η μάνα του απολύεται μετά από 20 χρόνια δουλειάς. Την Ειρήνη -πραγματικά πρόσωπα όλα αυτά- ασκούμενη δικηγόρο που κάνει θελήματα με 430 ?. Τη Δήμητρα καθαρίστρια επί 6ωρο, κατ΄αποκοπή αμειβομένη, η οποία αντί για 997 παίρνει 427 ευρώ. Τον Πέτρο, ο οποίος θεωρείται πρεζόνι και ο οποίος ζει με ελεημοσύνες γιατί τα περισσότερα Κέντρα Περίθαλψης, Πρόληψης και Απεξάρτησης έχουν παραλύσει. Τη Μαρία και τον άνδρα της οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι το euribor, γιατί το στεγαστικό δάνειο πρέπει να το αντιμετωπίσουν πια με το τι γίνεται στη Ευρωπαϊκή αγορά. ..

Βλέπουμε αυτή τη στιγμή αντί η νεολαία να έχει ορίζοντα μπροστά της -αυτή είναι η υποχρέωσή μας- και αντί οι οικογένειες να ζουν τη χαρά να βλέπουν τα παιδιά τους να προοδεύουν, βλέπουμε ότι έχει γίνει πηγή άγχους μέχρι τα γεράματα.

Πέρα από τα γενικά προβλήματα σήμερα έχουμε αυτή τη γενιά η οποία πάει σε πόλεμο. Αυτή η γενιά η οποία αντιμετωπίζει ένα κοινωνικό aids. Με ποια έννοια. Βλέπουμε τις εκατοντάδες, χιλιάδες απολύσεις που ήδη γίνονται στην Αμερική, στη Μ. Βρετανία, σε άλλες χώρες σε περιόδους ύφεσης. Η νέα γενιά είναι, όπως οι στρατιώτες στο μέτωπο, το κύριο θύμα, το πρώτο θύμα, με μη προσλήψεις, μη νέες θέσεις εργασίας αν δεν υπάρχουν οι πολιτικές, με απολύσεις, μειώσεις αμοιβών και με καταστρατήγηση των όρων απασχόλησης.

Είπατε κύριε Πρωθυπουργέ, ότι δουλεύετε με βάση το τρίπτυχο μέτρων εκπαίδευση, ανάπτυξη, απασχόληση.

Εγώ πήρα σήμερα το πρωί στο γραφείο μου, πριν μια ώρα,  την εισηγητική έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και βλέπω ότι σ΄αυτό το τρίπτυχο εκπαίδευση, απασχόληση, ανάπτυξη τα εξής. Στο Υπουργείο Απασχόλησης να είναι 11,3 δις ευρώ, αφορά και στη νεολαία. Στο Υπουργείο Παιδείας, αφορά κυρίως τη νεολαία, να είναι 7,2 δις ευρώ και χθες και προχθές να συζητάμε εδώ μέσα στη Βουλή για 28 δις ευρώ τα οποία αφιερώνονται στους τραπεζίτες.

(Ακούγονται πό τα έδρανα της Ν.Δ. φωνές, έλεος, έλεος)

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Αν θέλετε έλεος, ζητήστε το από τον Πρωθυπουργό.

Σ΄αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, και το ξέρετε πολύ καλά κύριε Πρωθυπουργέ.

Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται  μια μεγάλη στροφή στην κοινωνία. Ακόμη και κυβερνήσεις σαν την κυβέρνηση Μπους, αρχίζουν και σκέφτονται από τα 750 δις μήπως να δώσουν για τα στεγαστικά και τα σπουδαστικά δάνεια κατευθείαν στους δικαιούχους. Σας λέω για παράδειγμα για να δούμε την ακρότητα.

Και καταλήγω καταθέτουμε 20 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ για άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν  για τη νέα γενιά.

Να αναφέρω εδώ κωδικά τέσσερις άξονες. 

•    Ειδικό Πρόγραμμα για την απασχόληση, προσδιορισμένο  ποσοτικά και χρονικά.

•    Αντιμετώπιση του προβλήματος των επισφαλών σχέσεων εργασίας, είτε είναι stage, είτε είναι ενοικιαζόμενοι, συμβασιούχοι, μπλοκάκια, τους αφαιρούνται συνεχώς δικαιώματα.

•    Λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας, 80% επίδομα ανεργίας σε σχέση με το βασικό βαθμό του κλάδου. Και

•    Κοινωνικός μισθός για στήριξη των νέων σήμερα, που θα προβλέπει επιδότηση ενοικίου, δωρεάν αστικές μεταφορές, μειωμένα εισιτήρια στις υπεραστικές μεταφορές, στέγαση φοιτητών, δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές κ.λπ.

Μετά τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος ζήτησε το λόγο επί προσωπικού και τόνισε:

«… Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας με προσέβαλε με τον χειρότερο τρόπο που μπορούσα να προσβληθώ  εδώ μέσα σε αυτή την αίθουσα, λέγοντάς μου και ερμηνεύοντας προθέσεις  ότι ειδικά για αυτό το θέμα που με αφορά πάρα πολύ και το βιώνω το θέμα της νεολαίας.

…. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ερμηνείας προθέσεων, τη στιγμή κιόλας που, όταν μιλούσα για τις προθέσεις του εγώ ήμουν ακραία ευγενής, λέγοντας ότι, ακόμη και αν θέλει ο ίδιος να στρέψει τη θεματολογία της ενημέρωσης στην οικονομική κατάσταση, δεν το μπορεί για μια σειρά άλλους λόγους.

Καταλήγοντας, δεν ζητώ από τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει γιατί, αν ο Πρωθυπουργός ανακαλούσε πολιτικές… στάσεις που είχε ακολουθήσει μέχρι τώρα και δημιούργησαν τόση ζημιά, θα ήταν καλύτερες οι δυνατότητες και το αύριο για τη χώρα μας..»

21/11/2008                                                                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

•    Επισυνάπτονται τα 20 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ για άμεσα μέτρα που αφορούν στη νέα γενιά- Κατατέθηκαν στα πρακτικά της Βουλής.

Αιτήματα που αφορούν τους νέους εργαζόμενους και ανέργους (τη γενιά των 700 ευρώ ).

1.    Κανένας μισθός να μην υπολείπεται του ορίου φτώχειας. Παροχή διορθωτικής αύξησης στου μισθούς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - επιπλέον από τις αυξήσεις που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας - ύψους 200 ευρώ το μήνα για το 2008 και 100 ευρώ για το 2009 και επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2008 – 2009, με στόχο ο κατώτερος μισθός να φτάσει τα  1300 ευρώ το μήνα, όσο δηλαδή είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωζώνη για να φύγουν και οι νέοι από τη ζώνη των 700 ευρώ.

2.    Δραστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του για όλο το διάστημα της ανεργίας.

3.    Ειδικό βοήθημα ανεργίας, ίσο με την εκάστοτε σύνταξη του ΟΓΑ, για τους νέους και νέες μέχρι 29 ετών, που τελειώνουν την τυπική εκπαίδευσή τους, γράφονται στις λίστες του ΟΑΕΔ και δεν τους τοποθετεί το αργότερο σε δύο μήνες σε εργασία.

4.    Εφαρμογή αφορολόγητου ορίου ετήσιου εισοδήματος μέχρι 15.000 για τα δύο πρώτα χρόνια της απασχόλησής τους για όσους εργαζόμενους δεν ξεπερνούν το 30ο έτος της ηλικίας τους. Επαναφορά του αφορολογήτου ετησίου εισοδήματος για όσους εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών που υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας μέχρι αυτές οι μορφές απασχόλησης καταργηθούν και μετατραπούν σε κανονικές συμβάσεις εργασίας. Φορολογική απαλλαγή του συνόλου των ατομικών δαπανών των νέων ανέργων και εργαζομένων που αυτοί οι ίδιοι διαθέτουν για την  επαγγελματική τους κατάρτιση.

5.    Χορήγηση στους ανέργους, τους φοιτητές και μαθητές κάρτας απεριόριστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παροχή πολιτιστικής εκπτωτικής κάρτας για να έχουν και αυτοί δικαίωμα στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Επιδότηση ενοικίου και αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων των ανέργων στις τράπεζες για στεγαστικά δάνεια για το διάστημα της ανεργίας τους.

6.    Ασφάλιση των ανέργων  για σύνταξη και υγεία για όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία τους.

7.    Κατάργηση των ανασφάλιστων  stage.

8.    Επαναφορά του ορίου των 50 ενσήμων από 100 που έγινε με τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο για την απόκτηση ασφαλιστικού βιβλίου υγείας.

9.    Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τη θέσπιση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών με αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, με μείωση του ωραρίου και με μαζικές προσλήψεις ανέργων στους τομείς της κοινωνικής και πράσινης εργασίας (παιδεία, υγεία, πρόνοια, περιβάλλον, πολιτική προστασία). Στήριξη της απασχόλησης των νέων με αναπηρίες με την πλήρη εφαρμογή και βελτίωση των νομοθετικών ρυθμίσεων που την προωθούν.

10.    Κατάργηση των διατάξεων του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου για την  υποχρεωτική ή εθελοντική (μέσω κινήτρων ή αντικινήτρων) παράταση του εργασιακού βίου, γιατί η εφαρμογή τους  θα εκτοξεύσει την ανεργία των νέων αφού απορυθμίζει τη φυσιολογική ανανέωση  του εργατικού δυναμικού.

11.    Το ποσοστό  της κρατικής  επιχορήγησης  που δίδεται  με αναπτυξιακούς  νόμους για την πραγματοποίηση επενδυτικών σχεδίων, να επανασυνδεθεί  με τον αριθμό των νέων θέσεων πλήρους και σταθερής απασχόλησης που θα δημιουργούν.

12.    Δραστικός περιορισμός των ελαστικών μορφών απασχόλησης και ενίσχυση  της πλήρους και σταθερής εργασίας. Εάν σε περίπτωση ατομικής καταγγελίας ή αν κατόπιν ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας ή το ΙΚΑ προκύψει αδήλωτη και κατά συνέπεια ανασφάλιστη εργασία τότε, πέρα από τις νόμιμες κυρώσεις:

•    Η αδήλωτη εργασία να θεωρείται υποχρεωτικά αορίστου χρόνου

•    Ο εργοδότης να έχει το βάρος αφενός της καταβολής όλων των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) για την περίοδο αυτή καθώς και το βάρος της απόδειξης για το χρόνο της μη δηλωθείσας εργασίας και για τον μισθό που παρείχε στον αδήλωτο εργαζόμενο.

•    Ο εργοδότης καταβάλλει στον εργαζόμενο, τυχόν διαφορά  στο μισθό  και υποχρεωτικά  άδειες, επιδόματα, κλπ

•    Η απόλυση εργαζομένου  ο οποίος καθʼ οιονδήποτε τρόπο συμμετείχε στην αποκάλυψη  της αδήλωτης εργασίας θεωρείται άκυρη ή καταχρηστική.

13.    Τακτοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εν συνεχεία κατάργηση του θεσμού του συμβασιούχου.

14.    Κατάργηση μορφών εργασίας, όπως η ενοικίαση εργαζομένων, οι συμβάσεις έργου ή μίσθωσης υπηρεσιών με δελτίο, που αποτελούν σύγχρονες μορφές δουλείας και η μετατροπή τους σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

15.    Επέκταση της προστασίας της εργατικής νομοθεσίας σε κατηγορίες εργαζομένων, που η απασχόλησή τους  υποκρύπτει μισθωτή σχέση (π.χ. επέκταση της έννοιας της εξαρτημένης εργασίας υπό το φως των νέων δεδομένων, νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών  δικαιωμάτων των τηλεργαζομένων).

16.    Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας των νέων, ως χρόνου ασφάλισης χωρίς προαπαιτούμενα και εξαγορά. Το μέτρο να αφορά και αυτούς που για λόγους συνείδησης εκτελούν κοινωνική θητεία και οι δαπάνες να καλύπτονται από τον λογαριασμό που έχει σχηματιστεί από την εισφορά 1% που δίνουν όλοι οι εργαζόμενοι για τους στρατεύσιμους. Από τον ίδιο αυτό λογαριασμό να πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) για ένα χρόνο, νέων μέχρι 30 ετών που έχουν (α) ολοκληρώσει πρόγραμμα απεξάρτησης και (β) έχουν εκτίσει ποινή συνολικής φυλάκισης, ανώτερη των τριών(3) μηνών.

17.    Το επίδομα ασθένειας εξισώνεται με αμοιβή και ο χρόνος ασθένειας αναγνωρίζεται  ως χρόνος ασφάλισης.

18.    Κατάργηση όλων των αρνητικών διακρίσεων που έχουν θεσπιστεί από το 1992 μέχρι σήμερα σε βάρος των νέων και πρωτίστως αυτές που αφορούν εργασιακές σχέσεις, ασφάλιση, αμοιβές, συνδικαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις για υποβαθμισμένες εργασιακές σχέσεις όχι μόνο στους νεοπροσλαμβανόμενους σε όλες τις ΔΕΚΟ.

19.    Θωράκιση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών και ενεργοποίησή τους για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και της παραβίασης των νόμων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τους εργοδότες με κύρια θύματα τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους νέους και τους μετανάστες.

20.    Καταπολέμηση του ρατσισμού από την κούνια με τη νομιμοποίηση των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας.