Η ολομέλεια του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ που συνήλθε εν όψει των αυτοδιοικητικών συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, εκτίμησε ότι:
Α) Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την οικονομική κρίση για να αποσύρει τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή της Διοικητικής μεταρρύθμισης (συνενώσεις κυρίως για δημοσιοοικονομικούς λόγους και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και ευθυνών χωρίς τους ανάλογους πόρους). Έχει όμως «κερδίσει» τον αποπροσανατολισμό, για ένα χρόνο, της Αυτοδιοίκησης από την μαχητική διεκδίκηση των οικονομικών και θεσμικών της αιτημάτων, συνεπικουρούμενη από τις φιλοκυβερνητικές πλειοψηφίες και τις αμήχανες ΠΑΣΟΚ αντιπολιτεύσεις σε ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ.
Η παραπομπή της διοικητικής μεταρρύθμισης στις «καλένδες» καθιστά επείγουσα την άμεση ανασύνθεση των Περιφερειακών Συμβουλίων με αιρετούς της Αυτοδιοίκησης και την τροποποίηση του Νόμου για το σχεδιασμό της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου. Τα νέα Περιφερειακά Συμβούλια απαιτούμε να έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το σχεδιασμό και την κατανομή των πόρων της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου.
Β) «Ζούμε σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης λόγω των αδιεξόδων που συσσώρευσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της απορύθμισης και του μηδενισμού της δημόσιας παρέμβασης, της αποθέωσης των αγορών, ενώ αναμένεται παρατεταμένη ύφεση. Δοκιμάζονται οι αντοχές των εθνικών οικονομιών, ενώ κλονίζονται τα θεμέλια της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
Οι επιπτώσεις της κρίσης, επηρεάζουν πρωταρχικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, το κόστος ζωής μεγαλώνει, η οικονομική δραστηριότητα περιορίζεται, οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πλήττεται, ενώ η ανεργία αυξάνεται και μαζί της και οι στρατιές των νέων φτωχών και των κοινωνικά αποκλεισμένων στις μητροπόλεις, των πεινασμένων στη περιφέρεια.
Η αξία της ύπαρξης ισχυρού κοινωνικού κράτους, που θα ελαχιστοποιεί τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης και θα διασφαλίζει την εδαφική και κοινωνική συνοχή , είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ.
Σήμερα, παρά ποτέ, είναι επίκαιρες και αναγκαίες οι προτάσεις μας για τον ριζικό μετασχηματισμό του κράτους. Την ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στις αναγκαίες θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με γενναία ανακατανομή εξουσιών και πόρων, που θα ενισχύσουν την Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση και θα διασφαλίζουν την παροχή δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, υψηλής ποιότητας, για όλους τα πολίτες στο πλησιέστερο προς αυτούς επίπεδο.
Η ολομέλεια του τμήματος Αυτοδιοίκησης τονίζει ότι οι δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ:
1) Δεν αποσύρουν τον αγώνα για μια πραγματική Διοικητική Δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους και της Αυτοδιοίκησης με οικονομική αυτοδυναμία στην Αυτοδιοίκηση.
2) Δεν πρόκειται να δεχτούν να περικόψει η κυβέρνηση τους πόρους προς την Αυτοδιοίκηση με πρόσχημα την οικονομική κρίση, όταν μάλιστα δίνει στους τραπεζίτες 28 δισ. ?
3) Απαιτούν να δώσει η κυβέρνηση τώρα όλα τα κονδύλια που χρωστάει στην Αυτοδιοίκηση από τις παρακρατήσεις, αλλά και από τη μη μεταφορά των αναγκαίων πόρων για τις αρμοδιότητες που έχει μεταφέρει στην Αυτοδιοίκηση. Η αύξηση των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση θα συμβάλει για να αυξηθεί η απασχόληση και να στηρίξει η Αυτοδιοίκηση κοινωνικές πολιτικές, που είναι αναγκαίες για όλους όσους πλήττονται και θα τους πλήξει η οικονομική κρίση.
4) Η απόδοση των κονδυλίων του ΘΗΣΕΑ που δεν έχουν απορροφηθεί (περίπου 2 δις ?) την προσεχή διετία με τη λήξη του προγράμματος, για επενδυτικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Πρόκειται για χρήματα της Αυτοδιοίκησης που δεν πρέπει να χαθούν.
5) Απαιτούν μεγάλη αύξηση του Π.Δ.Ε. με προσανατολισμό σε παραγωγικές επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
6) Κεντρικό θέμα στη σημερινή φάση είναι η ανάπτυξη του κοινωνικού ρόλου της Τ.Α. και η ανάπτυξη αγώνων μαζί με τους πολίτες για μια άλλη πολιτική ριζοσπαστική, αλλά και ουσιαστική, με στόχο την απασχόληση και τις κοινωνικές δομές. Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα, όπου πρέπει οι διαθέσιμες πιστώσεις να αυξηθούν σημαντικά.
Η Αυτοδιοίκηση οφείλει παράλληλα, να διαμορφώσει και να διεκδικήσει ένα πλαίσιο προτάσεων για μια ριζοσπαστική παρέμβαση της ,στην απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Επιμένουμε σε μέτρα που θα συμβάλουν ουσιαστικά, χωρίς επιβολή νέων φόρων, στην οικονομική ενίσχυση των Δήμων και την δημιουργία περιθωρίων άσκησης ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής.
Σε σχέση με τα τέλη οι Δήμοι αξιοποιώντας το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο,- Ν.1080/81, Ν1828 (άρθρο 25 ,εδάφιο 14)- να προχωρήσουν όχι στο «πάγωμα» αλλά στην ελαχιστοποίηση των τελών για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και την μεγάλη επιβάρυνση των μεγάλων κερδοσκοπικών επιχειρήσεων και χρήσεων.
Ζητάμε
7) Είναι κατηγορηματικά αντίθετες με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τη Ν.Α. και τη δημιουργία μονοκλαδικών δομών των υπουργείων. Διεκδικούμε την επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων που έχουν αφαιρεθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
8) Καλούμε τους αυτοδιοικητικούς του ΣΥΝ να συμμετάσχουν ενεργά στα συνέδρια των ΤΕΔΚ, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ και να δώσουν την μάχη της αλλαγής προσανατολισμού του αυτοδιοικητικού κινήματος, την στροφή του στην αγωνιστική διεκδίκηση του ρόλου που αντιστοιχεί στην Αυτοδιοίκηση στις σύγχρονες κοινωνίες. Για την ενίσχυση της περιφερειακής και κοινωνικής συνοχής, τη στήριξη της απασχόλησης, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σε σύγκρουση με τις μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές ,όλων των κυβερνήσεων του δικομματισμού.
Τέλος, η ολομέλεια του τμήματος ασχολήθηκε με τη συστηματική λειτουργία και τη δραστηριοποίηση όλων των Νομαρχιακών και Δημοτικών μας κινήσεων οι οποίες δίνει κατεύθυνση να προχωρήσουν σε ανασυγκρότησή τους, τακτική τους λειτουργία και στον απολογισμού της πρώτης 2ετίας μέσα στο επόμενο δίμηνο Δεκέμβρη - Γενάρη.