"Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών", τονίζει η Επίτροπος Υγείας κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, σχετικά με το ενδεχόμενο εισχώρησης ποσοτήτων του επικίνδυνου κινέζικου γάλακτος, που βρέθηκε επιμολυσμένο με μελαμίνη, στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Κύπρια Επίτροπος τονίζει εξαρχής στην απάντησή της ότι "οι εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα στην ΕΕ απαγορεύονται". Υπογραμμίζει όμως επιπλέον ότι "ορισμένα σύνθετα προϊόντα (δηλαδή προϊόντα που περιέχουν ταυτόχρονα ένα μεταποιημένο προϊόν ζωικής προέλευσης και ένα προϊόν μη ζωικής προέλευσης, όπως είναι τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής) που μπορεί να περιέχουν συστατικά μεταποιημένου γάλακτος, ενδέχεται να διοχετευτούν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης."
Μάλιστα, επισημαίνει ότι "το 2007, η ΕΕ εισήγαγε από την Κίνα περίπου 19 500 τόνους ζαχαρωδών προϊόντων, περιλαμβανομένων προϊόντων ζαχαροπλαστικής και μπισκοτοποιίας, καθώς και περίπου 1 250 τόνους σοκολάτας και άλλων παρασκευασμάτων διατροφής που περιέχουν κακάο", ενώ "οι κινεζικές αρχές δεν παρείχαν στην Επιτροπή λεπτομερείς αναλύσεις των συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν στα σύνθετα προϊόντα που εξήχθησαν στην ΕΕ."
Η κ. Βασιλείου επισημαίνει ότι "η Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) να εκδώσει γνωμοδότηση σχετικά με την παρουσία μελαμίνης στα εν λόγω σύνθετα προϊόντα που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά, εξετάζοντας τη χειρότερη πιθανή εκδοχή. Για την ΕΑΑΤ, η εκδοχή αυτή αφορά την περίπτωση παιδιών με υψηλή ημερήσια κατανάλωση σύνθετων προϊόντων που περιέχουν το μέγιστο δυνατό ποσοστό γάλακτος σε σκόνη και τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπερβούν την ανεκτή ημερήσια λήψη (ΑΗΛ) μελαμίνης, δηλαδή τα 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους."
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός, η Κύπρια Επίτροπος επισήμανε ότι η Κομισιόν εξέδωσε απόφαση με την οποία εισάγονται επιπλέον προληπτικά μέτρα.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή "τα κράτη μέλη πρέπει να διενεργούν ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηριακών δοκιμών, σε όλες τις αποστολές καταγωγής Κίνας που περιλαμβάνουν σύνθετα προϊόντα με περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 15% σε γαλακτοκομικά προϊόντα" και "επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να απαγορεύουν την εισαγωγή στην Κοινότητα σύνθετων προϊόντων που περιέχουν γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα και τα οποία προορίζονται για την ειδική διατροφή βρεφών ή νηπίων καταγωγής ή προέλευσης Κίνας."
Υπενθυμίζεται ότι, στις 17.11.2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε σε συμφωνία με τις κινεζικές αρχές για την ενίσχυση των ελέγχων σε ό,τι αφορά δυνητικά επικίνδυνα κινεζικά προϊόντα και τρόφιμα που εξάγονται στην Ε.Ε. Με τη συμφωνία, οι κινεζικές αρχές θα είναι πλέον υποχρεωμένες να ενημερώνουν την Ε.Ε. σχετικά με τις κινήσεις τους, οι οποίες στοχεύουν στον εντοπισμό των επικίνδυνων προϊόντων. Παράλληλα, η Κομισιόν θα παράσχει στις κινεζικές αρχές πρόσβαση στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης της Ε.Ε. για τις Κτηνοτροφές και τα Τρόφιμα (RASFF), στο πλαίσιο του οποίου οι ελέγχουσες αρχές μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια των τροφίμων.
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Παπαδημούλης, δήλωσε σχετικά : "Το διατροφικό σκάνδαλο στην Κίνα συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, κυρίως γιατί την ανευθυνότητα των αρμοδίων φάνηκε ότι πλήρωσαν αθώα μικρά παιδιά. Η διαπίστωση αυτή μας γεμίζει ευθύνη να περιορίσουμε κατά το δυνατόν της διαστάσεις του φαινομένου. Τα μέτρα της Κομισιόν δεν αποτελούν παρά τα ελάχιστα απαραίτητα για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση τον εφησυχασμό των υπευθύνων σε εθνικό επίπεδο. Οι αρμόδιοι εθνικοί και τοπικοί φορείς να διευρύνουν και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στην αγορά ώστε να συμβάλλουν στην ανακούφιση των ανήσυχων για την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους, πολιτών."
To Γραφείο Τύπου