Συλλογικοί φορείς και πολίτες δίκαια διεκδικούσαν και διεκδικούν τη μετατροπή του χώρου αυτού σε πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή. Η έκταση αυτή αποτελούσε κατά το παρελθόν δασική έκταση σύμφωνα με τις 148/22-2-2002 και 230/11/3/2002 πράξεις χαρακτηρισμού της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας Αττικής και ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαία η αποκατάσταση της περιοχής στην αρχική της μορφή.
Στην κατεύθυνση αυτή, φέρεται ότι έγινε από τους αρμόδιους φορείς (ΕΣΔΚΝΑ και Δήμου Γαλατσίου) και την εποπτεία του Ο.Ρ.Σ.Α η μελέτη μορφολογικής ανάπλασης και βλαστικής αποκατάστασης του χώρου, του πρώην λατομείου Λεβεντάκη, εκτάσεως 40 περίπου στρεμμάτων,. σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν, 2742/1999 «Χωροταξικός σχεδιασμός Αειφόρος Ανάπτυξης κ.λ.π.», την με αριθμό 15420/3278/14/6/2000 απόφαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.«Διαδικασία αποκατάστασης περιβάλλοντος ανενεργών λατομείων Νομού Αττικής» που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ.3 Ν./2742/1999 και την με αριθμό 666/16/7/2003 απόφαση της Δ/σης Αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής.
Η περιοχή σήμερα, μετά τα παραπάνω, έχει αναπλασθεί, αναδασωθεί, – δενδροφυτευθεί και αποτελεί πνεύμονα πρασίνου όχι μόνον για την περιοχή του δήμου Γαλατσίου και των Αθηνών , αλλά και τον ευρύτερο χώρο του λεκανοπεδίου Αττικής ,αφού έπαψε να παρουσιάζει την εικόνα ενός εγκαταλελειμμένου χώρου εκτός σχεδίου, ο οποίος λειτουργούσε ως σκουπιδότοπος για 40 περίπου έτη από την παύση λειτουργίας του λατομείου αλλά ως χώρος αναψυχής και πνεύμονας πρασίνου. .
Κατά των ενεργειών αυτών των συλλογικών φορέων, των πολιτών και των αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας, προσέφυγαν στην Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων οι φερόμενοι ως δικαιούχοι της έκτασης των 40 στρεμμάτων , η οποία με την με αριθμό 2/2003 απόφασή της έκρινε την έκταση ως χορτολιβαδική και όχι ως δασική, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αλλάξει και αλλοιωθεί η σημερινή διαμορφωθείσα περιβαλλοντική και κοινωνική λειτουργία της συγκεκριμένης έκτασης .
Με βάση τα προαναφερόμενα,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Ποια είναι η θέση τους για τη μέχρι σήμερα πραγματοποιηθείσα ανάπλαση της περιοχής σε χώρο πρασίνου και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβούν προκειμένου να παραμείνει και αποδοθεί η συγκεκριμένη έκταση των 40 στρεμμάτων ως χώρος πρασίνου και αναψυχής, τόσο για τους κατοίκους του Γαλατσίου όσο και της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου Αττικής ;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης