Όπου μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του δημοσίου από τώρα και με νόμο, θεωρούμε ότι οφείλουμε να το πράξουμε.
Η διατύπωση από την πλευρά μας για το χαρακτηρισμό του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου είναι ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο διαχρονικό και δικομματικό, όπου για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται όχι μόνο η αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να υπερασπιστεί την περιουσία του, αλλά και η απουσία πολιτικής βούλησης να το πράξει.
Ήδη από την περίοδο 1999-2003 έχει υπάρξει αποκάλυψη αυτού του σκανδάλου από την πλευρά μας. Είναι ενδεικτικό ότι εκείνη την περίοδο, ενώ κάναμε συγκεκριμένες καταγγελίες, δεν υπήρξε απάντηση ούτε εισακούστηκαν οι εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, όπως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, που διαφωνούσαν με αυτούς τους χειρισμούς. Στη συνέχεια, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να αναιρέσει αυτές τις αποφάσεις και διαθέσεις, τις ισχυροποίησε και τις κατέστησε τελεσίδικες.
Η Μονή άρχισε μάλιστα με το αζημίωτο να εκποιεί την περιουσία, αμέσως μόλις ήρθαν στην κατοχή της τα οικόπεδα, με τα οποία έγιναν αυτές οι ανταλλαγές. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο τώρα, μετά από την γενική κατακραυγή, οι κύριοι Εφραίμ και Αρσένιος που κλήθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να αρνούνται να απαντήσουν σε βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου που είχαν κάθε δικαίωμα να τους θέσουν συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το σκάνδαλο.
Παρά το γεγονός ότι αυτή η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ δεν μας καλύπτει πλήρως, γιατί δεν ρίχνει πλήρες φως σε όλη την περίοδο κατά την οποία έγιναν πράξεις που διευκόλυναν αυτό το σκάνδαλο, από τη δική μας πλευρά δηλώσαμε ήδη στην Ειδική Επιτροπή ότι θα την υπερψηφίσουμε.
Θεωρούμε ότι είναι επείγον να υπάρξει νόμος που θα ορίσει ότι οι πράξεις και οι συμβάσεις είναι άκυρες και ότι τα ακίνητα και η λίμνη ανήκουν στο δημόσιο. Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας. Θεωρούμε ότι κανένας πολιτικός ελιγμός δεν μπορεί να δικαιολογήσει την έλλειψη τοποθέτησης πάνω στην ανάγκη άμεσης νομικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του δημοσίου στη λίμνη Βιστωνίδα.