Την αναγκαιότητα η συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 4/12 να λάβει ισχυρά μέτρα ενάντια στην καλλιέργεια και κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφίμων, εντοπίζει με σημερινή του ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του Συ.Ριζ.Α. Τάσος Κουράκης.
Υπενθυμίζει ότι στις 11 Νοεμβρίου η Αυστριακή κυβέρνηση δημοσίευσε μια συγκλονιστική μελέτη του Πανεπιστημίου Κτηνιατρικής της Βιέννης που αποκάλυψε νέες σοβαρές απειλές για την υγεία από τα μεταλλαγμένα. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα ποντίκια-πειραματόζωα που διατράφηκαν με τροφή που περιείχε κατά 33% μεταλλαγμένο καλαμπόκι είχαν σοβαρότατες επιπτώσεις στη γονιμότητα τους.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Global 2000 και η Greenpeace επικαλούμενες την έρευνα ζητούν απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων λόγω «δυνητικών κινδύνων» για την ανθρώπινη υγεία και αναπαραγωγή. Η δε επίτροπος Υγείας της ΕΕ Ανδρούλα Βασιλείου ζήτησε αντίγραφο της μελέτης προκειμένου να το διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
Η μελέτη για την υγεία και το περιβάλλον αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα μεταλλαγμένα καλλιεργούνται και καταναλώνονται χωρίς να γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Αποδεικνύει επίσης ότι το σημερινό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αξιολόγηση των κινδύνων από τα μεταλλαγμένα είναι ελλιπές.
Όπως όμως είναι γνωστό και καταγγέλλουν και περιβαλλοντικές οργανώσεις, η EFSA κάνει ανεπαρκείς ελέγχους στα μεταλλαγμένα και συχνά απλώς συμφωνεί με αυτά που λένε οι βιομηχανίες αγροχημικών που τα παράγουν. Από ανακοίνωση της EFSA στο τέλος του Δεκέμβρη, έγινε γνωστό σχετικά με τους ελέγχους στα μεταλλαγμένα τρόφιμα που προέρχονται από τις ΗΠΑ, ότι στο εξής θα γίνονται μόνο στην Αμερική και όχι και στην Ευρώπη, όπως ίσχυε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2007! Στα μέσα του Ιανουαρίου γνωστοποιήθηκε κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: Η EFSA γνωμοδότησε ότι το κρέας και το γάλα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα είναι «πιθανώς ασφαλή»(!), άρα μπορούμε να τα καταναλώνουμε. Όμως πόσο επιστημονικώς ορθό είναι να λέει κάποιος για ένα τρόφιμο ότι είναι «πιθανώς ασφαλές»; Πόσο πολιτικά και ηθικά ορθό είναι αυτό που η EFSA υποστηρίζει, ότι το κλωνοποιημένο κρέας και γάλα δεν χρειάζονται ειδική επισήμανση ενημέρωσης του καταναλωτή σχετικά με την ταυτότητά τους ;
Απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη πραγματικότητα ο Τάσος Κουράκης ζήτησε απ΄τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να γνωστοποιήσει άμεσα τις προτάσεις της Κυβέρνησης για το θέμα των μεταλλαγμένων προϊόντων που θα καταθέσει στη συνάντηση των Υπουργών. Ζήτησε επίσης τις προτάσεις της Κυβέρνησης για την προστασία των καταναλωτών και για τους αναγκαίους ελέγχους, αλλά και τη θέση της για τις μεγάλες παραχωρήσεις που κάνει η EFSA προς τις πολυεθνικές εταιρίες μεταλλαγμένων τροφίμων.
To Γραφείο Τύπου