Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/11/2008

Με αφορμή τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Ανδρέας Καρίτζης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο εκπρόσωπος τύπου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχαίρουν για την ταύτιση προτάσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής και του κ. Μπαρόζο με προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες.

Ας δούμε ενδεικτικά ένα παράδειγμα: το ΠΑΣΟΚ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνουν “τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να ενισχυθεί η απασχόληση”. Δηλαδή στην απόγνωση των εργαζομένων και της νεολαίας εξαιτίας της κρίσης απαντούν με την θανατική καταδίκη των ασφαλιστικών ταμείων: Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για να βγουν μετά να μας πουν ότι τα ταμεία καταρρέουν και πρέπει να κοπούν ασφαλιστικά δικαιώματα. Εδώ ο κόσμος χάνεται και αυτοί τον χαβά τους!

Και για να ολοκληρωθεί η “χαρούμενη” εικόνα της συναίνεσης βγήκε και ο πρωθυπουργός σήμερα και χαρακτήρισε θετικό το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

Αντί, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να κάνουν αυτοκριτική και να ζητήσουν την κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας – συστατικό στοιχείο στην αρχιτεκτονική του παραλόγου που συνέβαλε στην κρίση - κάνουν προτάσεις που τινάζουν στον αέρα θεσμούς κοινωνικής συνοχής που έχουν βάλει από καιρό στο στόχαστρο όπως η κοινωνική ασφάλιση.

Ένα είναι το συμπέρασμα: Το σύμφωνο σταθερότητας γίνεται λάστιχο όταν διακυβεύονται τα κέρδη των τραπεζών αλλά παραμένει σε ισχύ όταν πρόκειται για τις ζωές των εργαζομένων και της νεολαίας.

Μπροστά στο χάος, που προκάλεσαν οι νεοφιλελεύθερες συνταγές που και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υπηρέτησαν με θέρμη, οι δυνάμεις αυτές δεν αλλάζουν πολιτική αλλά συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Κάποιος πρέπει να τους σταματήσει γιατί δεν θα μείνει τίποτα όρθιο αν συνεχίσουν αυτές οι πολιτικές δυνάμεις να καθορίζουν την τύχη της χώρας».   

To Γραφείο Τύπου