Η απόφαση του Συνδέσμου δήμων Ανατολικής Κορινθίας είναι να εγκαταστήσει μέσα στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Κορίνθου-Λουτρακίου, «δεματοποιητή» στον οποίο θα μεταφέρονται όλα τα απορρίμματα των 9 δήμων, μέχρι να κατασκευαστεί εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στον Αχλαδόκαμπο. Η απόφαση πάρθηκε μετά από εισήγηση του δημάρχου Κορινθίων που προσπαθεί έτσι να υλοποιήσει την λύση που πρότεινε και προωθεί ο Περιφερειάρχης για εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων χωρίς καμία αναφορά στην ανακύκλωση αλλά και την μορφή διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη Μελέτη Χωροθέτησης και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το εν λόγω έργο και δεν συμφωνεί ο δήμος Λουτρακίου.
Δεν πρόκειται για πραγματική λύση του προβλήματος αλλά μιας προσπάθειας να γλιτώσει η Ελλάδα τα πρόστιμα (34.000 ? για κάθε ημέρα λειτουργίας των σκουπιδότοπων!) που θα αρχίσουν να «πέφτουν» σαν .. βροχή από την πρώτη ημέρα του 2009. Τα βαρύτατα πρόστιμα προκύπτουν από την έλλειψη πολιτικής βούλησης να διαχειριστούν σωστά τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και να αποκαταστήσουν πλήρως τις παράνομες χωματερές.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε ενώ είναι γνωστό ότι μέσα στο χώρο του δεν χωράνε για «δεματοποίηση», οι ημερησίως 300-400 τόνοι απορρίμματα που παράγουν οι 9 δήμοι. Τα τοξικά απόβλητα από την συμπίεση των απορριμμάτων, θα διατίθενται πλημμελώς επεξεργασμένα στον Κορινθιακό, αφού ο Βιολογικός δεν μπορεί να εκτελέσει κατάλληλη επεξεργασία, για το λόγο ότι φτάνει μόνον σε δευτεροβάθμια επεξεργασία. Επιπλέον, τα απορρίμματα ανακυκλώσιμα και μη, θα «δεματοποιούνται» όλα μαζί, καθιστώντας αδύνατον τον διαχωρισμό τους στην συνέχεια. Άρα δημιουργούνται βάσιμες υποψίες ότι το εργοστάσιο διαχείρισης θα είναι εργοστάσιο καύσης.
Για όλους αυτούς τους λόγους θα έπρεπε να δοθεί οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όχι μόνο στην περιφέρεια της Πελοποννήσου αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, ακολουθώντας τους κανόνες της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης που είναι διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και τέλος δημιουργία ΧΥΤΥ και εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Τί προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για την Κορινθία, σε ό,τι αφορά στα χρονοδιαγράμματα προκειμένου να δοθεί οριστική λύση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, και αν περιλαμβάνεται σε αυτόν η μέθοδος της δεματοποίησης.
- Ποια είναι η εμπειρία της μεθόδου της δεματοποίησης στην Ελλάδα;
- Έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη Χωροθέτησης και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και αν ναι να μας κατατεθούν οι σχετικοί φάκελοι.
- Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκονται οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας που προκύπτουν από τον Νόμο 2939/01, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 94/62/ΕΚ για τα απορρίμματα συσκευασιών, τη μείωση του όγκου απορριμμάτων, καθώς και της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης