Με βάση τον εγκεκριμένο χάρτη περιφερειών ενισχύσεων, η περιφέρεια Β. Αιγαίου είναι επιλέξιμη βάσει της παρέκκλισης του άρθρου 87, παρ. 3, στ. α του ν. 408/2006 του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, για ολόκληρη την περίοδο 2007-2013, με αρχικό ανώτατο όριο ενίσχυσης 40% την 1.1.2007, το οποίο στη συνέχεια θα μειωθεί σε 30% την 1.1.2011. Αυτό σημαίνει ότι από 1.1.2011 τα ποσοστά επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις του Β. Αιγαίου θα μειωθούν κατά 10%.
Για τη συγκρότηση του χάρτη, χρησιμοποιήθηκε ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των περιφερειών (εκφρασμένα σε όρους αγοραστικής δύναμης) για τα έτη 2000 -2002. Με βάση αυτά τα στοιχεία η περιφέρεια Β. Αιγαίου κατατάσσεται στις περιφέρειες με ποσοστό ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου όρου της ΕΕ-25, για τις οποίες οι ενισχύσεις δεν προβλέπονται να ξεπερνούν το 30%.
Ωστόσο, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΑΕΠ, τα δεδομένα για την περιφέρεια του Β. Αιγαίου για την περίοδο 2000-2002 (ο μέσος όρος της οποίας λήφθηκε υπόψη για τη συγκρότηση του χάρτη) κυμαίνεται στο 59%.
Σύμφωνα με την παράγραφο 44 των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2007-2013, το ανώτατο όριο ενίσχυσης για περιφέρειες υπαγόμενες στον παραπάνω νόμο, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40 %, σε Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επένδυσης (ΑΙΕ), για περιφέρειες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του 60 % του μέσου όρου της ΕΕ-25.
Με βάση τα δεδομένα της αναθεώρησης του ΑΕΠ, η περιφέρεια Β. Αιγαίου πρέπει να ενταχθεί σʼ αυτή την κατηγορία, δηλαδή για όλη την περίοδο 2007 -2013, τα ανώτατα όρια ενισχύσεων πρέπει να είναι 40% και όχι να μειώνονται στο 30% από 01/01/2011.
Σχετική ερώτηση έχει καταθέσει και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δημ. Παπαδημούλη πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη επικεντρώνεται στο αν η αναθεώρηση των στοιχείων του Α.Ε.Π. της Ελλάδας επιφέρει αλλαγές στα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα των περιφερειών και επομένως στα δεδομένα για τον καθορισμό του χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων 2007-2013 και στο αν απαιτείται επικαιροποίηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ελλάδας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Στην απάντηση της η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. διασαφήνισε ότι δεν υπάρχει διαδικασία που να προβλέπει την αλλαγή της κατάστασης των επιλέξιμων περιφερειών του άρθρου 87 παρ. 3 στοιχείο α) κατά την περίοδο 2007-2013, παρά μόνο για τα κράτη μέλη που επιθυμούν να τροποποιήσουν τη λίστα των επιλέξιμων περιφερειών τους από το άρθρο 87 παρ.3 στοιχείο γ) ή τα εφαρμοστέα ποσοστά ενίσχυσης, τα οποία πρέπει να υποβάλουν σχετική κοινοποίηση στην Επιτροπή, το αργότερο μέχρι την 1η Απριλίου 2010, ενέργεια στην οποία δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής η Ελλάδα.
Με βάση τα παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Πώς σκοπεύει να ενεργήσει ούτως ώστε να λάβει η περιφέρεια Β. Αιγαίου συμπληρωματικές ενισχύσεις, τις οποίες θα δικαιούταν από το πακέτο των περιφερειακών ενισχύσεων εάν δεν είχε γίνει η αναθεώρηση του Α.Ε.Π. της χώρας;
2. Προτίθεται να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την τροποπόιηση της λίστας των επιλέξιμων περιφερειών από το άρθρο 87 παρ.3 στοιχείο γ) ή τα εφαρμοστέα ποσοστά ενίσχυσης και στη συνέχεια, να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει και πρόνοια για την επέκταση της διαδικασίας τροποποίησης και σε εκείνες τις περιφέρειας για τις οποίες, εξ΄ αιτίας της διαδικασίας αναθεώρησης του ΑΕΠ, η αρχική τους κατάσταση που πάρθηκε υπόψη για τη συγκρότηση του χάρτη, είναι διαφορετική από την πραγματική.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Θοδωρής Δρίτσας
Γιάννης Δραγασάκης