Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε σήμερα για το πακέτο προτάσεων και δράσεων της ΕΕ, ενόψει και της Παγκόσμιας συνδιάσκεψης στο Πόζναν, που διεξάγεται από τις 8 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2008.
Δυο μέρες νωρίτερα εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα η έκθεση Φλόρενς από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αλλαγή του κλίματος με θέμα "2050: το μέλλον αρχίζει σήμερα - συστάσεις για μια μελλοντική ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ για την αλλαγή του κλίματος". H έκθεση υπογραμμίζει ότι επείγει να ενσωματωθεί η αλλαγή του κλίματος ως νέα διάσταση σε όλες τις πολιτικές και να ληφθεί δέσμη μέτρων για την υλοποίηση αυτού του στόχου.
O ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, δήλωσε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το περιεχόμενο της έκθεσης Φλόρενς, στην διαμόρφωση της οποίας συνέβαλε ουσιαστικά η Ευρωομάδα της Αριστεράς. Χαρακτηριστικά στοιχεία της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου είναι:
• τίθενται πιο φιλόδοξοι στόχοι από αυτούς της Κομισιόν και των κρατών μελών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ζητώντας μείωση από 25% έως 40% μέχρι το 2020 και τουλάχιστον 80% έως το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990,
• αναγνωρίζεται η ιστορική ευθύνη των βιομηχανικών χωρών και η ανάγκη βοήθειας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, κυρίως μέσω χρηματοδότησης και μεταφοράς τεχνολογίας,
• απορρίπτονται όλες οι τροπολογίες που θεωρούσαν την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική ή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,
• ζητείται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να διασφαλίσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε πράσινη τεχνολογία και πιο φιλικά προς το περιβάλλον μεταφορικά μέσα,
• προτείνεται η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις κλιματικές αλλαγές καθώς και η σύσταση ανάλογων Ταμείων σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ,
• ζητείται από την Kομισιόν να επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις για την καταπολέμηση της απερήμωσης, την προστασία του εδάφους και την ορθή διαχείριση των υδάτινων όγκων,
• καλούνται τα κράτη μέλη να καθιερώσουν ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής αποδοτικότητας σε μια ολοκληρωμένη πολιτική δημοσίων συμβάσεων που θα αφορά τα δημόσια κτίρια, και εθνικά νομοθετήματα σχετικά με τις νέες οικοδομές.
H έγκριση της έκθεσης συμπίπτει με την έναρξη στο Πόζναν της Πολωνίας της 14ης Συνδιάσκεψης του OHΕ για το κλίμα την επόμενη εβδομάδα.
Μετά την ψηφοφορία ακολούθησε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Δήμα, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της προσωρινής Επιτροπής για την αλλαγή του κλίματος σχετικά με τις θέσεις της ΕΕ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις στο Πόζναν.
Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:
"Το Πόζναν και η Κοπεγχάγη το 2009 πρέπει να πετύχουν. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές και ευχολόγια.
Απαιτείται ένα νέο φιλόδοξο πλαίσιο δεσμεύσεων για μετά το 2012, οπότε και λήγει η ισχύς της ατελούς και υπονομευμένης, πρωτίστως από τις ΗΠΑ, συμφωνίας του Κιότο. Ο πλανήτης δεν αντέχει νέες αναβολές, και μάλιστα με την επίκληση της οικονομικής κρίσης. Ο μύθος ότι η αυτορρυθμιζόμενη αγορά θα λύσει τα πάντα έχει καταρρεύσει με πάταγο.
Οικονομία και οικολογία είναι και αναγκαίο και δυνατόν να συνυπάρξουν. Τα οφέλη που θα προκύψουν υπερβαίνουν κατά πολύ το οικονομικό κόστος και μπορούν να δημιουργήσουν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Το ζητούμενο είναι συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιάγραμμα κι όχι ένα ακόμη ευχολόγιο.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τριπλή κρίση: οικονομική, επισιτιστική και κλιματική. Kαι οι τρεις κρίσεις απαιτούν εξίσου θαρραλέα και συντονισμένα διεθνώς μέτρα. Δυστυχώς όμως οι κυβερνήσεις προχωρούν γιο το περιβάλλον με ρυθμούς χελώνας σε σύγκριση με την ταχύτητα που έσπευσαν να ξελασπώσουν τις τράπεζες. H αναλογία των ποσών που διατίθενται για τη χρηματοπιστωτική κρίση σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος είναι 300 προς 1!"
To Γραφείο Τύπου