Ιδιαίτερη επιτυχία και ενδιαφέρον, πλούσιο περιεχόμενο και προτάσεις για τα θέματα της «Περιφερειακής πολιτικής και Ανάπτυξης και τις θέσεις της Αριστεράς», είχε η σχετική ημερίδα που οργανώθηκε το Σάββατο ( 10.00 έως 15.00) στην Θεσσαλονίκη από το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης-Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.
Στην ημερίδα που διοργανώθηκε στα πλαίσιο του διαλόγου για το πρόγραμμα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις και η συζήτηση που έδωσαν τα δείγματα γραφής της ποιότητας των προτάσεων και θέσεων και την συμβολή της αριστεράς στην περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη.
Παράλληλα η ημερίδα έδωσε την δυνατότητα να συμμετάσχουν τα στελέχη των Νομαρχιακών Οργανώσεων του ΣΥΝ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιοικητικά στελέχη, και να παρουσιαστούν οι θέσεις τους, όπως και οι επεξεργασίες του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Στην ημερίδα μίλησαν:
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, που αναφέρθηκε στην πρόταση της αριστεράς για την διέξοδο από την κρίση με άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, με έμφαση σε αυτά της άμεσης απόδοσης για την στήριξη του εισοδήματος και της απασχόλησης. Κατέθεσε επίσης μία σειρά προτάσεων για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης σε αντιπαράθεση με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που έχει οδηγηθεί σε κρίση. Σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην ενίσχυση του δημόσιου τομέα της οικονομίας, σε ένα σύνολο ώριμων αλλαγών και ριζικών μεταρρυθμίσεων, στην αλλαγή του μοντέλου κατανάλωσης και παραγωγής και στην σύνδεση αυτών με την στρατηγική της αριστεράς.
Η πρώην βουλευτής και υπεύθυνη του τμήματος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, Μίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, η οποία αναφέρθηκε στην πρόταση της αριστεράς για την
Ανάγκη ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών και πολιτικών Περιφερειακής Πολιτικής και ανάπτυξης στα πλαίσια ενός Εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού. Στην ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων και αξιοποίησης των εθνικών και κοινοτικών πόρων ώστε να αποτελέσουν μοχλό για την περιφερειακή Ανάπτυξη, την Απασχόληση και την Προστασία του περιβάλλοντος, όπως και στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης και στην ουσιαστικοποίηση του Δημοκρατικού Προγραμματισμού, όπως και σε ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης, αμερόληπτο και αποτελεσματικό, ώστε να κατανέμονται ισόρροπα τα οφέλη, να θεμελιώνεται η κοινωνική συνοχή και η μακροχρόνια βάση της Ανάπτυξης.
O κοινωνιολόγος Στέλιος Μπαμπάς, αναφέρθηκε στην αντίληψη της αριστεράς για την βιώσιμη ανάπτυξη και στην στοχοθεσία αυτής υπέρ τη ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών. Για την Αριστερά, τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι η τοπική αναπτυξιακή διαδικασία αποτελεί υπόθεση των τοπικών κοινωνιών, ενώ απαιτείται η ένταξη και η διασύνδεση του τοπικού και περιφερειακού προγραμματισμού σε ένα συνολικό σχέδιο μετασχηματισμού της κοινωνίας.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας, αναφέρθηκε στον συμβολή της αυτοδιοίκησης στον τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη. Επεσήμανε την περιθωριοποίηση της Αυτοδιοίκησης και των αναπτυξιακών μηχανισμών αυτής, που παρατηρείται κατά την νέα προγραμματική περίοδο και τόνισε την ανάγκη στην νέα περίοδο υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των αγαθών και υπηρεσιών.
Ο καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης, μέσα από την αναφορά και ανάλυση μιας σειράς στοιχείων και δεικτών από την αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλονίκης, έκανε κριτική για τις διαδικασίες αναπτυξιακού σχεδιασμού που ακολουθήθηκαν για την πόλη, επισημαίνοντας ότι στην ουσία καταργήθηκε κάθε διαδικασία Δημοκρατικού Προγραμματισμού . Η έλλειψη αυτού του ουσιαστικού εργαλείου διαμόρφωσης περιφερειακής πολιτικής και ανάπτυξης για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης είχε σοβαρότατες επιπτώσεις.
Ο Βασ. Τσιτσιρίγκος-Οικονομολόγος, μέλος της γραμματείας του Τμ. Περιφ. Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ και στην νέα προγραμματική Περίοδο 2007-2013 στην διαδικασία και στην ποιότητα του προγραμματισμού και παρουσίασε τις κριτικές παρατηρήσεις της αριστεράς στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην διαχείριση των προγραμμάτων.
Ο Μηχανικός Στέλιος Πλιάκης, μέλος της γραμματείας του Τμ. Περιφ. Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην όλη διαδικασία παραγωγής των Δημοσίων έργων υποδομών και κοινωνικού εξοπλισμού, τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού και δημοκρατικού προγραμματισμού και υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα αυτών. Αναφέρθηκε σε συντριπτικά στοιχεία που καταρρίπτουν κάθε αναγκαιότητα για τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα που προωθεί η κυβέρνηση και θεμελίωσε την ριζική διαφωνία της αριστεράς, ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ , στην εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα της παραγωγής κρίσιμων τομέων των κοινωνικών και τεχνικών υποδομών.
Ο εκπρόσωπος από τον ΣΥΡΙΖΑ , Ανέστης Ταρπάκος αναφέρθηκε στις απαράδεκτες ρυθμίσεις και διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του σχεδιασμού και της υλοποίησης των έργων και δράσεων του ΠΔΕ και ειδικότερα των Δημοσίων Έργων, ιδιαίτερα μέσω των συμβάσεων παραχώρησης και των ΣΔΙΤ και τόνισε την ανάγκη πλήρους ανατροπής της μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενου πλαισίου και πολιτικής .
Στην ημερίδα έκαναν παρεμβάσεις εκ μέρους της Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας η κ. Ωραιοπούλου, πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη, ο αντιδήμαρχος Χαλάστρας Κ. Βουδούρης, οι γραμματείς των Νομαρχιακών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Φ. Μπατίκας από τη Γραμματεία του τμήματος περιφερειακής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης.
To Γραφείο Τύπου