Στη συνάντηση, συμμετείχαν έντεκα ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και συγκεκριμένα: Ο Πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Francis Wurtz (Γαλλία), καθώς και οι Helmuth Markov, Tobias Pflόger (Γερμανία), Vittorio Agnoletto, Giusto Catania, Roberto Musacchio (Ιταλία), Eva Britt Svensson (Σουηδία), Jiri Mastalka, Miloslav Ransdorf (Τσεχία) ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ. Συμμετείχαν επίσης o Νίκος Κωνσταντόπουλος βουλευτής Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, o Stephan Lindner, (ATTAC Γερμανίας), o Αλέκος Καλύβης Αντιπρόεδρος Γ.Σ.Ε.Ε. και ο Raoul Jennar URFIG Ερευνητής.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου και του Francis Wurtz, Προέδρου της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς
«Αγαπητές συναδέλφισες και συνάδελφοι, θέλω να σας καλωσορίσω στην Αθήνα, να χαιρετίσω αυτή τη στήριξη που δίνει η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Kοινωνικό Φόρουμ, το οποίο είναι μια μεγάλη συνάντηση διαφορετικών δυνάμεων, πολιτικών, συνδικαλιστικών, δυνάμεων με όχι κοινό προσανατολισμό, δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς, κομμουνιστών, προωθημένων σοσιαλιστών, οικολόγων, και το οποίο αποτελεί σήμερα μια μεγάλη ελπίδα για το συντονισμό και για ένα ευρύ μέτωπο ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της εκμετάλλευσης, και γι α μια ευρωπαϊκή και παγκόσμια συνεργασία η οποία θα στηρίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη , στη δημοκρατία και στις ελευθερίες. Είναι τιμή για μας, την Ελλάδα, το ότι λίγους μήνες μετά τη διοργάνωση εδώ του τακτικού συνεδρίου του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Αθήνα αλλά και όλη η ελληνική κοινωνία έχει την τιμή να φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και πιστεύω ότι θα πάει πάρα πολύ καλά.
Θέλω να πω ότι είναι τόση η απήχηση του Φόρουμ ώστε οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, η ίδια η κυβέρνηση η οποία έχει έναν συντηρητικό προσανατολισμό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο κινείται σε μεγάλο βαθμό στα πλαίσια των συναινέσεων του νεοφιλελευθερισμού, δεν έχουν ασκήσει ουδεμία κριτική στο Φόρουμ, Η μόνη προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα φόβο σχετικά με τις μαζικές εκδηλώσεις. Την ίδια στιγμή που δίνονται στη δημοσιότητα οι αριθμοί των πολιτών που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Φόρουμ, δίνεται συνεχώς στη δημοσιότητα και ο τεράστιος αριθμός των αστυνομικών που υποτίθεται, θα «προστατεύσουν» από γεγονότα έντασης τα οποία θα δημιουργηθούν. Αποφεύγουν όμως να αντιπαλέψουν το Φόρουμ, το οποίο όλη η κοινωνία το δέχεται.
Αλλά θέλω να εκφράσω εδώ τη λύπη μου και προς την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, διότι η μόνη δύναμη η οποία, όχι μόνο κάνει κριτική στο Φόρουμ αλλά έχει προχωρήσει σε μια ακραία παρουσίαση του Φόρουμ, μιλώντας ακόμη και για χρηματοδότηση από πηγές του ιμπεριαλισμού, μιλώντας για μια συνάντηση που στηρίζει το γαλλογερμανικό ιμπεριαλισμό, είναι μια δύναμη, ένα κόμμα, το ΚΚΕ, το οποίο συμμετέχει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εμείς λυπούμαστε γι αυτό και θέλουμε να πούμε ότι είμαστε πάντα υπέρ της ενότητας και της συνεργασία και πιστεύουμε, και είμαστε σίγουροι ότι οι κομμουνιστές και στην Ελλάδα που έχουν γνωρίσει τη σημασία της ενότητας και του συντονισμού απέναντι σε έναν πανίσχυρο αντίπαλο, θα δώσουν την παρουσία τους στις διεργασίες του Φόρουμ.
Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να αναφέρω, είναι ότι πρέπει να έχετε υπ όψιν ότι αυτή η φιλόξενη χώρα και αυτός ο φιλόξενος λαός, αντιμετωπίζει σήμερα μια επίθεση σε όλα τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους. Μια ισχυρή, συντονισμένη επίθεση.
-Σας λέω χαρακτηριστικά και τηλεγραφικά, ότι πριν από λίγους μήνες καταργήθηκε με Νόμο ακόμη και αυτή η κατάκτηση του οκτάωρου για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
-Σ΄ αυτή τη χώρα επίσης πριν από δύο μήνες καταλύθηκε το δικαίωμα στην απεργία με την απόφαση του πρωθυπουργού, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, να υπάρξει επιστράτευση των ναυτεργατών, που απεργούσαν.
-Τέλος, με κάλυψη της κυβέρνησης, υπήρξε απόφαση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που είναι ο πιο κερδοφόρος τομέας της ελληνικής οικονομίας, με την οποία καταργείται το κατακτημένο επί χρόνια δικαίωμα για κλαδικές συμβάσεις ανάμεσα στις τράπεζες και στους εργαζόμενους στον τραπεζικό τομέα, τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Είμαστε δηλαδή σήμερα σε μια φάση που σε όλα τα μέτωπα σχεδόν γίνεται επίθεση, με στόχο την κατάλυση των κατακτήσεων του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας.
-Παράλληλα με αυτά, και σε σχέση με την Οδηγία ΜπολκενστάΪν, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα σχετικά με το χαμηλό εργασιακό κόστος το οποίο ισχύει στις γειτονικές της χώρες, τις χώρες της Βαλκανικής, οι οποίες είτε είναι έτοιμες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε βρίσκονται σε πορεία προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εχουμε μια μαζική έξοδο των επιχειρήσεων ειδικά από το χώρο της Β. Ελλάδας προς τις γειτονικές μας χώρες, με συνέπεια ειδικά στη Β. Ελλάδα να δημιουργείται μια ζώνη φτώχειας, ανεργίας, έλλειψης προοπτικών, και οξυμένων προβλημάτων, σε τέτοιο βαθμό που φτάσαμε στο σημείο να γίνονται προτάσεις από τους επικεφαλής των συνδέσμων των βιομηχανιών, τοπικών και εθνικών, τα κοινωνικά μέτρα και οι απολαβές για την εργασία στο χώρο αυτό, να διαμορφώνονται με βάση τα ισχύοντα στις γειτονικές μας χώρες και όχι στην ίδια την Ελλάδα. Ουσιαστικά να έχουμε μια ζώνη η οποία θα έχει μεροκάματα και παροχές και δικαιώματα αντίστοιχα με τις γειτονικές μας χώρες. Το φαινόμενο Μπολκενστάιν εκφράζεται κατά κύριο λόγο με αυτό τον τρόπο στη χώρα μας.
Ένα άλλο σημείο που θάθελα να αναφέρω είναι ότι, παρόλα αυτά, δίνονται μάχες και αγώνες και υπάρχει αισιοδοξία, που δεν έχει μόνο ως αφετηρία τις διεργασίες και τις προσπάθειες και τους αγώνες που γίνονται στην Ελλάδα, έχει ως μεγάλη πηγή και σημαντικές εξελίξεις του μαζικού κινήματος και στον ευρωπαϊκό χώρο. Το όχι στο Ευρωσύνταγμα στη Γαλλία και στην Ολλανδία ήταν μια πηγή αισιοδοξίας, αποφασιστικότητας και ελπίδας για τη χώρα μας. Η κατάρρευση του συμβολαίου προσωρινής πρόσληψης του Ντε Βιλπέν στη Γαλλία, ήταν μια μεγάλη ηθική ενίσχυση. ΟΙ εξελίξεις στη Λατινική Αμερική είναι μια ελπίδα ότι υπάρχει γέφυρα ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα. Μέσα από αυτές τις διεργασίες έπεσαν δύο μύθοι-και είναι πολύ σημαντικό να καταρρίπτοντα κάποιοι μύθοι, γιατί εκεί μπορεί κανείς να στηρίξει την κατάκτηση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Ο ένας μύθος που καταρρίφθηκε είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τις δυνάμεις της αγοράς και το νεοφιλελευθερισμό. Όχι. Μπορεί να τον σταματήσει και αυτό είναι η ενότητα, η συνεργασία, η ύπαρξη ενός συσπειρωτικού και προωθητικού προγράμματος, μπορεί να σταματήσει και τον κ. Ντε Βιλπέν και τις εταιρείες τις ευρωπαϊκές και τις αμερικάνικες στη Βενεζουέλα και στη Βολιβία και αλλού. Και το δεύτερο που είναι εξαιρετικής σημασίας, είναι ο μύθος ότι η σημερινή νεολαία είναι απολιτική,. απογοητευμένη, ξεκομμένη από την ιστορία του νεολαιίστικου κινήματος, δεν έχει καμιά σχέση με τη νεολαία της δεκαετίας του 60 και του 70 και του ΄80.
Εμείς είδαμε τη νεολαία να διδάσκει στους δρόμους του Παρισιού, των άλλων γαλλικών πόλεων αλλά και όλης της Ευρώπης, πολιτική δράση, ευαισθησία, αποφασιστικότητα, και όραμα.
Καταλήγοντας θέλω να πω ότι είμαστε σε μια φάση δύσκολη και ενδιαφέρουσα. Το να συζητάμε τα θέματα της Οδηγίας Μπολκενστάιν δεν σημαίνει ότι στρεφόμαστε ενάντια στους εργαζόμενους γειτονικών χωρών αλλά θέλουμε να συναντηθούμε μαζί τους στον υψηλό κοινό παρονομαστή, και όχι σ αυτόν τον οποίο έχουν δημιουργήσει σήμερα σε χώρες που έχουν βγει από την κρίση. Θέλουμε να συναντηθούμε μαζί τους, με τους Πολωνούς, τους Βούλγαρους, τους κατοίκους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τους Ρουμάνους, στο επίπεδο των κατακτήσεων στις ήδη χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προκλήσεις είναι πολλές και οι ανάγκες είναι μεγάλες. Οι ενωτικοί αγώνες σε κάθε χώρα να συγκλίνουν σε ενωτικούς αγώνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αγώνες άμυνας να γίνουν αγώνες επίθεσης, η αριστερά να είναι εκείνη που θα βγάλει την Ευρώπη από το αδιέξοδο κυρίως με την ανάπτυξη μιας προγραμματικής δράσης και νομίζω και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και οι άλλες διεργασίες, μας βάζουν μπροστά στην πρόκληση να απαντήσουμε με προγραμματικές θέσεις και στα ζητήματα των συνθηκών λειτουργίας της ΕΕ και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό και στα ζητήματα που έχουν σχέση με το κοινωνικό κράτος και στα ζητήματα που έχουν σχέση με μια παγκόσμια πολιτική διπλωματίας και ειρήνης όπου με τεράστια επικαιρότητα μπαίνει το θέμα της απουσίας της ΕΕ στην κρίση του Ιράν με μια εναλλακτική ειρηνική πολιτική. Πιστεύουμε ότι η Αριστερά μπορεί να δείξει το δρόμο, τις κατευθύνσεις, να αποτελέσει την πυξίδα. Καταλήγοντας να πω ότι η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με αυτή την πλατιά διάσταση που έχει , με αυτή την παράδοση που έχει δημιουργηθεί, με αυτό το καλό πνεύμα λειτουργίας που υπάρχει, με αυτή την αξιόλογη συντονιστική δουλειά που γίνεται-είχα πολλά χρόνια βρεθεί κι εγώ έχοντας πρόεδρο τον Φράντσις Βούρτς- μπορεί να συμβάλλει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση και οι ελπίδες που στηρίζονται εδώ να οδηγούν σε νέες πραγματικότητες.
Καλή επιτυχία στη δουλειά σας.»
Επίσης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, συναντήθηκε και συζήτησε με τετραμελή βενεζουελάνικη αντιπροσωπεία του Λατινοαμερικάνικου Κοινοβουλίου από τους Anνlcar Figueroa (1ος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Λατινοαμερικάνικης Ολοκλήρωσης του Λατινοαμερικάνικου Κοινοβουλίου), Norexa Pinto (Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του Λατινοαμερικάνικου Κοινοβουλίου), Vνctor Chirinos (Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Βενεζουέλας του Λατινοαμερικάνικου Κοινοβουλίου) και Giusσn Flores (Γραμματέας της Επιτροπής Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής του Λατινοαμερικάνικου Κοινοβουλίου ).
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου