Η πολύπαθη επιχείρηση της ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοι σε αυτή τα τελευταία 30 χρόνια έζησαν πολλές περιπέτειες, που πληρώθηκαν από το κοινωνικό σύνολο και τους φορολογούμενους της χώρας μας. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;
Την υπερχρέωση της επιχείρησης από τον τότε όμιλο Μποδοσάκη; Την μετοχοποίηση των χρεών, την ζημιογόνα λειτουργία της στις αρχές της δεκαετίας του 80 και την περίφημη «κοινωνικοποίηση» της εταιρείας; Το σφιχτό εναγκαλισμό της με τα ντόπια και ξένα μονοπώλια υπό τη σκέπη του δικομματισμού όλα τα επόμενα χρόνια; Την ψηφοθηρική αντιμετώπιση των εργαζομένων - αλλά και των προσλήψεων - από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Την έλλειψη όχι μόνο περιβαλλοντικής ευαισθησίας και επιχειρηματικής ευθύνης όλα αυτά τα χρόνια αλλά και στοιχειώδους οικονομικού προγραμματισμού που απαιτούσαν και απαιτούν οι ριζικά μεταβαλλόμενες συνθήκες της διεθνούς αγοράς;
Την τελευταία τετραετία η επιχείρηση ακολουθώντας τη πορεία της αγοράς νικελίου, βρέθηκε από τα χαμηλά στα ψηλά και πάλι στα χαμηλά της παγκόσμιας αγοράς. Το περιθώριο καθαρού κέρδους από 0,08% το 2004, πέταξε στο 8,74% το 2005, πήγε λίγο παραπάνω 8,79% το 2006 και βούλιαξε στο 4,20% το 2007. Ενώ για το 2008 αναμένονται σημαντικές ζημιές.
Μπροστά στη νέα πραγματικότητα η διοίκηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθούν να επιβάλλουν ένα νέο χαριστικό πακέτο, όχι για να διασώσουν την εταιρεία αλλά για να συντηρήσουν και να διασώσουν την αποτυχημένη διαχείριση που οι ίδιοι έκαναν. Γιατί την επιχείρηση την ελέγχουν τρεις μεγαλομέτοχοι (36% η Εθνική, 35,4% το Δημόσιο και 28,6% η ΔΕΗ).
Σίγουρα για όλα αυτά δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι στην εταιρεία και πολύ περισσότερο οι φορολογούμενοι της χώρας που στήριξαν με το υστέρημα τους μέσω των κατά καιρούς ρυθμίσεων που προώθησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού για την εταιρεία.
Ο ΣΥΝ εκφράζει με το πιο κατηγορηματικό τρόπο τη ριζική του αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης και των άλλων μεγαλομετόχων οι οποίοι πάνε για μια ακόμη φορά να φορτώσουν τη κρίση της διαχείρισης που οι ίδιοι έκαναν στις πλάτες των φορολογουμένων. Πιθανόν να σχεδιάζουν παράλληλα και το ξεπούλημα της εταιρείας σε κάποια μεγαλοκοράκια της εγχώριας ή διεθνούς αγοράς. Καλούμε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση.
Η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να ζήσει, αλλά με άλλο, ορθολογικό και κοινωνικά επωφελή τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας, με ένα διαφορετικό, προοδευτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών προβλημάτων της και των κινδύνων οικονομικής συγκυρίας, ιδιαίτερα στη φάση της παρούσας κρίσης. Οι Ν.Ε. Εύβοιας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας του ΣΥΝ θα αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Άμεσα και επιτακτικά όμως καλούμε τη κυβέρνηση να στηρίξει την εργασία και το εισόδημα των εργαζομένων στην επιχείρηση.
To Γραφείο Τύπου