«Πτήση προς την ασφάλεια» ονομάζει η Κομισιόν το καπέλο που πληρώνει η ελληνική οικονομία εξαιτίας της συνεχούς αύξησης της διαφοράς απόδοσης –spread- των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη. Το καπέλο που πληρώνει η Ελλάδα, συνεχίζει η Κομισιόν, είναι «μακράν το υψηλότερο στην ευρωζώνη» και ακολουθούν με απόσταση η Ιταλία και το Βέλγιο ενώ «οι ανισορροπίες των τρεχουσών συναλλαγών ενδέχεται να εντείνουν την αρνητική εικόνα όσον αφορά την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης πιο μακροπρόθεσμα.»
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, αφού διαπίστωνε ότι: «Η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους σε συνθήκες οικονομικής κρίσης έχει καταστεί εξαιρετικά δυσχερής για πολλά κράτη μέλη αφού η διαφορά απόδοσης (spread) των ομολόγων δημοσίου επιδεινώνεται, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος δανεισμού.» ρωτούσε «Με τι επιτόκιο δανείζεται η Ελλάδα, και γενικότερα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης;» και «Ποια η διαφορά απόδοσης των ομολόγων δημοσίου (spread) για την Ελλάδα και γενικότερα των κρατών μελών της ευρωζώνης, έχοντας ως βάση το δεκαετές ομόλογο του γερμανικού δημοσίου;»
Η πλήρης απάντηση της Επιτρόπης έχει ως εξής:
«Η αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών προκάλεσε μια "πτήση προς την ασφάλεια" η οποία αύξησε το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους χωρών με ιστορικό υψηλών ελλειμμάτων και υψηλών επιπέδων χρέους.
Σε ορισμένες χώρες, και ειδικότερα στην Ελλάδα, οι ανισορροπίες των τρεχουσών συναλλαγών ενδέχεται να εντείνουν την αρνητική εικόνα όσον αφορά την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης πιο μακροπρόθεσμα.
Στις 6 Νοεμβρίου 2008 και σε σύγκριση με τις τιμές της 6ης Νοεμβρίου 2007 η διαφορά απόδοσης (spread) των δεκαετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 120 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα (από 31 σε 151 πμ) λαμβάνοντας ως στοιχείο αναφοράς το γερμανικό ομόλογο με την ίδια ωρίμαση. Το άλμα αυτό είναι ένα από τα πλέον έντονα στην ΕΕ27, ενώ οι μόνες χώρες που υπερβαίνουν την Ελλάδα είναι η Ουγγαρία (+262πμ), η Ρουμανία (+194), η Λετονία(+182) και η Πολωνία (+145). Επίσης είναι μακράν το υψηλότερο στη ζώνη ευρώ (η Ιταλία είναι η δεύτερη χώρα της ζώνης ευρώ με τη μεγαλύτερη αύξηση με +75πμ, ακολουθούμενη από το Βέλγιο με +64πμ). Αν και οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στις προαναφερόμενες χώρες, οι αυξήσεις αυτές επηρέασαν την ΕΕ27 ως σύνολο (+67.7 κατά μέσο όρο) και τις χώρες της ζώνης ευρώ (+46πμ) κατά την ίδια περίοδο.»
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν την κακή οικονομική διαχείριση και την πολιτική χρεωκοπία της κυβέρνησης της ΝΔ. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί άναυδη και ανήμπορή την επιδείνωση του κόστους δανεισμού της ελληνικής οικονομίας. Αντί να προωθήσει -στο πλαίσιο της ευρωζώνης- ένα σχέδιο στήριξης, εγγύησης και αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους κρατών – μελών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πιστωτικό κίνδυνο, περιορίζεται σε ένα γαλαντόμο πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών. Η εμμονή της ΝΔ να παραμείνει πάση θυσία γαντζωμένη στην εξουσία και τον νεοφιλελευθερισμό υπονομεύει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.»
To Γραφείο Τύπου