Ένταση και ανησυχία στη δημοκρατική κοινή γνώμη της Κομοτηνής έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν μια σειρά από περίεργα γεγονότα τα οποία συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην πόλη, με αφορμή τις μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν εκεί, όπως σε όλη την Ελλάδα, ως δημοκρατική έκφραση οργής και διαμαρτυρίας των νέων ανθρώπων μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη, 11/12/2008 οι τέσσερις Φοιτητικοί Σύλλογοι του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου εξήγγειλαν και πραγματοποίησαν μαζική και αγωνιστική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης με κατάληξη το παλαιό κτίριο της Νομικής Σχολής. Στην κινητοποίηση αυτή πήραν μέρος, όπως είχε προαναγγελθεί, φοιτήτριες και φοιτητές και από τις πανεπιστημιακές σχολές που εδρεύουν και λειτουργούν στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη, αφού το Δημοκρίτειο είναι ενιαίο Πανεπιστήμιο με τμήματα που λειτουργούν και στις τρεις πρωτεύουσες των Νομών της Θράκης.
Παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση και η πορεία ήταν όχι μόνο μαζική αλλά και απολύτως ειρηνική και καμιά απειλή βίαιων ενεργειών δεν υπήρξε, ούτε η παραμικρή υποψία τέτοιων προθέσεων μπορούσε να βαρύνει τους οργανωτές της, εντούτοις εκδηλώθηκε μια υπόγεια και συντονισμένη δράση κρατικών ή παρακρατικών μηχανισμών για τη συκοφάντηση της κινητοποίησης, συκοφάντηση η οποία στη συνέχεια πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας συμπεριφορών ορισμένων τοπικών παραγόντων.
Συγκεκριμένα,
• σε εκατοντάδες κινητά τηλέφωνα εστάλη το παρακάτω γραπτό μήνυμα (sms) «Αναρχικοί ετοιμάζουν πορεία σήμερα Πέμπτη το απόγευμα στην πλατεία Κομοτηνής για να ρημάξουν την πόλη. Κομοτηναίοι ξεσηκωθείτε και λειτουργήστε ως πολιτοφυλακή, έστω ως ένα μήνυμα ότι είμαστε παρόντες ενεργοί πολίτες. Διαδώστε αυτό το μήνυμα σε όλους τους φίλους».
• αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., περνώντας - δήθεν τυχαία - από διάφορα καταστήματα της πόλης, προέτρεπαν τους καταστηματάρχες να αντιδράσουν, αφού όπως έλεγαν «…εμείς δε μπορούμε..…δε μας αφήνουν».
• τις πρωινές ώρες εκείνης της ημέρας οργανώθηκε σύσκεψη υπό τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τη συμμετοχή ορισμένων τοπικών φορέων η οποία κατά πληροφορίες είχε ως περιεχόμενο τα γεγονότα των ημερών. Δεν έγιναν γνωστές οι αποφάσεις αυτής της σύσκεψης, πλην όμως, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, ουδόλως λειτούργησε προς την κατεύθυνση εκτόνωσης του κλίματος ανασφάλειας που επιτηδευμένα καλλιεργήθηκε στην πόλη.
Η τεχνητή πρόκληση κλίματος φόβου και έντασης, είχε ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση αντιδιαδήλωσης «αγανακτισμένων πολιτών», η οποία ακολούθησε την ειρηνική πορεία των φοιτητών και στην κατάληξη της στο παλαιό κτίριο της Νομικής Σχολής εξελίχθηκε σε βίαιη επίθεση εναντίον τους. Με αφορμή τις αντεγκλήσεις και τις πέτρες που ερίφθησαν μεταξύ ενός πολύ μικρού αριθμού 3 έως 5 «κουκουλοφόρων» και αντί-διαδηλωτών, οι «αγανακτισμένοι πολίτες» με κράνη και ξύλα κατεδίωξαν τους φοιτητές και επιχείρησαν με βίαιο τρόπο να σπάσουν την πόρτα της εισόδου απειλώντας ότι θα εισέρθουν σε αυτό. Οι έγκλειστοι φοιτητές αντέδρασαν αμέσως, πολύ περισσότερο αφού η συγκεκριμένη δράση ήταν εκτός των ομόφωνων αποφάσεων τους και γνώριζαν ότι κανείς φοιτητής και καμιά φοιτήτρια δε μπορεί να συμμετείχε σε αυτά. Όταν όμως η εξουσιοδοτημένη προς τούτο Επιτροπή φοιτητών κινήθηκε προς την ταράτσα, οι «άγνωστοι» είχαν εξαφανιστεί.
Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι, παρά τη σοβαρότητα των γεγονότων και τη σαφή απειλή εναντίον της σωματικής ακεραιότητας φοιτητριών και φοιτητών, παρά την προφανή απόσταση από τη νομιμότητα της δράσης των αντί-διαδηλωτών, αλλά και παρά το γεγονός ότι παραβιάστηκαν συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες πολιτών και απειλήθηκε το Πανεπιστημιακό Άσυλο,
α) η Ελληνική Αστυνομία Κομοτηνής έμεινε απαθής κατά το μεγαλύτερο διάστημα των γεγονότων, δεν προστάτευσε τους πολίτες φοιτητές και φοιτήτριες και τα δικαιώματα τους και ανέχθηκε τη βίαιη και απειλητική δράση των…«αγανακτισμένων». Επιπροσθέτως δεν κίνησε ούτε μετά τα γεγονότα, καμιά διαδικασία διερεύνησης τους και απόδοσης ευθυνών.
β) η Εισαγγελική Αρχή, ως μη όφειλε, επίσης απέφυγε να πράξει το καθήκον της.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το τουλάχιστον περίεργο γεγονός ότι τις επόμενες μέρες κυκλοφόρησε μία προκήρυξη η οποία καλούσε τους φοιτητές σε «μαζικό μποϋκοτάζ» εναντίον των καταστημάτων της Κομοτηνής. Αυτή η προκήρυξη αν και υποτίθεται ότι απευθυνόταν κυρίως προς τους φοιτητές, μοιράστηκε νύχτα κάτω από τις πόρτες των μαγαζιών της πόλης και ούτε ένα αντίτυπο δε διανεμήθηκε στους χώρους που αυτοί ζουν, σπουδάζουν και συχνάζουν!
Τέλος, ενώ όλα τα παραπάνω γεγονότα έτυχαν ευρείας δημοσιότητας τόσο από τον τοπικό Τύπο και τα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. της Θράκης, όσο και από αθηναϊκές εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, ουδόλως έτυχαν οιουδήποτε σχολιασμού από την Κυβέρνηση.
Με βάση τα παραπάνω,
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί (έκαστος κατά την αρμοδιότητα του)
1. Προτίθενται να ελέγξουν τα όσα έχουν καταγγελθεί σχετικά με τα θλιβερά γεγονότα τα οποία δημιούργησαν ένα τεχνητό άκρως αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο κλίμα έντασης και βίας εις βάρος των φοιτητών και των κινητοποιήσεων τους στην Κομοτηνή;
2. Προτίθενται να διερευνήσουν τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Γ.Γ. της Περιφέρειας με ορισμένους τοπικούς φορείς, καθώς και το ακριβές περιεχόμενο της αλλά και τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε; Ειδικότερα, να διερευνήσουν εάν αποφασίσθηκαν στην παραπάνω σύσκεψη συγκεκριμένα μέτρα αποτρεπτικά της ήδη κλιμακούμενης έντασης και της παράνομης δράσης «αγανακτισμένων πολιτών»;
3. Προτίθενται να διερευνήσουν τις ισχυρές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες στη δημιουργία του κλίματος έντασης, ενδεχομένως δε και στην πρόκληση των θλιβερών γεγονότων, συμμετείχαν ή και πρωταγωνίστησαν «θύλακες» εγκατεστημένοι εντός των κρατικών υπηρεσιών;
4. Προτίθενται να διερευνήσουν και να αποδώσουν ενδεχόμενες ευθύνες κρατικών λειτουργών για ανεπίτρεπτη αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή και για παράβαση καθήκοντος;
5. Προτίθενται τέλος να παρέμβουν, ούτως ώστε με επίσημο, δημόσιο και αυθεντικό τρόπο να επιβεβαιώσουν και να διακηρύξουν, ως έχουν υποχρέωση, ότι την άσκηση των νόμιμων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών – συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας του Πανεπιστημιακού Ασύλου - υπέρ όλων των πολιτών στην Κομοτηνή αλλά και σε όλες τις περιοχές και τις πόλεις της χώρα μας, ουδείς δικαιούται να θέτει αυθαιρέτως υπό αμφισβήτηση, υπό περιορισμό ή σε αναστολή;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Θοδωρής Δρίτσας
Φώτης Κουβέλης