Μετά τους σεισμούς του 1999 το κτίριο του 1ου ΤΕΕ τότε, σήμερα 1ο ΕΠΑΛ , Άνω Λιοσίων κρίθηκε ακατάλληλο λόγω της βλάβης που είχε υποστεί και το σχολείο συνέχισε να λειτουργεί…. «προσωρινά», ενώ παράλληλα άρχιζαν οι διαδικασίες για την ανέγερση από το Δήμο νέου κτιρίου με "ταχείς' ρυθμούς.
Δέκα χρόνια μετά, οι 250 μαθητές και 50 εκπαιδευτικοί, δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε μια κανονική αίθουσα διδασκαλίας με βάση τις προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας. Στοιβάζονται μέσα σε κοντέϊνερ σεισμόπληκτων, σε αίθουσες προκατασκευασμένες βαρέως τύπου, χωρίς κανονικό αερισμό, οι οποίες χωρίζονται στη μέση για να καλύψουν τις πιεστικές ανάγκες. Ταυτόχρονα δεν υφίστανται ουσιαστικά συμπληρωματικές σχολικές εγκαταστάσεις.
Η τεράστια καθυστέρηση κατασκευής του κτιρίου του ΕΠΑΛ στα Άνω Λιόσια, αποτελεί διαχρονικό δείγμα ανευθυνότητας και κακοδιαχείρισης της Δημοτικής Αρχής και των Κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας. Το νέο κτίριο του ΕΠΑΛ παρʼ ότι άρχισε να οικοδομείται από το 1999, παραμένει ανολοκλήρωτο χωρίς να έχει σημειωθεί καμία πρόοδος μέχρι σήμερα.
Μαθητές , εκπαιδευτικοί και γονείς, βρίσκονται τους τελευταίους μήνες σε διαρκή κινητοποίηση, χωρίς δυστυχώς να υπάρχει καμία μέριμνα εκ μέρους των αρμοδίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Έχουν εξασφαλισθεί τα ανάλογα κονδύλια και ποιό το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του κτιρίου που θα στεγάσει το 1ο ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων; Ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης του έργου;
• Μέχρι την οριστική εγκατάσταση στο νέο κτίριο, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου να στεγαστούν σε χώρο που να καλύπτει επαρκώς τις απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ