Προσθήκη-τροπολογία σε συζητούμενο σχέδιο νόμου, κατέθεσε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Άννα Φιλίνη, για την ενίσχυση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον τρίχρονο αποκλεισμό των καταστημάτων τους λόγω των έργων κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη.
Σύμφωνα με την τροπολογία προτείνεται να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων της οδού Ελ. Βενιζέλου ανάλογη με αυτή που θα δοθεί στους επαγγελματίες της Αθήνας λόγω των καταστροφών που υπέστησαν στα επεισόδια του περασμένου Δεκέμβρη.
Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Τσούκαλης, τόνισε την ανάγκη υπερψήφισης της τροπολογίας απ΄ όλους τους βουλευτές του νομού, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληττόμενοι αφού η ζημιά προκλήθηκε από πράξεις του Δημοσίου που είχαν σαν αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση αποπεράτωσης του έργου.
Το κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:
ΠΡΟΣΘΗΚΗ - ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στο σχέδιο νόμου «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ σχετικά με τις αντασφάλιση και λοιπές διατάξεις»
Αιτιολογική έκθεση
Στην Πάτρα, οι επαγγελματίες της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή από τον επί τρία χρόνια αποκλεισμό των καταστημάτων τους λόγω των έργων κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη, που συνεχίζονται χωρίς να τηρείται κανένα χρονοδιάγραμμα. Οι εργασίες έχουν σταματήσει και οι καταστηματάρχες της περιοχής θυμούνται τις διαβεβαιώσεις τόσο των αρμοδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και των υπευθύνων της αναδόχου εταιρείας ότι η όχληση θα είναι χρονικά περιορισμένη. Αυτή όμως η δέσμευση δεν τηρήθηκε ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι ότι από πράξεις και παραλείψεις του Δημοσίου έχουν επέλθει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στους επιχειρηματίες της περιοχής.
Σε σχετική επίκαιρη ερώτησή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νικόλαου Τσούκαλη, που συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής στις 21 Νοεμβρίου 2008, ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος παραδέχθηκε το δίκαιο επιχειρηματιών και κατοίκων αλλά είχε τονίσει ότι η δυνατότητα αποζημίωσης των πολιτών ήταν μάλλον αδύνατη. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα αποζημίωσής τους παρʼ ότι ως πολίτης και εγώ το θεωρώ εύλογο, διότι δημιουργεί μια κατάσταση άνισης μεταχείρισης. Θα επανέλθουμε με σύσταση μήπως υπάρξει ρύθμιση που θα ανακουφίσει τους καταστηματάρχες.»
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αναλαμβάνει την ευθύνη αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από αδυναμία της να προστατεύσει τους πολίτες, κατά τα επεισόδια που προκλήθηκαν από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Θεωρούμε ότι πρέπει να προβλεφθούν αντίστοιχα μέτρα στους επιχειρηματίες που έχουν πληγεί στην Πάτρα, πόσο μάλλον όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ζημία προκλήθηκε από άμεσες πράξεις του Δημοσίου και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση αποπεράτωσης του έργου. Ένα έργο το οποίο έχει πάρει διαστάσεις χρόνιου προβλήματος.
Στο πλαίσιο λοιπόν της αποφυγής δημιουργίας άνισης μεταχείρισης, όπως άλλωστε δήλωσε και ο κ. Ξανθόπουλος, προτείνεται η προσθήκη νέου άρθρου ως εξής:
Μέτρα ενίσχυσης για πληγείσες επιχειρήσεις και πληγέντες επαγγελματίες κατά τη διάρκεια των έργων κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη στην Πάτρα.
Παρέχεται οικονομική ενίσχυση, όπως προβλέπεται από το άρθρο 73 του σχεδίου νόμου.
Οι προτείνοντες βουλευτές