Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/01/2009

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ, Γ.ΜΠΑΝΙΑ ΚΑΙ Τ.ΚΟΥΡΑΚΗ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

Από χθες βρίσκεται στην Αίγυπτο αποστολή αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό της Γάζας στην οποία συμμετέχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπανιάς και Τάσος Κουράκης. Η αποστολή χθες το απόγευμα συναντήθηκε με τον Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, σήμερα το πρωί έδωσε Συνέντευξη Τύπου και το μεσημέρι συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου ενώ μετά τη συνάντηση ξεκίνησε προς τη Ελ Αρί στα σύνορα της Γάζας.

Αύριο το πρωί η αποστολή θα πάει στη Ράφα όπου θα επιχειρήσει να περάσει στη Γάζα προκειμένου να δει την κατάσταση από κοντά, να επισκεφθεί Νοσοκομεία και να συναντηθεί με φορείς και κατοίκους ώστε να γίνει ένας σχεδιασμός κάλυψης τωρινών και μελλοντικών αναγκών καθώς και να εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων των λαών της Ευρώπης στον Παλαιστινιακό λαό.

-     Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τον Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπανιάς, αναφέρθηκε στην τυπική και ουδέτερη στάση που έχει κρατήσει ο Σύνδεσμος και έθεσε το θέμα μιας πιο ενεργούς στάσης και διεθνών πιέσεων από την πλευρά του Συνδέσμου, ώστε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να εξεταστούν οι δυνατότητες για εξεύρεση βιώσιμης λύσης με μακροπρόθεσμη προοπτική.  Ο Τάσος Κουράκης, είπε κι εκείνος πως ο ελληνικός λαός είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος από τη στάση “ουδετερότητας” των αραβικών χωρών γιατί αυτό στην ουσία ισοδυναμεί με ενθάρρυνση της ισραηλινής επίθεσης. Ρώτησε δε τον Γραμματέα πως εκτιμά ότι η συγκεκριμένη αποστολή, και η Ελλάδα γενικότερα, μπορεί να συμβάλλει στην παύση του πολέμου. Ο Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησε με το ότι η υποστήριξη των αραβικών χωρών προς τους Παλαιστινίους δεν ήταν η αναμενόμενη. Στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψη ότι με την παρουσία της αποστολής εκεί αλλά και γενικότερα μέσω της πίεσης του ελληνικού λαού, είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει ο πολεμικός ανεφοδιασμός του Ισραήλ μέσω της χώρας μας και να πιεστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο να υιοθετήσει μια πιο ξεκάθαρη και έμπρακτη στάση υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

Το πρωί σήμερα δόθηκε εκτεταμένη Συνέντευξη Τύπου της αποστολής σε διεθνή και αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης. Στη συνέντευξη ζητήθηκε από όλη την αποστολή αλλά και από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει αμέσως η επέμβαση, να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα, να αρθεί ο αποκλεισμός, να ξεκινήσουν συζητήσεις για ειρηνική λύση με την προϋπόθεση ενός ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους χωρίς την οποιαδήποτε μορφή κηδεμονίας από Ισραήλ. Ζητήθηκε επίσης να γίνουν όλες οι διαδικασίες ώστε να μπορέσει να φτάσει άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα καθώς και να μεταφερθούν όσοι τραυματίες χρειάζονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

-      Σήμερα το μεσημέρι, κατά τη συνάντηση της αποστολής με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μουσταφά Κεμάλ, ο Γιάννης Μπανιάς επανέλαβε την αναγκαιότητα του να κρατήσει η Αίγυπτος μια πιο αποφασιστική στάση, να ανοίξει τα σύνορά της στην ανθρωπιστική βοήθεια και να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες πίεσης προς το Ισραήλ. Ενώ ο Τάσος Κουράκης είπε μεταξύ άλλων, ότι όταν βομβαρδίζονται σχολεία και ανθρωπιστικές αποστολές, τότε η διπλωματική γλώσσα είναι φτωχή για να περιγράψει την κατάσταση. Είπε δε πως η Αίγυπτος πρέπει, εκτός των άλλων, να φροντίσει ώστε να γίνει άμεσα η διάσκεψη Κορυφής την οποία έχει ζητήσει το Κουβέιτ. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τα μέλη της αποστολής για τις κινήσεις και τις επαφές της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης και για τις εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως η Αίγυπτος έχει απευθυνθεί στον διεθνή Ερυθρό Σταυρό ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη συνέχεια, τους ενημέρωσε για τις συνεχείς συναντήσεις και διαβουλεύσεις που γίνονται στο Κάιρο,  για τις συνομιλίες με αντιπροσωπείες της Χαμάς και για την άφιξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας με στόχο να διερευνηθούν οι δυνατότητες εκεχειρίας.  Τέλος, ο Υπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί δεν εξαντλεί όλες τις δυνατότητές της για την εφαρμογή των διεθνών αποφάσεων.

To Γραφείο Τύπου