Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/05/2006

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τους ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2006, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η αύξηση κατά 4% του ρυθμού ανάπτυξης της Οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2006, δυστυχώς, έρχεται σε πλήρη και ριζική αντίθεση με την υποβάθμιση μισθών και συντάξεων, τις επεκτεινόμενες ζώνες ανεργίας και την αυξανόμενη νέα φτώχεια στη χώρα μας.

Από την αύξηση του ΑΕΠ επωφελούνται αποκλειστικά τα υπερκέρδη των Τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ειδικότερα των πολυεθνικών εμπορικών αλυσίδων, ενώ στους εργαζόμενους έχει επιβληθεί σκληρή λιτότητα τόσο με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης όσο και με την απαράδεκτη Σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες για τους χαμηλόμισθους.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης, επίσης, στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση, η οποία τροφοδοτείται κυρίως όχι από την πραγματική αύξηση των λαϊκών εισοδημάτων αλλά από την ληστρική υπερχρέωση των νοικοκυριών στις Τράπεζες, η οποία καλπάζει κυριολεκτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και τους πρώτους μήνες του 2006, υποθηκεύοντας το μέλλον τους.

Μία ανάπτυξη που ευνοεί αποκλειστικά τα κέρδη, χωρίς ανάλογες επενδύσεις, και βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στο συνεχιζόμενο υπερδανεισμό των νοικοκυριών, δεν είναι μόνο ταξικά μονόπλευρη αλλά έχει και αμφίβολη προοπτική.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου