Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/01/2009

Αντιτρομοκρατικός κατά ανηλίκων στη Λάρισα: εγκώμιο στον κρατικό αυταρχισμό από υπουργούς

Η κυβέρνηση όχι μόνο επιμένει, αλλά και υπερασπίζεται ανοιχτά τη «σκοπιμότητα» της παραπομπής σε δίκη με βάση τον περιβόητο αντιτρομοκρατικό, 19 πολιτών που διαδήλωσαν στη Λάρισα στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των δράσεων της πανεθνικής εξέγερσης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, μεταξύ των οποίων και 11 ανήλικοι. Σε απάντηση ερώτησης που καταθέσαμε για το συγκεκριμένο ζήτημα στις 19 Δεκεμβρίου, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας «κρύβονται» πίσω από τον αρμόδιο εισαγγελέα ο οποίος παρέπεμψε τους συλληφθέντες να δικαστούν με βάση τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού.

Ωστόσο, ο κ. Παυλόπουλος δεν αρκείται σε αυτό, αλλά επαίρεται για τα κατορθώματα της αστυνομίας, η δε απάντησή του τελειώνει με το εξής «επικό»: «(…) η εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων αποτελεί υποχρέωση για την ελληνική Αστυνομία και σε καμία περίπτωση δεν επαφίεται στη διακριτική της ευχέρεια. Συνεπώς η εφαρμογή των ποινικών και δικονομικών διατάξεων, οι οποίες δεν επιδέχονται παρερμηνειών και αποκλίσεων, κατά τον τόπο, χρόνο και τα πρόσωπα, δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της αστυνομίας, αλλά αποτελεί υποχρέωσή της».

Πρόκειται για σαφή και ρητή «ανάληψη ευθύνης» από την Αστυνομία για το «χτύπημα» ενάντια στους διαδηλωτές με τον αντιτρομοκρατικό… Καταρρίπτεται έτσι και το «ελαφρυντικό» που διεκδικεί ο κ. Παυλόπουλος λέγοντας ότι 18 από τους 25 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι: οι ανήλικοι «τρομοκράτες» είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν μέχρι τη δίκη τους…

Ύστερα από όλα αυτά, ανακύπτει το ερώτημα: Τελικά, ευθύνεται ο εισαγγελέας για την παραπομπή των διαδηλωτών με τον αντιτρομοκρατικό ή ο «ζήλος» της αστυνομίας, που εφάρμοσε «χωρίς αποκλίσεις τις ποινικές και δικονομικές διατάξεις»;

Το ερώτημα είναι βέβαια ρητορικό, καθώς έχουμε, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, πάμπολλα δείγματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά και «τυφλής» δικαιοσύνης. Οι εισαγγελείς που με τόση ευκολία έσπευσαν να παραπέμπουν νεολαίους με τον αντιτρομοκρατικό, είκοσι μέρες τώρα δεν βρήκαν την ευαισθησία να ερευνήσουν τη συγκλονιστική υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η κάλυψη, σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο, των αστυνομικών αγριοτήτων στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της 9ης Ιανουαρίου, η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει τον εξοπλισμό της αστυνομίας με στρατιωτικά υλικά καταστολής διαδηλώσεων και πλήθος άλλων ανάλογων γεγονότων αποδεικνύουν ότι καθώς η κοινωνική συναίνεση στην πολιτική της και γενικότερα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχει εξασθενήσει, η κυβέρνηση της ΝΔ αναβαθμίζει τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή.

Η βία της κοινωνικής αδικίας χρειάζεται την «ασπίδα» της αστυνομικής βίας. Έτσι αποδεικνύεται ότι η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου μπορεί να μην ήταν προβλέψιμη, δεν ήταν όμως τυχαία. Για τους ίδιους λόγους, ούτε και η εξέγερση, της νεολαίας αλλά όχι μόνο, ήταν τυχαία. Η κυβέρνηση, σπέρνοντας κοινωνική αδικία και αστυνομική τρομοκρατία, θα θερίσει και άλλες θύελλες.    

Σας επισυνάπτουμε την ερώτηση με τις σχετικές απαντήσεις [α] [β]