Η περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας είναι από το 1989 Ζώνη Ειδικής Προστασίας, το 2003 συστήθηκε φορέας διαχείρισης και από το 2006 ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, όπως τόνισε ο Επίτροπος για περιβάλλον κ. Στ. Δήμας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με την ερώτησή του ζητούσε από την Κομισιόν διευκρινίσεις σχετικά με το καθεστώς της λίμνης, η ανταλλαγή της οποίας -με άλλα ακίνητα δημοσίου- βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου του Βατοπεδίου.
Ακολουθεί η πλήρης απάντηση της Επιτροπής:
«Η περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Συγκεκριμένα, η περιοχή αυτή κατατάχθηκε αρχικά, το 1989, ως ζώνη ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) βάσει της οδηγίας 79/409/EΟΚ περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών και τώρα πλέον συμπεριλαμβάνεται στην ευρύτερη ΖΕΠ GR1130010 «Λίμνες Βιστωνίδα, Ισμαρίδα –Λιμνοθάλασσες Πόρτο Λάγος, Αλυκή Πτελέα, Ξηρολίμνη, Καρατζά». Η περιοχή αυτή εντάσσεται επίσης στον τόπο κοινοτικής σημασίας GR1130009 «Λίμνες και λιμνοθάλασσες της Θράκης – Ευρύτερη περιοχή και παράκτια ζώνη» που εγκρίθηκε με την απόφαση 2006/613/ΕΚ της Επιτροπής της 19ης Ιουλίου 2006.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή, το 2003 συστάθηκε φορέας διαχείρισης για την περιοχή Δέλτα του Νέστου-Βιστωνίδα-Ισμαρίδα.»
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο κ. Δήμας είναι σαφής: H λίμνη Βιστωνίδα -η πέτρα του σκανδάλου στην υπόθεση του Βατοπεδίου- είναι από το 1989 Ζώνη Ειδικής Προστασίας, από το 2006 ανήκει στο δίκτυο Natura ενώ το 2003 συστήθηκε γι' αυτή φορέας διαχείρισης. Όλα αυτά τα αυτονόητα γεννούν ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση: Ποιοι συγκροτούν το φορέα διαχείρισης της περιοχής, τι αρμοδιότητες έχει και τι έπραξε την επίμαχη περίοδο των ανταλλαγών; Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είχαν ήδη καταλήξει σε «συμφωνία» για την ανταλλαγή πριν ενταχθεί η περιοχή στο δίκτυο Natura το 2006;»
To Γραφείο Τύπου