Η εκτίναξη του «spread» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και των άγριων κερδοσκοπικών παιχνιδιών που παίζουν διεθνείς τράπεζες και επενδυτές, ιδιαίτερα σε βάρος των πιο αδύναμων χωρών, με αιχμή του δόρατος τις διεθνείς εταιρείες βαθμολόγησης.
Οι διεθνείς εταιρείες βαθμολόγησης, οι οποίες έχουν αποδειχτεί παντελώς αναξιόπιστες και συνυπεύθυνες για τη διεθνή οικονομική κρίση (π.χ. S&P), αξιοποιούν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, για να υποβαθμίζουν με μεγάλη ευκολία και πολιτικό σκεπτικό νεοφιλελεύθερου ιερατείου, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται δυσανάλογα το «spread» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, με συνέπεια να επωφελούνται ξένες και εγχώριες τράπεζες και να καταληστεύεται ο ελληνικός λαός.
Επειδή είναι αδιανόητο διεθνείς και εγχώριες τράπεζες με εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου να δανείζονται από την ΕΚΤ με επιτόκιο περίπου 2% και το δημόσιο να δανείζεται από τις ίδιες τράπεζες για πενταετή και δεκαετή ομόλογα με κερδοσκοπικό επιτόκιο πολύ πάνω από 5%.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιδράσει στον απαράδεκτο ρόλο των διεθνών εταιρειών βαθμολόγησης και να προτείνει ένα άλλο διαφανές και αξιόπιστο ευρωπαϊκό σύστημα μέτρησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών;
2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να διεκδικήσει, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, ειδικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στην ΕΚΤ να δανείζει απευθείας τις χώρες με επιτόκια ανάλογα με αυτά που δανείζει τις εμπορικές τράπεζες;
Ο ερωτών βουλευτής
Παναγιώτης Λαφαζάνης