Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/01/2009

Ομιλία του Φώτη Κουβέλη στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για "Ποινική ευθύνη των Υπουργών" σχετικά με το Βατοπεδίο

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι θεσμοί ευτελίζονται και απαξιώνονται από την στιγμή που η κυβερνώσα παράταξη απουσιάζει από την Αίθουσα της Βουλής και μάλιστα για ένα ζήτημα που είναι κορυφαίο κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Επιφυλάσσομαι αναλυτικότερα να εξηγήσω κατά την ομιλία μου τι σημαίνει αυτή η απουσία της κυβερνώσας παράταξης από την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου ενός ζητήματος εξαιρετικά σημαντικού, μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Έτσι ευτελίζονται, επαναλαμβάνω, οι θεσμοί και προσβάλλεται ο κοινοβουλευτισμός σʼ αυτόν τον τόπο.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω, κύριε Πρόεδρε, ότι η έννοια της δεδηλωμένης δεν είναι αριθμητικό ζήτημα. Η δεδηλωμένη συγκροτείται και συνιστάται με την παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που στηρίζει την Κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν η δεδηλωμένη να προκύψει από την συνάθροιση των Βουλευτών της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως με τον αριθμό των μελών του Προεδρείου που ανήκει στην κυβερνώσα παράταξη. Κατά συνέπεια τίθεται επί της ουσίας ένα ζήτημα λειτουργίας του Κοινοβουλίου αναφορικά με την διαδικασία η οποία είναι παρούσα και σε εξέλιξη.

Το δεύτερο. Επειδή δεν είναι δυνατόν να σπεύσω από τώρα να επικαλεστώ το άρθρο 73 του Κανονισμού της Βουλής αναφορικά με τα διαδικαστικά ζητήματα που επιβάλλει για την μυστική ψηφοφορία, είμαι όμως υποχρεωμένος να προαναγγείλω κατά τον Κανονισμό της Βουλής το διαδικαστικό ζήτημα που θα προκύψει από την ενδεχόμενη, με βεβαιότητα την πιθανολογώ απουσία, των συναδέλφων Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Κύριε Πρόεδρε, η διαδικασία αν δεν εξασφαλίσει την δεδηλωμένη κατά την λειτουργία του Κοινοβουλίου δεν μπορεί να εξελιχθεί.

Και εδώ τίθεται ένα μείζον ζήτημα, ένα ζήτημα που έχει σχέση με την έρευνα μιας υπόθεσης που αφορά το δημόσιο συμφέρον.   

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για σκεφθείτε: Μας παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία η οποία χειμάζεται από την ανεργία, από την ανέχεια, μια κοινωνία η οποία έχει τεράστιες ανισότητες οι οποίες πλήττουν και βάλλουν εναντίον της κοινωνικής συνοχής. Μας παρακολουθεί μία κοινωνία η οποία έχει μεγάλα και έντονα προβλήματα τα οποία θα πολλαπλασιαστούν από την επελαύνουσα οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα αυτή η κοινωνία που μας παρακολουθεί διαπιστώνει ότι το κατεξοχήν αντιπροσωπευτικό όργανο της λαϊκής κυριαρχίας, η Βουλή των Ελλήνων, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, δεν μπορεί να κρίνει για μία υπόθεση η οποία αφορά στη λεηλασία, στην προσβολή του δημοσίου συμφέροντος, όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Αυτό συνιστά απαξία μπροστά στα μάτια των πολιτών οι οποίοι δικαιολογημένα εγείρουν την αμφισβήτησή τους για την ασκούμενη πολιτική στις ποικιλώνυμες και πολυεπίπεδες εκφάνσεις της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιʼ αυτό το θέμα έχει συζητήσει η Ολομέλεια της Βουλής άλλη μία φορά. Για πολλοστή φορά συζητά σήμερα την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Το ερώτημα που εγείρεται για τον πολίτη οπουδήποτε και αν αυτός ανήκει πολιτικά, είναι γιατί αυτό το Σώμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια υπόθεση η οποία αφορά στο δημόσιο αγαθό και στην προστασία, κυρία Πρόεδρε, του δημοσίου αγαθού. Μέσα από πολιτικές διελκυστίνδες οι οποίες δεν υπηρετούν την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά τις κομματικές σκοπιμότητες απέχει με ευθύνη της κυβερνώσας παράταξης η Βουλή των Ελλήνων από την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου ζητήματος, το οποίο πέρα από την διάστασή του ως υπόθεση Μονής Βατοπεδίου αναφέρεται προφανέστατα στην χρηστή διαχείριση και στην διαφάνεια διαχείρισης του δημοσίου συμφέροντος.

Και το ζητούμενο είναι γιατί η Βουλή των Ελλήνων, η ασκούμενη πολιτική, δεν βγάζει τα αναγκαία συμπεράσματα για θεσμικές τομές που πρέπει να κάνει αναφορικά, κυρία Πρόεδρε, και με την προστασία του δημόσιου αγαθού αλλά και με την λειτουργία της πολιτικής η οποία πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση από την βραχυπρόθεσμη πολιτική σκοπιμότητα.

Είναι ακριβές, κυρία Πρόεδρε, ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος με ευθύνη των δυο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θέλησε να διαμορφωθεί μια ρύθμιση για την ποινική ευθύνη των μελών της όποιας κυβέρνησης με τρόπο που θα υπηρετούσε την ισονομία και την ισοπολιτεία. Ασφυκτική η προθεσμία της παραγραφής. Εξαιρετικά μικρή προθεσμία παραγραφής για τα ποινικά δικαιώματα των λεγομένων πολιτικών προσώπων, των μελών της κυβέρνησης ακριβέστερα, μεγάλης διάρκειας το χρονικό διάστημα παραγραφής για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Ε, αυτή η ρύθμιση δεν υποσκάπτει την οποιαδήποτε συναίνεση πρέπει να εξασφαλίζεται από τους πολίτες αναφορικά με τις θεσμικές ρυθμίσεις;

Δεν έχει διδαχθεί τίποτα η κυβέρνηση σε σχέση με το δημοκρατικό αίτημα και το αναγκαίο μέτρο που πρέπει να ληφθεί για την διακριτότητα των ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας. Δεν έχει διδαχθεί η Κυβέρνηση και δεν βγάζει τα αναγκαία συμπεράσματα για την διάκριση της εκκλησιαστικής περιουσίας ως μια περιουσία η οποία πρέπει να ελέγχεται, να φορολογείται. Και κυρίως να ελεγχθεί σε σχέση με τα επικαλούμενα ιδιοκτησιακά δικαιώματα για τα οποία διεξοδικά έχω αναφερθεί στην Βουλή σε άλλες περιπτώσεις.

Αντιλαμβάνομαι το ερώτημα: είναι μόνο θεσμικό το ζήτημα της χώρας; Όχι. Είναι και θεσμικό και πολιτικό και είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος πρέπει να γίνει και στα δυο αυτά επίπεδα. Και στο επίπεδο των θεσμών διαφάνειας που πρέπει να υπάρξουν αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Και η πολιτική αντιμετώπιση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί να είναι άλλη παρά ο ανακαθορισμός των πολιτικών συσχετισμών που είναι δυνατόν να διαμορφώσει μια άλλη πολιτική η οποία θα απέχει από την ιδιοτέλεια, θα απέχει από την διαφθορά και θα υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε για άλλη μια φορά η Κοινοβουλευτική της Ομάδα να απέχει από την διαδικασία που αναπτύσσεται σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σε σχέση με το αν θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να συσταθεί επιτροπή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Και η απουσία της κυβερνητικής παράταξης από την διαδικασία αυτή συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα. Συνιστά εκτροπή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Προσβάλλεται η έννοια της δεδηλωμένης η οποία δεν υφίσταται. Και έτσι ευτελίζονται οι θεσμοί, έτσι απαξιώνεται η πολιτική όταν για τους δικούς της λόγους η κυβερνητική παράταξη επιλέγει να μην εμφανιστούν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αίθουσα, να ακούσουν την βάσανο της υπόθεσης και ως Βουλευτές του ελληνικού λαού ως αντιπρόσωποι της ελληνικής κοινωνίας να τοποθετηθούν και να πάρουν υπεύθυνη θέση απέναντι σε ένα ζήτημα που σχετίζεται αναπόδραστα με το δημόσιο συμφέρον.

Εγώ θα απομακρυνθώ από τις λογικές της φυγομαχίας ή όσα άλλα σχετικά έχουν ειπωθεί για το θέμα αυτό και θα επιμείνω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει βαρύτατη πολιτική ευθύνη για τον ευτελισμό στον οποίο περιπίπτει το Κοινοβούλιο, περιπίπτει η πολιτική διαδικασία αναφορικά με τον έλεγχο μιας σημαντικής υπόθεσης, που αναμφισβήτητα -θα συμφωνήσω με τον κ. Χαλβατζή- δεν είναι η μόνη, αλλά είναι μια σημαντική υπόθεση, η οποία πρέπει να ερευνηθεί σύμφωνα με τα όσα αυτοί οι ανεπαρκείς θεσμοί του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής προβλέπουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πρόκειται για την άσκηση ποινικής δίωξης. Δεν συζητάμε αυτό σήμερα. Εκείνο το οποίο συζητάμε και για το οποίο θα έπρεπε να έχουμε αποφασίσει όλοι μαζί, είναι να συνεχιστεί περαιτέρω η έρευνα η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να διαγνωστούν και στο βαθμό που θα υπάρχουν ποινικές ευθύνες με χειρισμούς, με αδιαφάνειες, με ιδιοτέλειες, οι οποίες είναι πρόδηλες σε πάρα πολλές περιπτώσεις αυτής της ερευνώμενης υπόθεσης.

Αλλά αυτό δεν συνιστά μια πολιτική η οποία μπορεί να πείθει. Δεν συνιστά μια πολιτική η οποία ανταποκρίνεται στο αίτημα του ελληνικού λαού, των Ελλήνων πολιτών, όπου και αν αυτοί ανήκουν πολιτικά. Και εδώ βρίσκεται η τεράστια ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας. Περιφρονεί το δίκαιο αίτημα των πολιτών να ερευνηθεί η υπόθεση στο βάθος της, επί της ουσίας της, προκειμένου επιτέλους όπου είναι αναγκαίο να υπάρξει τιμωρία να υπάρξει και όπου είναι αναγκαίο επίσης να μην επιβληθεί η οποιαδήποτε ποινή και να μην αποδοθεί η οποιαδήποτε ευθύνη.

Εδώ, κυρία Πρόεδρε, βρίσκεται η τεράστια πολιτική ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, που πέρα από βραχυπρόθεσμους χειρισμούς και κομματικές ρυθμίσεις που επιλέγει, έχει βαρύτατη την ευθύνη απέναντι σʼ αυτό που λέμε «εξέλιξη της πολιτικής σε αυτόν τον τόπο».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η απουσία της Νέας Δημοκρατίας από τη σημερινή διαδικασία είναι πράξη τεράστιας πολιτικής ευθύνης, για την οποία θα έχει και το αντίστοιχο τίμημα μαζί με άλλες συμπεριφορές ευθύνης από τον ελληνικό λαό.

Και βεβαίως αναφερόμενος στην Πορισματική Έκθεση η οποία συντίθεται από τα επιμέρους πορίσματα των κομμάτων της Βουλής, οφείλω να είμαι, αγαπητοί συνάδελφοι, σαφής σε σχέση με εκείνο το οποίο βαρύνει σε συνάφεια και σχέση με την ερευνώμενη υπόθεση και ανεξάρτητα από την παραγραφή η οποία έχει συντελεστεί. Οφείλατε να αναφερθείτε και στις ευθύνες Υπουργών των Κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ., που απετέλεσαν οι δικές τους πράξεις αφετηρία για τις ρυθμίσεις που σήμερα ελέγχουμε και τις θεωρούμε –εγώ προσωπικά- παράνομες, διαβλητές και εξαιρετικά μεροληπτικές και ιδιοτελείς, προσβλητικές του δημοσίου συμφέροντος.

Έτσι εάν αντιμετωπίζατε το ζήτημα, θα είχατε εξασφαλίσει την αναγκαία πολιτική αντικειμενικότητα απέναντι στον ελληνικό λαό, ο οποίος διεκδικεί, επαναλαμβάνω, κυρία Πρόεδρε, όπου και αν ανήκει, αυτή την πολιτική αντικειμενικότητα, διότι η πολιτική αντικειμενικότητα είναι συνεκτικό στοιχείο μιας πολιτικής που μπορεί να πείθει ότι δεν διεκπεραιώνει απλώς τα πράγματα, αλλά υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον.

Από εκεί και πέρα, κυρία Πρόεδρε, η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας είναι τεράστια. Δεν επιχειρώ συμψηφισμούς, δεν επιχειρώ οτιδήποτε έχει σχέση με ένα καταμερισμό ευθυνών, προκειμένου να μην αποδοθεί σε κανέναν η ευθύνη. Η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας είναι τεράστια και κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να θεραπεύσει την έμμεση πλην σαφή ομολογία της Κυβέρνησης ότι δικά της κυβερνητικά στελέχη προσέβαλαν το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο αγαθό.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όπως είχα υποχρέωση, από την πρώτη στιγμή, αξιοποιώντας διάταξη του Κανονισμού της Βουλής, έσπευσα να δηλώσω στην Ολομέλεια ότι υπάρχει ένα θέμα το οποίο θα βρεθεί μπροστά μας, θα βρεθεί ενώπιον και της δικής σας κρίση, που έχει σχέση με την εφαρμογή του άρθρου 73 του Κανονισμού της Βουλής.

Με δεδομένη την έλλειψη της δεδηλωμένης και όπως είχα τη δυνατότητα να την αναπτύξω προηγουμένως και με επίσης δεδομένη την κατά τη γνώμη μου ακλόνητη ερμηνεία του Κανονισμού ότι η συναρίθμηση με τους Βουλευτές της Μείζονος Αντιπολίτευσης του αριθμού των Βουλευτών του Προεδρείου δεν είναι δυνατόν να προκύψει η δεδηλωμένη εγείρεται το ζήτημα ότι δεν έχετε τη δυνατότητα να εφαρμόσετε το άρθρο 73 του Κανονισμού της Βουλής. Κατά συνέπεια, είναι ανέφικτη η οποιαδήποτε ψηφοφορία στη βάση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Επομένως, είναι δεδομένη η ευθύνη της κυβερνητικής παράταξης αναφορικά με την παραγραφή αυτής της υπόθεσης του Βατοπεδίου, μία παραγραφή η οποία μπορεί να επέλθει είτε με την προκήρυξη εκλογών είτε μετά την εισέλευση σε άλλη σύνοδο η οποία θα σημάνει εκ των πραγμάτων παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων που θα έπρεπε να ερευνηθούν στο πλαίσιο σύστασης μιας επιτροπής για τη διενέργεια μιας περαιτέρω εξέτασης των πραγμάτων στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.

Κατά συνέπεια, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν θα συμπράξει σε μία διαδικασία η οποία είναι δυνατόν να οδηγήσει σε παραγραφή αυτήν την υπόθεση. Επομένως, εάν δεν αποδεχθείτε την ερμηνεία, η οποία θεωρούμε ότι είναι η μόνη αρμόζουσα, την οποία προσφέρουμε με όσα λέμε στην Ολομέλεια της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα αποχωρήσει από τη διαδικασία. Οπότε τότε περίτρανα θα προκύπτει και περαιτέρω η έλλειψη της δεδηλωμένης