Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/01/2009

Καίρια ζητήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως η σχολική στέγη, η διπλοβάρδια και τα μισθωμένα κτίρια παραμένουν άλυτα

Ερώτηση Α.Φιλίνη προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Μετά την έρευνα που κάναμε στη βάση των στοιχείων του ΟΣΚ, του Δήμου Αθηναίων και των Διαμερισματικών Συμβούλων της Δημοτικής Παράταξης της «Ανοιχτής Πόλης», επισημαίνουμε τα εξής οξυμένα ζητήματα:

Παρά τις διακηρύξεις της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ περί αναγκαιότητας εφαρμογής του «έξυπνου σχολείου», π.χ. τα σύγχρονα κτίρια και τα εποπτικά μέσα με αναμορφωμένα αναλυτικά προγράμματα και επιμορφωμένους καθηγητές και δασκάλους όπου η διπλοβάρδια και τα μισθωμένα κτίρια θα έχουν εξαλειφθεί, όλες αυτές οι σημαντικές παράμετροι στον τομέα της εκπαίδευσης δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί με ριζικό τρόπο, ενώ πάγιο παραμένει το αίτημα για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

Τα προβλήματα της διπλοβάρδιας –η οποία στις αστικές περιοχές ανέρχεται στο 10%– και των μισθωμένων κτιρίων παρουσιάζονται ιδιαίτερα οξυμένα στα σχολικά συγκροτήματα της Α΄ Αθηνών. Επισημαίνεται ότι στον Δήμο Αθηναίων ενώ υπάρχουν χώροι που εδώ και 25 χρόνια προορίζονταν και έχουν χαρακτηριστεί για σχολική στέγη, δεν έχουν ακόμη προχωρήσει οι εργασίες για ανέγερση σχολείων. Επιπλέον, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αντισεισμικοί έλεγχοι, ενώ δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για τυχόν έργα ενίσχυσης των κτιρίων. Επίσης, εκτιμάται ότι στο ¼ των σχολείων δεν διενεργούνται τα αναγκαία έργα επισκευής και συντήρησης και τα σχετικά κονδύλια κάθε χρόνο μειώνονται. Παράλληλα παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της αυθαίρετης μετατροπής των αύλειων χώρων, των αιθουσών εκδηλώσεων ή των υπογείων σε αίθουσες διδασκαλίας. Τέλος,  διαρκώς χάνονται οικόπεδα που προορίζονται για σχολεία, καθώς οι αρμόδιοι καθυστερούν να προχωρήσουν τις σχετικές διαδικασίες. Επίσης, το γεγονός ότι όλα τα καινούργια σχολικά κτίρια έχει αποφασιστεί να ανεγερθούν μέσω των συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), έχει οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις και υπέρογκους προϋπολογισμούς στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

Παρακάτω αναφέρουμε τις εξής συγκεκριμένες περιπτώσεις:

Στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα απαιτείται η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, συγκεκριμένα το 2ο Λύκειο επί των οδών Ηπείρου και 3ης Σεπτεμβρίου παραμένει σε μισθωμένο κτίριο, όπως και το 42ο Λύκειο. Σε εκκρεμότητα παραμένει η αγορά του σχολικού κτιρίου του 51ου Δημοτικού επί της οδού Αριστοτέλους και η απαλλοτρίωση του όμορου οικοπέδου της οδού Φυλής και Σμύρνης επί 20 χρόνια. Επιπλέον σημειώνουμε ότι με ευθύνη του Δήμου χάθηκε το οικόπεδο επί των οδών Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου, απαραίτητο για τη στέγαση του ΤΕΕ που σήμερα στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο της οδού Κατακουζηνού, καθώς και του ΤΕΕ επί της οδού Κωλέτη.

Στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην ανέγερση σχολείων και προβλέπονται τεράστιοι προϋπολογισμοί εξαιτίας της προώθησής τους μέσω των συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), συγκεκριμένα στα: 51ο Γυμνάσιο, 31ο Δημοτικό, 50ο Λύκειο-61ο Νηπιαγωγείο, 51ο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο. Επίσης το 9ο ΤΕΕ στεγάζεται σε κοντέινερ. Στο ίδιο Δημοτικό Διαμέρισμα εντοπίζονται ακόμη προβλήματα επισκευών σε παλαιά σχολικά κτίρια, συγκεκριμένα επί της οδού Μοναστηρίου και Ακαδημίας Πλάτωνος όπου στεγάζονται το 27ο Γυμνάσιο-Λύκειο, το 51ο Γυμνάσιο και 2 Εσπερινά. Επισημαίνονται ακόμη οξυμένα προβλήματα στη στέγαση  των Νηπιαγωγείων της περιοχής, καθώς από τα 22 Νηπιαγωγεία που λειτουργούν, τα 16 συστεγάζονται με Δημοτικά.

Στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα ιδιαίτερα έντονο εμφανίζεται το ζήτημα της διπλοβάρδιας στα: 132ο ΔΣ επί της οδού Ταϋγέτου 60, 60ο Γυμνάσιο επί των οδών Κυψέλης 46 και Παξών, 39ο Λύκειο επί της οδού Βελβενδούς 47, 110ο ΔΣ επί της Φωκίωνος Νέγρη 63, 83ο Νηπιαγωγείο επί της οδού Μαυρογένους 8, 67ο Λύκειο, 107ο Νηπιαγωγείο επί της οδού Κόκκερελ 14. Επιπλέον, εντοπίζεται το ζήτημα της ακαταλληλότητας χώρου για στέγαση σχολικού κτιρίου, όπως στο 122ο Δημοτικό και το θέμα των μισθωμένων κτιρίων, όπως στο 37ο Νηπιαγωγείο επί της οδού Λέλας Καραγιάννη 16.

Στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα επισημαίνονται οξυμένα κτιριακά προβλήματα στα Νηπιαγωγεία. Γενικότερα απαιτούνται εργασίες συντήρησης και επισκευών των κτιριακών εγκαταστάσεων και απαλλοτριώσεις οικοπέδων όπου πρέπει να γίνουν σχολικά κτίρια καταρχήν για τα σχολεία που είναι σε διπλοβάρδια ή υπό έξωση, συγκεκριμένα τα: 24ο και 38ο Γυμνάσια- Λύκεια, 108ο και 5ο Νηπιαγωγεία, 6ο και 7ο ΤΕΕ και 1ο ΣΕΚ. Επισημαίνουμε επίσης το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης αξιοποίησης του οικοπέδου της ΔΕΗ στην περιοχή των Άνω Αμπελοκήπων για χρήση σχολείου που ακόμη εκκρεμεί η ανέγερσή του παρά την κήρυξη του χώρου ως σχολείου από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Δήμο Αθηναίων.

Επίσης επισημαίνουμε ότι με βάση τον προγραμματισμό του ΟΣΚ υπάρχουν καθυστερήσεις ανέγερσης σχολείων και στα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα. Συγκεκριμένα, στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα καθυστερεί στο 37ο Λύκειο επί της οδού Θεαγένους 19, στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα καθυστερούν τα: 54Ο Νηπιαγωγείο επί της οδού Αίμου 25 και 149ο ΔΣ επί της οδού Αγαθοδαίμονος 41. Τέλος, στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα στα: 99ο Νηπιαγωγείο επί της οδού Τεώ 56, 8ο Ειδικό ΔΣ επί της οδού Τεώ 56, 139ο ΔΣ επί της πλατείας Μαβίλη 11, 36ο Νηπιαγωγείο επί των οδών Αννίνου και Λ. Ιωνίας 2, 4ο ΤΕΕ επί των οδών Τσίλλερ και Ρως 1.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το ΥΠΕΠΘ προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ανέγερσης των αναγκαίων σχολικών κτιρίων ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της σχολικής στέγης και να μειωθεί το ποσοστό της διπλοβάρδιας  στα σχολικά συγκροτήματα της Α΄ Αθηνών;

2.    Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το ΥΠΕΠΘ ώστε να διενεργηθούν τα αναγκαία έργα επισκευής και συντήρησης στα σχολεία της Α΄ Αθηνών όπου απαιτούνται;

Η ερωτώσα βουλευτής

Άννα Φιλίνη