Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την «αναγνώριση» διπλώματος Κολλεγίου από το Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Η ακαδημαϊκή «αναγνώριση» των διπλωμάτων του κολλεγίου Idef, που λειτουργεί με το σύστημα της δικαιόχρησης με το Γαλλικό πανεπιστήμιο Paris 13, από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, είναι ένα ακόμα επεισόδιο στη διολίσθηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας στην εμπορευματοποίηση. Το κολλέγιο προσέφυγε κατά του ελληνικού Δημοσίου επειδή ο ΔΟΑΤΑΠ αρνούνταν να αναγνωρίσει τα διπλώματα που παρείχε ως ισότιμα με τα πτυχία του δημόσιου πανεπιστημίου, και προς το παρόν δικαιώθηκε. Πρώτο συμπέρασμα: ο νόμος για την αναγνώριση των Κολλεγίων λειτουργεί ως Κερκόπορτα για την επαγγελματική αλλά και την ακαδημαϊκή ισοπέδωση των πτυχίων εφόσον τα εξισώνει με τα διπλώματα που πωλούν οι διάφορες επιχειρήσεις
Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή, εξίσου σοβαρή. To Διοικητικό Πρωτοδικείο, ακολουθώντας την απόφαση (C-274/05), του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) που σύμφωνα με το γενικό σύστημα των κοινοτικών οδηγιών για την επαγγελματική αναγνώριση, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του, επεκτείνει από μόνο του την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης και στο χώρο της ακαδημαϊκής αναγνώρισης. Πρόκειται περί μέγιστης παραβίασης της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (άρθρο 149), όπως και της ιδίας της απόφασης 274 του ΔΕΚ, που λέει ότι θέματα περιεχομένου σπουδών και ακαδημαϊκής αναγνώρισης ανήκουν ρητά στην εθνική αρμοδιότητα του κράτους-μέλους. Μάλιστα το δικαστήριο έκρινε ότι «οι μη νόμιμες πράξεις του αρμοδίου οργάνου για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών (ΔΟΑΤΑΠ)» προσέβαλαν την πίστη, το κύρος του κολεγίου, το οποίο δικαιούται να λάβει αποζημίωση από το ελληνικό κράτος.(!!). Ο ΔΟΑΤΑΠ, εφόσον δεν επιθυμεί να αυτοκαταργηθεί, θα πρέπει να κάνει έφεση κατά της απόφασης αυτής. Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, η Αριστερά και όσες άλλες δυνάμεις στη χώρα μας παλεύουν καθημερινά να διασφαλίσουν το κύρος των θεσμών της από την επέλαση των νεοφιλελεύθερων βαρβάρων οφείλουμε να σταματήσουμε την καταστρατήγηση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, δηλαδή η ίδια η χώρα μας να αποφασίζει για την εκπαίδευση της. Η εξέλιξη αυτή κάνει έκδηλη την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της πρότασης του ΣΥΝ για αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των κολλεγίων και κατάργηση των ποικιλώνυμων ΚΕΣ.
Τμήμα Παιδείας