Το ταμείο πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) κυριολεκτικά καταρρέει. Ήδη, έχει άνοιγμα 600 εκ. ευρώ, γεγονός που έχει ως επακόλουθο να μην μπορεί να καταβάλλει το εφάπαξ στους περίπου 23000 υπαλλήλους που κατέθεσαν αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσα στο 2008. Οι λόγοι της κατάρρευσης του Ταμείου, που συνδέονται βέβαια με τα προβλήματα των περισσότερων ασφαλιστικών ταμείων-θυμάτων του δικομματισμού, είναι οι εξής:
1) Η καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο που τα ταμεία ήταν πλεονασματικά, και η χορήγηση - μέσω των αποθεματικών- άτοκων ή αργότερα χαμηλότοκων δανείων στις τράπεζες και στις μεγάλες επιχειρήσεις.
2) Η πρόσθετη επιβάρυνση του Ταμείου από μέτρα κοινωνικής πολιτικής χωρίς την αντίστοιχη ενίσχυσή του.
3) Η ανατροπή της αναλογίας μεταξύ εργαζομένων-συνταξιούχων και η μη μετατροπή των υπαλλήλων εκτάκτου και αορίστου χρόνου σε μόνιμους. Οι επιλογές διαρκούς συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα με την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του και οι προσλήψεις για εξυπηρέτηση πάγιων και διαρκών αναγκών του δημοσίου υπαλλήλων με καθεστώς ελαστικής εργασίας (συμβάσεις έργου, stage κτλ) έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο Ταμείο, αφού μειώνονται σταθερά οι υπάλληλοι που συνεισφέρουν ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων.
4) Η σκανδαλώδης απαξίωση των αποθεματικών του ταμείου μέσα από την τοποθέτησή τους σε χρηματιστηριακά προϊόντα και σε ζημιογόνα δομημένα ομόλογα.
5) Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για περαιτέρω κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ειδικότερα ο πρόσφατος «αντιασφαλιστικός» νόμος, που τρομοκράτησαν τους δημοσίους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να πολλαπλασιαστούν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση.
Επειδή με βάση τα παραπάνω καθίσταται πασιφανής η μεθοδική καταλήστευση και απαξίωση του Ταμείου Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Επειδή πρέπει να πληρωθούν άμεσα τα εφάπαξ στους ασφαλισμένους.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Με ποια άμεσα μέτρα θα ενισχύσουν το Ταμείο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους δικαιούχους;
2. Σκοπεύουν να εκπονήσουν μια αξιόπιστη, με την συμμετοχή των εργαζομένων, αναλογιστική μελέτη για την προοπτική του Ταμείου και τη διαμόρφωση στη βάση αυτή μιας πολιτικής, με τη στήριξη του δημοσίου, για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ΤΠΔΥ;
3. Προτίθενται να αντικαταστήσουν τις προσλήψεις που γίνονται με καθεστώς ελαστικής εργασίας (stage, «μπλοκάκια», συμβασιούχοι) με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ (ν.2190/1994), ώστε να αυξηθούν οι εισφορές στο Ταμείο, αλλά και να ανατραπεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα;
Ο ερωτών βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης