Ο ευρωβουλευτής με ερώτησή του αναφερόταν στην χρηματοοικονομική κρίση που έχει πλήξει και τις ασφαλιστικές εταιρείες προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους πολίτες που έχουν μακροχρόνια συμβόλαια ασφάλειας ζωής ή σύνταξης και ζητούσε από την Επιτροπή στοιχεία για την φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών και εγγυήσεις ότι οι πολίτες δεν θα χάσουν τα χρήματά τους.
Στην απάντησή του ο κ. ΜακΚρίβι διαπιστώνει αρχικά ότι: «Αν και η χρηματοοικονομική κρίση έχει επηρεάσει κυρίως τις τράπεζες, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις αποτελούν επίσης μέρος του ευρύτερου χρηματοοικονομικού συστήματος. Συνεπώς, η κατάσταση φερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν δραστηριότητες στην ΕΕ ελέγχεται με προσοχή από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές του ασφαλιστικού τομέα των κρατών μελών.»
Ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά όπως επισημαίνει στην απάντησή του: «παρά τα πολλά μέτρα διασφάλισης …, δεν είναι δυνατό να συγκροτηθεί ένα βιώσιμο σύστημα που θα παρέχει την ακλόνητη εγγύηση ότι κανένας ασφαλιστής δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ προβλήματα φερεγγυότητας. Το ρυθμιστικό σύστημα πρέπει να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η προστασία κοστίζει - δηλαδή - ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της εγγύησης, τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος για τους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων και την οικονομία συνολικά. Πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση ώστε οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να μπορούν να προσφέρουν προσιτά αλλά, εντούτοις, αρκετά ασφαλή ασφαλιστικά προϊόντα.»
Όπως επεσήμανε ο κ. ΜακΚρίβι, η Επιτροπή για να αμβλύνει την ανησυχία των πολιτών προωθεί νέα κανονιστική ρύθμιση την "Φερεγγυότητα ΙΙ". Πιο συγκεκριμένα, «… Οι κανόνες φερεγγυότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τα μακροπρόθεσμα ασφαλιστικά προϊόντα όπως οι συντάξεις και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, …. Η προτεινόμενη οδηγία "Φερεγγυότητα ΙΙ" στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω το καθεστώς φερεγγυότητας ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική ευρωστία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, και να εξασφαλιστεί ειδικότερα ότι θα είναι σε θέση να επιζήσουν σε δύσκολες περιόδους. … Το προτεινόμενο καθεστώς επιβάλλει στους ασφαλιστές να λαμβάνουν υπόψη όλους τους σχετικούς κινδύνους και αυτό αντικατοπτρίζεται στις κεφαλαιακές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν. Το προτεινόμενο πλαίσιο παρέχει στις εποπτικές αρχές ένα φάσμα δυνατοτήτων για παροχή συνδρομής σε μια ασφαλιστική εταιρεία που αντιμετωπίζει δυσκολίες ώστε να επανορθώσει την κατάσταση προτού να είναι υπερβολικά αργά. Η πρόταση θα καθιερώσει επίσης επιτροπές εποπτικών αρχών για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η συνοχή της εποπτείας των διασυνοριακών ασφαλιστικών ομίλων.»
To Γραφείο Τύπου