Κύριε Υπουργέ, ως Βουλευτής ενός πυρόπληκτου και σεισμόπληκτου νομού, όπως είναι αυτός της Αχαΐας, αλλά και έχοντας νομίζω μία αρκετά αντιπροσωπευτική εικόνα του όμορου νομού Ηλείας, έχω την υποχρέωση σήμερα σʼ αυτήν εδώ την Αίθουσα να μεταφέρω την οργή και την αγανάκτηση όλων των κατοίκων, των πολιτών των δύο συγκεκριμένων νομών. Και δεν μπορώ να μην αντιστρέψω την αναφορά του Κοινοβουλευτικού σας Εκπροσώπου, αν πράγματι μας διαβεβαιώνει ότι αυτήν τη στιγμή οι Ηλείοι ανεξαρτήτως κόμματος έχουν έστω και κατʼ ίχνος ικανοποίηση από τις πολιτικές της Κυβέρνησής σας.
Παρακολούθησα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή την εισήγησή σας και πράγματι έγινε μία πολύ καλή προσπάθεια, επαινετή προσπάθεια εκ μέρους των συνεργατών σας να σας καταγράψουν μέσα σε μία εισήγηση είκοσι πέντε λεπτών πολλά νούμερα και πολλά στοιχεία, τα οποία κατά την άποψή σας τεκμηριώνουν τη θέση της Κυβέρνησής σας όσον αφορά το χρέος της και την υποχρέωσή της απέναντι σʼ αυτές τις περιοχές. Όμως, κύριε Υπουργέ –και σας δικαιολογώ απολύτως ως νέο Υπουργό- δυστυχώς από την εισήγησή σας φάνηκε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει το τι συνέβη τον Αύγουστο του 2007.
Κύριε Υπουργέ, αυτό που συνέβη τον Αύγουστο του 2007 δεν είναι μία φυσική καταστροφή. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει υποστεί αυτή εδώ η χώρα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κύριε Υπουργέ, δεν ήταν απλώς μια φυσική καταστροφή. Οι συγκεκριμένες πυρκαγιές κατέστρεψαν ολόκληρο τον κοινωνικό, παραγωγικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό ιστό σχεδόν της μισής Πελοποννήσου και βέβαια ενός μεγάλου τμήματος της Εύβοιας. Αυτό, λοιπόν, το οποίο απαιτούσαν οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς τους δεν ήταν μία επιδοματική πολιτική, κύριε Υπουργέ. Δεν ήθελαν απλώς και μόνο τα τριχίλιαρα, δεν ήθελαν απλώς και μόνο την παράταση καταβολής του Φ.Π.Α. ή την παράταση καταβολής των δόσεων του φόρου εισοδήματος. Αυτό το οποίο απαιτούσαν οι φορείς από την πρώτη στιγμή ήταν να ανταποκριθεί η πολιτική της Κυβέρνησης στο σπαρακτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού αμέσως μετά τις πυρκαγιές. Και το σπαρακτικό μήνυμα, κύριε Υπουργέ, ποιο ήταν;
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πληγώνει το περιβάλλον. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δηλητηριάζει τις ψυχές των Ελλήνων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει την πατρίδα μας. Η πατρίδα ανήκει σε όλους, ανήκει στις επόμενες γενιές. Έχουμε χρέος να την προστατεύσουμε με αυτοθυσία. Τούτες τις πολύ δύσκολες ώρες ενώνω μαζί σας τη φωνή μου, ενώνω μαζί σας την ψυχή μου».
Αυτό το μήνυμα περιγράφει μία αντίληψη ολοκληρωτικής ανασυγκρότησης, αναγέννησης αυτής της περιοχής και εσείς μας αραδιάσατε εδώ νούμερα για επιδόματα. Εξήγγειλε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ένα πρότυπο πρόγραμμα ανασυγκρότησης, το οποίο το ζητούσαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι φορείς, ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης που να είναι πραγματικά πρότυπο για όλη την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη, έτσι το θεωρούσαμε τότε, στον αγροτικό τομέα, στον παραγωγικό τομέα, στις υποδομές, στο περιβάλλον, στην αναγέννηση του περιβάλλοντος, στον πολιτισμό. Και εσείς, αντί για το πρόγραμμα αυτό, αρκεστήκατε σε επιδοματική πολιτική. Πότε ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αυτό, κύριε Υπουργέ; Στις 8/11/2008, αν θυμάμαι καλά, δεκατρείς μήνες μετά την καταστροφή. Και θέλετε να σας πω και κάτι άλλο; Στις 8 Ιουνίου του 2008 οι δυο νομοί, η Αχαΐα και η Ηλεία, υπέστησαν μια επιπλέον καταστροφή. Και ξέρετε ποιο ήταν το ειρωνικό και τραγικό συγχρόνως; Ότι τα τμήματα των δυο αυτών Νομών που δεν ήταν πυρόπληκτα είναι αυτήν τη στιγμή σεισμόπληκτα. Στις 9 Ιουνίου ο κ. Παυλόπουλος υποσχέθηκε στην Ανδραβίδα ενώπιον όλων των φορέων ότι θα υποβάλει στην Εθνική Αντιπροσωπεία αλλά και προς τους φορείς ολοκληρωμένα προγράμματα ανασυγκρότησης και των δυο νομών, όχι των πυρόπληκτων μόνο περιοχών. Και αντʼ αυτού παρουσίασε το σχέδιο αυτό, το οποίο εσείς σήμερα παρουσιάζετε ως το ολοκληρωμένο.
Εμείς είμαστε πάρα πολύ ανεκτικοί απέναντι στην Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ. Επισκεπτόμασταν την περιοχή και καταθέταμε προτάσεις και οι προτάσεις ήταν ολοκληρωμένες μέσα σʼ αυτήν την φιλοσοφία και το περιεχόμενο το οποίο σας ανέφερα προηγουμένως. Ζητήσαμε ειδικό πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης, το οποίο θα έπρεπε να ενταχθεί στο Γʼ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με όσα κονδύλια μπορούσαμε να έχουμε την περίοδο εκείνη και τα υπολειπόμενα του Γʼ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και συγχρόνως με αυτό το πρόγραμμα προτείναμε συγκρότηση ειδικού φορέα ανασυγκρότησης, διακριτού, ανεξάρτητου, έστω και στην αρμοδιότητα Υφυπουργού, αποκλειστικά όμως. Κάποιες άλλες εποχές είχαμε Υπουργείο Ανασυγκρότησης. Αυτήν τη φορά δεν τολμήσατε να κάνετε αυτόν τον φορέα. Είχαμε προτείνει επιπλέον να υπάρξει ειδική πρόβλεψη στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.
Κύριε Υπουργέ, το Νοέμβριο του 2007 η συνάδελφός μας η κ. Φιλίνη πρότεινε να εφαρμόσετε, να ενεργοποιήσετε το άρθρο 11 του ν. 2742/1999 όσον αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό αειφόρου ανάπτυξης με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ειδικών χωρικών παρεμβάσεων σε περιοχές που παρουσιάζουν έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες.