Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης κατοχυρώνεται με σειρά αποφάσεων του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το ελληνικό κράτος αναγνώρισε για πρώτη φορά με το Ν.2510/1997 το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης.
Όποιος, επικαλούμενος ιδεολογικές, θρησκευτικές ή ηθικές πεποιθήσεις, αρνείται την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, μπορεί να αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης και να εκτελέσει, εναλλακτικά, κοινωνική υπηρεσία, η οποία, εξαιτίας της δυσανάλογα μακράς διάρκειάς της, έχει χαρακτήρα τιμωρητικό. Σχετικές ανησυχίες έχουν εκφραστεί λεπτομερέστατα από την Διεθνή Αμνηστία με την έκθεση «Ελλάδα: Χωρίς ικανοποίηση: Οι ανεπάρκειες της εναλλακτικής πολιτικής θητείας», ενώ, επιπλέον, έχουν παρέμβει με συστάσεις τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη όσο και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Πριν από την εφαρμογή του ως άνω Νόμου, επί δεκαετίες οι αντιρρησίες συνείδησης αντιμετωπίζονταν με εξοντωτικές διώξεις, καταδίκες σε καθείρξεις και πολυετείς φυλακίσεις. Εξαιτίας της πολύχρονης φυλάκισης, πολλοί άνθρωποι στερήθηκαν τη δυνατότητα επαγγελματικής δραστηριότητας και σπουδών. Συναφώς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι «η διαιώνιση επιπτώσεων της αρχικής καταδίκης στην οικονομική ζωή του αντιρρησία συνείδησης λειτουργεί ως αυτοτελής κύρωση και μάλιστα δυσανάλογης βαρύτητας».
Κατά συνέπεια, είναι δίκαιο το αίτημα ελλήνων πολιτών αντιρρησιών συνείδησης, οι οποίοι φυλακίσθηκαν παλαιότερα για τις θρησκευτικές και ιδεολογικές τους πεποιθήσεις, να αναγνωρισθεί ως συντάξιμος ο χρόνος φυλάκισής τους, ο οποίος έφτανε μέχρι και τα οκτώ χρόνια.
Προκειμένου να αποκατασταθεί μια κραυγαλέα ανισότητα, απότοκη νομοθετικών και δικαστικών επιλογών στο πνεύμα συγκεκριμένων ιστορικών και πολιτικών συγκυριών που εκφράζονταν και μέσα από τις ποινικές καταδίκες λόγω πολιτικών ή κοινωνικών φρονημάτων,
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που θα αναγνωρίζει ως συντάξιμο το χρόνο φυλάκισης αντιρρησιών συνείδησης, οι οποίοι διώχθηκαν και φυλακίστηκαν εξαιτίας των θρησκευτικών, ιδεολογικών, ηθικών και φιλοσοφικών πεποιθήσεών τους;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης