Τα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνας-Αγ.Ιωάννη-Σερβίων-Ευβοίας-Έδρας), οι ομοσπονδίες εργατών μετάλλου, βουλευτές και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου, της ΓΣΕΕ, εκπρόσωποι Τ.Α., συνοδευόμενοι από 1000 περίπου εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, περικύκλωσαν το Υπουργείο Οικονομικών με κυρίαρχο αίτημα:
Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης γιατί η ΛΑΡΚΟ ως πρωτογενής παραγωγικός τομέας πρωτοστατεί στον τομέα της βιομηχανίας και συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ.
Να κατατεθεί σχέδιο δράσης της επιχείρησης άμεσα για την επιβίωση της εταιρείας (οι εργαζόμενοι το ζητούν από τον Οκτώβρη του 2007).
Ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε στις αντιπροσωπείες ότι η ΛΑΡΚΟ δεν θα κλείσει, έχει δώσει εντολή να ξεκινήσει εκπόνηση σχεδίου που θα το συζητήσει με την εταιρεία και τους εργαζόμενους. Μέχρι τότε η εταιρεία θα ενισχύεται οικονομικά και δεν θα γίνει καμία απόλυση.
Ο ΣΥΝ στην ανοιχτή Γ.Σ. στην Λάρυμνα τον Οκτώβρη 2008 έθεσε ως βασικές προτεραιότητες για τον κλάδο μετάλλου και τη ΛΑΡΚΟ τα εξής:
• Οι βιομηχανίες μετάλλου που ελέγχει το κράτος άμεσα ή έμμεσα να αναπτυχθούν στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, ως εθνικός πλούτος που μπορεί να αξιοποιηθούν τα μέγιστα για το εθνικό όφελος, όπως και η έρευνα (ΛΑΡΚΟ - ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ-ΙΓΜΕ).
• Η ΛΑΡΚΟ ή μόνη επιχείρηση στην Ε.Ε. που εκμεταλλεύεται δικά της νικελιούχα κοιτάσματα και μπορεί να παράγει και ανοξείδωτο χάλυβα, είναι συναλλαγματοφόρος και πρέπει υπό τον έλεγχο του δημοσίου ως μεγάλης στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, άμεσα να προχωρήσει με σχέδιο δράσης, χωρίς ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Στην Γ.Σ. του Οκτώβρη 2008 και χθες στην συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, τον ΣΥΝ εκπροσώπησε ο Σωτήρης Σιώκος, υπεύθυνος εργατικής πολιτικής.
To Γραφείο Τύπου