Την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στο κέντρο κράτησης της Μυτιλήνης απαιτεί από τις ελληνικές αρχές ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μπαρρό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με την ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η Κομισιόν έχει γνώση των συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μυτιλήνη και εάν η λειτουργία κέντρων υποδοχής και κράτησης μεταναστών είναι έργα επιλέξιμα για κοινοτική χρηματοδότηση.
Στην απάντηση του ο Επίτροπος Μπαρρό αναφέρει ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα στην Ελλάδα και ιδιαιτέρα στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Μυτιλήνη, οι οποίες δεν συνάδουν με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανθρώπινης και αξιοπρεπούς μεταχείρισης. Ο κ. Μπαρρό απαιτεί από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο κράτησης της Μυτιλήνης. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, η υποδομή και οι συνθήκες του κέντρου κράτησης στη Μυτιλήνη θα πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθούν, προκειμένου να συμβιβαστούν με τους κανόνες της οδηγίας».
Επιπλέον, ο Επίτροπος Μπαρρό επισημαίνει ότι η οικοδόμηση και ανακαίνιση των κέντρων υποδοχής μεταναστών μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους και ότι η Κομισιόν εξετάζει σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες.
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:
"H Ελλάδα έχει ήδη υποστεί διεθνή διασυρμό με την άρνηση της Νορβηγίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας να εφαρμόσουν τη διεθνή νομοθεσία για την επαναπροώθηση, θεωρώντας ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών» και επικαλούμενες τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής, όπως αυτό στη Λέσβο. Την ίδια δυσαρέσκεια φανερώνει και πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν δυνατότητες συγχρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια για να βελτιωθεί η κατάσταση. Τί περισσότερο περιμένουν οι ελληνικές αρχές για να δράσουν;"
To Γραφείο Τύπου