Παρά τις επανειλημμένες και επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη και ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας, οι επιμέρους ρυθμίσεις, (ιδιαίτερα το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα 115/2008) είτε αφήνουν πολλά κενά, είτε οδηγούν σε πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες αποθαρρύνουν τους αγρότες παραγωγούς να ενταθούν στα προγράμματα ή τους εξωθούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.
Συγκεκριμένα, η υποχρέωση μέχρι τώρα ενός βιοκαλλιεργητή ήταν να φέρνει στο σωματείο των παραγωγών απόδειξη της αγροτικής / παραγωγικής του ιδιότητας, την πιστοποίηση σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη βιολογική γεωργία και υπεύθυνη δήλωση για την τήρηση του σχεδίου προτύπου ΕΛΟΤ 1428 (όροι λειτουργίας των αγορών), δηλαδή τρία μόνο έγγραφα και να καταβάλλει 25? για τους μήνες που συμμετέχει. Με αυτά μπορούσε να συμμετέχει στις αγορές όλης της χώρας.
Σήμερα, ανάλογα με τις αγορές που επιθυμεί να συμμετέχει ένας παραγωγός όπως και με τις κατηγορίες προϊόντων που παράγει και διαθέτει, συστήνονται επιτροπές επί επιτροπών, ζητούνται βεβαιώσεις επί βεβαιώσεων για τα αυταπόδεικτα και σαν αποτέλεσμα απαιτούνται 9 ειδών άδειες ανά 6 μήνες υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων. Όλα τα παραπάνω, (πιστοποίηση, έγγραφα για την άδεια, ανανεώσεις) λυγίζουν οικονομικά τον παραγωγό ανεβάζοντας το ετήσιο κόστος συμμετοχής από τα 300? στα 4.000?, ενώ επιπλέον προκαταβάλλεται και ο ετήσιος ΕΛΓΑ πράγμα που δεν ισχύει για κανέναν άλλο αγρότη της χώρας πλην αυτών που συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές.
Είναι γνωστό επίσης, ότι το Προεδρικό Διάταγμα 115 για τις αγορές των βιοκαλλιεργητών αγνόησε τις προτάσεις των ενδιαφερομένων, τη γνωμοδότηση του συμβουλίου της επικρατείας, καθώς και την κοινοτική διαδικασία που προβλέπεται για τέτοιου είδους νομοθετήματα (Οδηγία 98/34). Με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα συρρικνώνεται η παρουσία των βιοκαλλιεργητών στις αγορές, όπως περίπου έγινε και με τους πραγματικούς παραγωγούς στις συμβατικές λαϊκές αγορές όπου πλέον περίπου μόνο το 20% των συμμετεχόντων είναι παραγωγοί.
Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι για την πάταξη της ακρίβειας είναι αναγκαία η απευθείας προμήθεια του προϊόντος από τον ίδιο τον παραγωγό στον καταναλωτή. Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα δεν εξυπηρετεί μια τέτοια δυνατότητα και γιʼ αυτό πρέπει να αποσυρθεί και να υπάρξει και μια νομική κατοχύρωση του θεσμού, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
- Προτίθενται να προχωρήσουνε στη απλοποίηση των όρων για την ένταξη, αλλά και τη συνέχιση στη βιολογική καλλιέργεια;
- Θα αποσύρουν άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία των πραγματικών βιοκαλλιεργητών παραγωγών στις δικές τους αγορές προς όφελος και του καταναλωτή, με προοπτική την αντίστοιχη ρύθμιση και για τους λοιπούς αγρότες παραγωγούς.
Η ερωτώσα βουλευτής
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία