Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/01/2009

Εισήγηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

(Από τα πρακτικά της Βουλής)

Κύριε Υπουργέ,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε καταθέσει ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επερώτηση για την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες από τις αρχές του Οκτώβρη και έρχεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ίσως και την πιο κρίσιμη στιγμή για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.

Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που το έχουμε αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά καμία κυβέρνηση δεν άκουσε όχι μόνο εμάς, αλλά και τους ίδιους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που βιώνουν την αδιαφορία και την απαξίωση.

Θα έλεγε κανείς ότι κάποιοι συνεννοήθηκαν για τον αφανισμό του κλάδου.

Ζούμε σε μια χώρα που η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Και το λέω αυτό γιατί όλη η κοινωνία τον τελευταίο ειδικά χρόνο βρίσκεται σε αδιέξοδο και ο Πρωθυπουργός περιορίζεται μόνο σε εξαγγελίες όταν το πρόβλημα έχει φθάσει στο αμήν.

Και αντί να αλλάξει πολιτική υπέρ των μικρών και μεσαίων στρωμάτων, που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση, τους αποτελειώνει από τη μια με φοροεπιδρομή και από την άλλη με τη διάλυση των κεκτημένων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Στέλνει στις κινητοποιήσεις τους τα ΜΑΤ και χρησιμοποιεί τη βία και την καταστολή στους δίκαιους αγώνες τους και πολλές φορές ποινικοποιεί τον τρόπο πάλης τους, όπως έγινε για άλλη μια φορά με αγρότες του Βόλου που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2005, που ως γνωστόν την προηγούμενη εβδομάδα το δικαστήριο τους καταδίκασε.

Ζούμε σε μια χώρα, λοιπόν, που η ισότητα και η ισονομία παραβιάζονται, αφού πολιτικοί και Υπουργοί έχουν την κάλυψη σε αδικήματα πολύ σοβαρά, όπως το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου ή εμπλοκή τους σε σκάνδαλα, όπως το Βατοπέδι ή η SIEMENS και δεν συμβαίνει το ίδιο για τους πολίτες.

Η ευάλωτη τάξη των μικρών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων είναι στην πιο δυσμενή θέση των τελευταίων χρόνων, πράγμα που εδώ και μήνες το φώναζαν. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνώριζε το πρόβλημα του χαμένου εισοδήματος του 2008.

Ο παραγωγός δεν κατάφερε να καλύψει το κόστος παραγωγής, αφού τα αγροεφόδια είναι στα ύψη και εδώ βέβαια τα καρτέλ καλά κρατούν. Το πετρέλαιο την περίοδο της καλλιέργειας ήταν πανάκριβο, ενώ οι τιμές πώλησης των προϊόντων είναι εξευτελιστικές.

Χάρη των μεσαζόντων η λιανική τιμή που καλείται να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής είναι πάρα πολύ υψηλή.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο παραγωγός πούλησε το μαλακό στάρι 0,18 ευρώ και το τύπου χωριάτικο ψωμί πωλείται 1,70 ευρώ. Άρα ο παραγωγός εισέπραξε μόνο το 10%.

Βέβαια αρκετοί αγρότες μας έχουν ακόμη απούλητες τις σοδιές τους στις αποθήκες, ενώ οι κτηνοτρόφοι μας χύνουν το γάλα για να μην το δώσουν τζάμπα στις γαλακτοβιομηχανίες, που λειτουργούν ως καρτέλ.

Με ανοιχτές τιμές, λοιπόν, παίρνουν τα προϊόντα τους εκμεταλλευόμενοι την άθλια οικονομική τους κατάσταση και μετά τους δίνουν ψίχουλα.

Από την άλλη εισαγωγές αθρόες, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους για την ποιότητά τους, καθώς και παράνομες ελληνοποιήσεις, έχουν ως συνέπεια την κυκλοφορία προϊόντων ίσως με χαμηλότερη τιμή, όμως αμφιβόλου ποιότητας, πράγμα που ενέχει κινδύνους διατροφικών σκανδάλων.

Η διακομματική διαχείριση εδώ και είκοσι χρόνια των προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας και η κομματικοποίηση, η υπερχρέωση και πολλές φορές η διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων, τα μετέτρεψε σε κομματικά παραμάγαζα, τα οδήγησε σε απαξίωση και για την κοινωνία, αλλά και για τους ίδιους τους παραγωγούς.

Όπως και άλλες πολλές, έτσι και η Ομοσπονδία του νομού μου, της Θεσσαλονίκης, που έπρεπε να παίζει έναν πρωταρχικό ρόλο στη μεταποίηση, διακίνηση και διάθεση προϊόντων, την τελευταία πενταετία τελεί υπό εκκαθάριση κρατώντας ομήρους μέχρι πρότινος εργαζόμενους και όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, οι εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα θα εκποιηθούν, γιατί οι κομματικοί εγκάθετοι για πολλά χρόνια πουλούσαν πολιτική και κέρδιζαν χρήματα στις τσέπες τις δικές τους και βέβαια όλα αυτά καλούνται να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Γιατί ο συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου που ιδρύθηκε το 1916 είναι από τους καλύτερους στην Ελλάδα, όπως είναι και πάρα πολλοί άλλοι συνεταιρισμοί και γυναικείοι συνεταιρισμοί και ο Βελβενδός Κοζάνης. Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν.

Γιατί δεν στηρίζετε τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών;

Νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που επένδυσαν τη νιότη τους και τα όνειρά τους στη γη εξαπατήθηκαν από μεγαλοστομίες και υποσχέσεις που ποτέ, όμως, δεν έχουν υλοποιηθεί. Σήμερα βρίσκονται καταχρεωμένοι αφού, εκτός των άλλων, δεν εισέπραξαν τα χρήματα ακόμη από τα σχέδια βελτίωσης του 2006 και απογοητευμένοι στο τέλος θα αποχωρήσουν από το επάγγελμα. Αυτό σημαίνει ότι θα ερημώσει η ύπαιθρος και οι πόλεις θα γεμίσουν με επιπλέον ανέργους, αφού ήδη η ανεργία κτυπά στο κόκκινο από το κλείσιμο μεγάλων εργοστασίων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που εξαγγείλατε προεκλογικά;

Κύριοι της Κυβέρνησης, η ευθύνη των μπλόκων και το κλείσιμο των δρόμων με τα τρακτέρ βαρύνει εσάς και όχι τους αγροτοκτηνοτρόφους, γιατί κανείς δεν θέλει να κλείνει τους δρόμους χωρίς σοβαρή αιτία. Και όλοι γνωρίζετε ότι άλλος τρόπος πίεσης δεν υπάρχει από τη μεριά τους, όσο κι αν θέλετε να δημιουργήσετε αντιπαράθεση με τις άλλες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες κατανοούν τα χρόνια προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων και συμμερίζονται τις αγωνίες τους και μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς συνδέονται με τη βιωσιμότητα του αγροτικού κόσμου.

Γιʼ αυτό μην κινδυνολογείτε, γιατί η οικονομία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά αυτοί που τόσα χρόνια στήριξαν την οικονομία της χώρας και το Α.Ε.Π. και δεν είδαν καμία ουσιαστική συμπαράσταση από τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία. Βέβαια, η νεοφιλελεύθερη πολιτική, πριν του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τώρα της Νέας Δημοκρατίας, η νέα ΚΑΠ και η εφαρμογή της με την πλήρη αποσύνδεση της ενίσχυσης από την παραγωγή, επιτάχυνε την εγκατάλειψη ορισμένων καλλιεργειών ελλείψει και ενός εθνικού σχεδιασμού για την αγροτική πολιτική και δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου με δύο βασικούς στόχους: την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων και την ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου με μέτρα πολιτικής που θα βελτιώνουν τις συνθήκες και το επίπεδο ζωής, αλλά που δυστυχώς δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες των εκάστοτε κυβερνόντων και που ήταν πρωταρχικό αίτημα των αγροτών που κατέβηκαν στους δρόμους.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γʼ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)

Επειδή όλες τις προηγούμενες ημέρες, όπως και άλλοι συνάδελφοι, στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκαναν περιοδεία στα μπλόκα σε διάφορες περιοχές από τις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη, το Κορινό και Βαρικό Πιερίας ως τα Τέμπη και τη Νίκαια και από την Κουλούρα της Ημαθίας και τους ροδακινοπαραγωγούς έως τα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης, μαζί με τον Πρόεδρό μας Αλέκο Αλαβάνο, αυτό που εισέπραξα ήταν η αγωνία για το σήμερα, αλλά και το μέλλον, ειδικά μετά το 2013.

Τα 500.000.000 ευρώ που ανακοινώσατε αρχικά ως στήριξη και στην πορεία ως αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ και που ακόμη είναι αμφίβολο αν και πότε θα φτάσουν στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών, έσπειραν στους αγρότες τη διχόνοια. Άλλωστε, ήδη στην Προϋπολογισμό του 2009 προβλέπονταν 460.000.000 ευρώ για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ, δηλαδή 40.000.000 ευρώ λιγότερα από το πακέτο σας. Είστε διατεθειμένοι να κάνετε άμεσα τους επαναπροσδιορισμούς του προϋπολογισμού για τους αγρότες, ώστε σε επόμενες αναγγελίες από τον ΕΛΓΑ μέσα στο 2009, κύριε Υπουργέ, να πληρωθούν οι ζημιές των παραγωγών χωρίς καμιά καθυστέρηση; Εγώ αυτό που αντιλαμβάνομαι, όπως και μεγάλη μερίδα πολιτών, είναι ότι το πακέτο των 500.000.000 ευρώ εξυπηρετεί κομματικές σας επιλογές κι έχει να κάνει με περιφέρειες που είτε έχετε την πλειοψηφία, είτε εκλέγεστε, ενώ οι αγρότες συνδικαλιστές σας έπαιξαν πολύ καλά το ρόλο που τους αναθέσατε και την ώρα που ο αγώνας ήταν στο ζενίθ τα μάζεψαν κι έφυγαν, θέλοντας να διασπάσουν το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως έχει γίνει στο παρελθόν πάρα πολλές φορές.

Ενώ το αγροτικό εισόδημα συρρικνώθηκε σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες, το πακέτο των αποζημιώσεων, όπως το ονομάσατε, αφήνει εκτός καλλιέργειες μείζονος σημασίας για τη χώρα, όπως είναι οι αμπελουργοί, ενώ όσα αφορούν την ελιά και το λάδι, που είναι εθνικό προϊόν, θα δώσετε απʼ ό,τι φαίνεται ψίχουλα.

 Μπορεί αρκετά μπλόκα να έχουν σπάσει, αλλά αν δεν αλλάξετε την πολιτική σας υπέρ των μικρομεσαίων αγροκτηνοτρόφων, θα επανέλθουν και μάλιστα με ακόμα πιο διογκωμένα τα προβλήματα αφού η οικονομική κρίση βαθαίνει.

Επειδή μιλάμε για ενισχύσεις στη γεωργία, θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Υπουργό, πώς χειρίστηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους Κανονισμούς De Minimis 1998/2006 και 1857/2006, που δίνει τη δυνατότητα εθνικών ενισχύσεων προς τους μικρομεσαίους αγρότες ύψους 7.500 ευρώ ανά τριετία.

Επειδή σε συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο, κύριε Υπουργέ, μαζί με τον Πρόεδρό μας, τον Αλέκο Αλαβάνο θέσαμε το ερώτημα, σας παρακαλώ πάρα πολύ να ενημερώσετε εδώ τη Βουλή για το ύψος του πακέτου που χρησιμοποιήθηκε και τη διαχείρισή του, δηλαδή σε ποιο ποσοστό των ενδιαφερομένων έχει διαφοροποιηθεί ο De Minimis, σε ποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες, τι ποσό υπολείπεται και πως σκοπεύετε να το διαθέσετε.

Θέλω, επίσης, να τονίσω τις μεγάλες καθυστερήσεις σε προγράμματα για τη γεωργοκτηνοτροφία ιδιαίτερα με το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το οποίο υποτίθεται ότι θα ικανοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες και καθυστερήσεις. Όμως, ούτε ως προς τις κατευθύνσεις και ως προς τα προβλεπόμενα ποσά για συγκεκριμένες δράσεις αυτά είναι γνωστά. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες για εκσυγχρονισμό και βιωσιμότητα. Εμείς ζητούμε άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη συνέχιση της γεωργοκτηνοτροφίας στη χώρα μας, γιατί θα γίνουμε χώρα που δεν θα παράγει.

Σας έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας και συγκεκριμένα μία δέσμη μέτρων για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων και την καταθέτω ξανά στα Πρακτικά. Σας την είχαμε δώσει, κύριε Υπουργέ, όταν ήλθαμε με τον Πρόεδρο στο Υπουργείο. Σήμερα πρέπει να πάρετε εκείνες τις αποφάσεις που δεν πήρατε όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να έχουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη στην ύπαιθρο με σεβασμό στο περιβάλλον, στήριξη γαιών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, αυτάρκεια σε ποιοτικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και βέβαια να μην ξεχνάμε τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία που έχει μείνει στο έλεός της. Θέλουμε μία αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών με διασφάλιση των τιμών, αν χρειαστεί να κάνετε και παρέμβαση. Όταν μπορείτε σε άλλες περιπτώσεις, το κάνετε. Κοιτάξτε επιτέλους τους μικρομεσαίους αγρότες και βέβαια να διασφαλίσουμε και τις τιμές που θα παίρνουν οι τελικοί καταναλωτές. Στο κάτω-κάτω το χρωστάτε στην Ελλάδα.

Θέλω να καταθέσω ιστορικό της επιχείρησης «Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου» από το 1916. Επειδή γυρνούσα στα μπλόκα, έχω μαζί μου εδώ μερικά ψηφίσματα. Μπορεί κάποια μπλόκα να έσπασαν, αλλά δεν έχει λυθεί κανένα πρόβλημα. Επίσης του «Αγροτικού Συλλόγου Λιτοχώρου», της «Κίνητης Αγροτών Νομού Ημαθίας», του «Νομού Καρδίτσας, Νίκαια», της «Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης», της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών». Έχω εδώ δύο διαφορετικά υπομνήματα διαμαρτυρίας. Είναι από τους δύο διαφορετικούς αγροτικούς συλλόγους, δηλαδή ένας της ΓΕΣΑΣΕ και ένας της ΣΥΔΑΣΕ, του Κάτω Σχολαρίου του Νομού Θεσσαλονίκης, είναι αμπελουργοί και αυτήν τη στιγμή είναι εκτός από τα 500.000.000 ευρώ.

Τα καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Αμανατίδου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Περιμένω με αγωνία, όπως με περισσότερη αγωνία περιμένουν όλοι οι αγρότες μας σήμερα, κύριε Υπουργέ, τις αποφάσεις τις γενναίες που θα πάρετε και να μην μείνουν απλά εξαγγελίες.

Ευχαριστώ πολύ.


Δευτερολογία της Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το κείμενο της ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ