Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/01/2009

Δευτερολογία της Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

(Από τα πρακτικά της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ πολύ.

Η κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου έχει δικαίωμα δευτερολογίας για πέντε λεπτά.

Ορίστε, κυρία Αμμανατίδου, έχετε το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πρώτα απʼ όλα, θα ήθελα να κάνω εδώ κάποιες διευκρινίσεις.

Κύριε Κανταρτζή, αν με παρακολουθούσατε, θα είχατε ακούσει ότι είπα πως κάποιοι εδώ μέσα είχαν αποφασίσει τον αφανισμό του κλάδου.

Αυτό λέει πάρα πολλά και σας ενημερώνω τι λέμε εμείς για τη νέα Κ.Α.Π.

Τα προβλήματα επιδεινώνονται λόγω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και των νέων προτάσεων της Κομισιόν, στο λεγόμενο «Έλεγχο Υγείας της ΚΑΠ».

Είμαστε αντίθετοι με τις προτάσεις της Κομισιόν, διότι θίγουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Λέμε «όχι» στη μεταφορά χρημάτων από τον πρώτο πυλώνα στο δεύτερο πυλώνα.

Τα χρήματα πρέπει να μείνουν στον πρώτο πυλώνα για την ενίσχυση και στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Αποδοχή βρήκατε; Αυτό να μας πείτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Αφήστε, σας παρακαλώ, την κυρία συνάδελφο να μιλήσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Απαιτείται ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο για μία άλλη ΚΑΠ, η οποία πρέπει να ενισχύει τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή. Εμείς αυτό λέμε. 

Θα ήθελα να σας πω τώρα για τα 150 εκατομμύρια ευρώ, το δάνειο προς τις ΕΑΣ και τους συνεταιρισμούς, για τα σιτηρά που είναι αδιάθετα αυτή τη στιγμή.

Εγώ το είχα πει και στη συνάντηση με τον Υπουργό στο Υπoυργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι αυτή τη στιγμή τα 150 εκατομμύρια ευρώ δεν καλύπτουν όλους τους αγρότες, διότι οι μισοί σχεδόν αγρότες δεν έχουν παραδώσει τα σιτηρά τους –είναι, βέβαια, αδιάθετα- στις ενώσεις και στους συνεταιρισμούς, σε αυτές τις ενώσεις και σε αυτούς τους συνεταιρισμούς που υπάρχουν, διότι τους έχετε διαλύσει διαχρονικά.

Το πιο σωστό είναι γιʼ αυτούς που έχουν δώσει σε εμπόρους ή έχουν αδιάθετα σιτηρά στις αποθήκες τους μέσω ΟΣΔΕ, στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να μοιραστούν αυτά τα χρήματα, που, βέβαια, όλοι γνωρίζουμε πως είναι δάνειο.

Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ, γνωρίζουμε όλοι πως είναι ένας καταχρεωμένος οργανισμός στην Αγροτική Τράπεζα.

Βέβαια, θα ξαναπάρει άλλο ένα δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ, για να βουλιάξει τελείως.

Εμείς λέμε πως ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να χρηματοδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό σε όλες, βέβαια, τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και όχι να έρχονται με υπουργικές αποφάσεις για κατʼ εξαίρεση αποζημιώσεις, όπως είναι η ακαρπία των αμπελιών ή των δένδρων ή η πάρμαρα, αρρώστια των ζώων.

Αυτά θα έπρεπε να ήταν νόμιμα μέσα στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Το έχουμε πει άπειρες φορές.

Επειδή δεν πρόλαβα να αναφερθώ στην πρωτολογία μου –τα άμεσα μέτρα, βέβαια, τα έχω καταθέσει στα Πρακτικά- στην άμεση ενίσχυση του εισοδήματος στα γρήγορα θα πω τα εξής:

Εμείς μιλάμε για άμεση καταβολή όλων των εισοδηματικών ενισχύσεων χωρίς τις παρακρατήσεις, εκτός μόνο από το ποιοτικό παρακράτημα για τον καπνό.

Αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. από 7% επί του τζίρου των πωλήσεων κάθε νοικοκυριού σε 15%.

Αύξηση κατά 50% του επιστρεφόμενου ποσού από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου.

Άμεση καταβολή οφειλόμενων αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές, τις οποίες ο ΕΛΓΑ ακόμη δεν έχει δώσει.

Επιστροφή του κόστους ενεργοποίησης δικαιωμάτων των ετών 2007-2008, διότι είναι τελείως παράνομο –το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- και έχει μεγαλύτερη σημασία η επιστροφή του κόστους ενεργοποίησης δικαιωμάτων, τώρα που είναι σε πάρα πολύ δεινή θέση ο κόσμος της υπαίθρου. Φυτοζωούν.

Στη συνέχιση της παραγωγής και στη μείωση του κόστους, εμείς λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας κοστολογικός έλεγχος όλων των γεωργικών μέσων και εφοδίων.

Θα πρέπει να μειωθεί το Φ.Π.Α. των γεωργικών μέσων και εφοδίων στο 8% από το 19%.

Χρηματοδότηση και επιδότηση των επενδύσεων για εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων.

Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες, με ταυτόχρονο πάγωμα των τόκων για την επόμενη τριετία.

Νομοθετική ρύθμιση για πάγωμα κάθε εκποίησης μέσω πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων των μικρομεσαίων αγροτών.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για τη στήριξη των τιμών, θα πρέπει να δούμε πάρα πολύ σοβαρά την επαναφορά του μηχανισμού παρέμβασης αποθεματοποίησης, εφόσον οι τιμές υποχωρούν κάτω του ορίου.

Άτοκη χρηματοδότηση των υγιών αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων για παρέμβαση στην αγορά και διακίνηση των προϊόντων με τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει και ένα μικρό κέρδος.

Ένταξη των ελληνικών προϊόντων στη λίστα των προϊόντων προς δωρεάν διανομή στους άπορους Ευρωπαίους πολίτες.

Αυτό είναι μια κοινωνική πολιτική που πρέπει να τη δούμε και όχι, όπως παλιά, να επιδοτούνται τα ροδάκινα και να φεύγουν στις χωματερές.

 Εξαγορά των πλεονασματικών ποσοτήτων και διάθεσή τους ως επισιτιστική βοήθεια σε πληθυσμούς που λιμοκτονούν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεσμοθέτηση ενός ταμείου εγγυοδοσίας αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων στο οποίο να λειτουργεί ως χρηματοδοτικό εργαλείο.

Εμείς, επίσης, λέμε:

Επιστημονική στήριξη για βελτίωση καλλιέργειας.

Δωρεάν πιστοποίηση για τη βιολογική και ολοκληρωμένη καλλιέργεια.

Έργα υποδομής. Φράγματα, λιμενοδεξαμενές, αρδευτικά δίκτυα.

Εξυγίανση των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Μέτρα ενίσχυσης του συνεργατισμού.

Ένα τελευταίο:

Στα μέτρα μείωσης της αισχροκέρδειας και νοθείας απαιτείται από την πολιτεία διαρκής, συντονισμένος και αδιάφθορος έλεγχος σε κάθε επιχείρηση που τυποποιεί και προωθεί στην αγορά τα αγροτικά προϊόντα.

Είναι αδιανόητο στην εποχή μας που το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων είναι κορυφαίο, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Η Κυβέρνηση καταγγέλλει την ύπαρξη των καρτέλ, που διαμορφώνουν χαμηλές τιμές στον παραγωγό και υψηλές στον καταναλωτή. Από την άλλη, δεν παίρνει κανένα μέτρο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αν δεν σπάσουν τα καρτέλ, ο παραγωγός θα πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές και ο καταναλωτής θα τρώει πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα.

Άρα απαιτούνται κλαδικές πολιτικές για όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.

Και είναι ανάγκη να υπάρξει ριζική τροποποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλντατζής, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ευχαριστώ πολύ.


Εισήγηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το κείμενο της ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ