30/01/2009
Συζήτηση στη Βουλή της επερώτησης που κατέθεσε η Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ (10/10/08) για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ και τους ΑΓΡΟΤΕΣ
Ευκαιρία να ακουστούν στη Βουλή αναλυτικά και συγκεκριμένα τα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, με την ένταση μάλιστα που προέκυψε από τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα όλης της χώρας, αποτέλεσε σήμερα η συζήτηση σε Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυρίαρχο ζήτημα αναδείχτηκε η σοβαρή μείωση του αγροτικού εισοδήματος κα ιη αγωνία του αγροτικού κόσμου για το αύριο, ιδιαίτερα μετά το 2013.
Ουσιαστικά, η «απάντηση» της Κυβέρνησης με τα 500 εκ. ευρώ αποτελεί ένα μικρό μέρος από τις απώλειες που είχαν στο εισόδημα οι παραγωγοί το 2008 και ότι αυτό που προέχει είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και μέτρα ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας και της ελληνικής υπαίθρου.
- Η πρώτη επερωτώσα Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου αναφέρθηκε στην αδιαφορία της Κυβέρνησης για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, όταν ένα πρόβλημα φτάνει στο αμήν, αλλά και στην παραβίαση της ισονομίας με την καταδίκη αγροτών την ίδια ώρα που καλύπτονται ευθύνες υπουργών και άλλων εμπλεκομένων σε σκάνδαλα, (π.χ. Βατοπέδι, Siemens).
H βουλευτής υπενθύμισε ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία στηρίζουν την οικονομία της χώρας, αλλά ο δικομματισμός κατάφερε να το οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα και να οδηγήσει τους παραγωγούς στο κλείσιμο των δρόμων.
Υπογράμμισε ότι αυτό που απαιτείται άμεσα είναι η κάλυψη της απώλειας του αγροτικού εισοδήματος (ιδιαίτερα για το 2008) με συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και την παρέμβαση της Κυβέρνησης στην αγορά, προκειμένου να ωφεληθούν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές και όχι οι μεσάζοντες.
[Αναλυτικότερα η εισήγηση & δευτερολογία της Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου]
- Το θέμα της εξάρτησης των αγροτών από τους σπόρους των μεγάλων βιομηχανιών του χώρου έθεσε ο Βουλευτής Αττικής Θανάσης Λεβέντης. Έτσι χάνονται οι παραδοσιακές ποικιλίες στη χώρα μας, ενώ οι αγρότες γίνονται απόλυτα δέσμιοι των μεγάλων εταιρειών, καθώς με τα υβρίδια που χρησιμοποιούνται, πρέπει κάθε χρόνο να αγοράζουν σπόρο ξανά. Ακόμα, έθιξε το ζήτημα των βιολογικών καλλιεργειών, στις οποίες η χώρα μας υστερεί κατά πολύ, καθώς και την κατάχρηση φυτοφαρμάκων. Στηλίτευσε το γεγονός ότι η αγροτική σύνταξη παραμένει σε επίπεδα κάτω από την πείνα, ενώ τόνισε ότι οι ηλικιωμένοι αγρότες έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”.
- Την έλλειψη προγραμματισμού στην ελληνική γεωργία επεσήμανε ο Βουλευτής Βʼ Αθήνας Γρηγόρης Ψαριανός. Περιέγραψε την εμπειρία του από τις επαφές του με τους αγρότες στα μπλόκα των τελευταίων ημερών, λέγοντας ότι συνάντησε πάρα πολλούς νέους αγρότες, με ιδιαίτερη μόρφωση, οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε κανένα από τα γνωστά στερεότυπα. Οι αγρότες αυτοί δεν ζητούν τόσο οικονομική ενίσχυση από την Κυβέρνηση, όσο σχεδιασμό, προγραμματισμό και καθοδήγηση. Όπως τόνισε ο κ. Ψαριανός, “οι κάβες είναι γεμάτες ιταλικές γκράπες και το τσίπουρο μένει απούλητο. Αναρωτιούνται οι άνθρωποι τι να κάνουν: να σπείρουν φωτοβολταϊκά, να καλλιεργούν ενέργεια;” H έλλειψη προγραμματισμού, κατέληξε, απειλεί να οδηγήσει την ελληνική ύπαιθρο στην πλήρη εγκατάλειψη.
- Στην παρέμβασή του ο Γ. Δραγασάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει επιτέλους τις αναγκαίες επιλογές, να χαράξει την αναγκαία εθνική στρατηγική και να συγκροτήσει ολοκληρωμένο 10 ετές σχέδιο στήριξης της αγροτικής οικονομίας και ανασυγκρότησης της υπαίθρου και να το καταθέσει στη βουλή με βάση το άρθρο 79 παρ. 8 του συντάγματος.
Όσο η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, σημαίνει ότι ο αγρότης εγκαταλείπεται απροστάτευτος και αποπροσανατόλιστος στις αυθαίρετες αγορές και τα αδηφάγα πολυεθνικά συμφέροντα, τις επιταγές του οποίου εκφράζουν και οι ευρωπαϊκές πολιτικές.
- Για πολιτική απραξία, μίλησε στην παρέμβασή του ο Φώτης Κουβέλης, στον τομέα της Αγροτικής Οικονομίας κατηγόρησε την Κυβέρνηση και ζήτησε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την τόνωση της Αγροτικής Οικονομίας και του αγροτικού κόσμου, επισημαίνοντας πως εάν στα παρόντα ζητήματα δεν υπάρξουν βαθιές και ριζικές τομές, τα προβλήματα θα μεγαλώσουν,. Μεταξύ άλλων ζήτησε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και την αύξηση του συντελεστή επιστροφής φόρου, για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Την επιδότηση του επιτοκίου στα χορηγούμενα αγροτικά δάνεια.
Την ανάπτυξη έργων υποδομής για την μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση αυτής.
Την ενίσχυση και ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να διασφαλισθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και να παταχθεί το φαινόμενο της διογκούμενης αισχροκέρδειας που παρατηρείται στα αγροτικά προϊόντα.
Χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένες τις κινητοποιήσεις των αγροτών και την παρούσα αντιμετώπιση του προβλήματος προσωρινή.
Τέλος επεσήμανε ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη συγκεκριμένης αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, έχει οδηγήσει στην ερημοποίηση της υπαίθρου, την ερήμωση των χωριών.