Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου, συνολικής έκτασης 35.000 στρ., από τα οποία τα 7.500 αποτελούν τον πυρήνα του, παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό, γεωλογικό-μεταλλευτικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Αποτελεί επίσης έναν από τους λίγους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αττική, καλυπτόμενος στο μεγαλύτερο μέρος του από πευκοδάση.
Η προσπάθεια για αλλαγή του Π.Δ. του 1974, που ορίζει το Δρυμό Σουνίου, σύμφωνα με καταγγελίες φορέων της περιοχής ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, αφού η μελέτη που έχει γίνει έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς τα αρμόδια Υπουργεία και ο οποιοσδήποτε θα θίγεται από τα νέα όρια που προβλέπει θα μπορεί να επέμβει και να τα αλλάξει .
Η προσπάθεια για μετατόπιση του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού θα σημάνει την εκχώρηση του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που επιθυμούν να απελευθερωθούν εκτάσεις για αυτούς χρυσοφόρες.
Η μη υπεράσπιση του δασικού μας πλούτου, οι εκτεταμένοι αποχαρακτηρισμοί και η αναδάσωση ενός μόνο στρέμματος ανά έντεκα καμένων, σήμερα επιτρέπει στους επίδοξους καταπατητές να παρανομούν σε βάρος του δημόσιου πλούτου. Η προστασία του Δρυμού είναι ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών, Δασαρχείου, Πυροσβεστικής, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και όχι Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού μέσα από ΣΔΙΤ.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν:
1. Για να σταματήσει κάθε προσπάθεια μετατόπισης των ορίων του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού;
2. Για την προστασία όχι μόνο του πυρήνα, αλλά και της Περιφέρειας του Δρυμού από επίδοξους διαχειριστές που μέσω ΣΔΙΤ προωθούν την παράδοση του Δρυμού σε ιδιώτες.
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ