ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ακούσαμε από την Εισηγήτρια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς αναλυτικά τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, των αγροτών και τις λύσεις που χρειάζονται αυτά τα προβλήματα.
Κύριε Υπουργέ, δώσατε 500.000.000 ευρώ. Αυτή είναι η σημαία που κουνάτε.
Δύο ερωτήματα έχω:
Πρώτον, ποιοι θα τα πάρουν αυτά τα 500.000.000 ευρώ;
Δεύτερον, ποιοι θα τα πληρώσουν;
Αυτά τα 500.000.000 προέρχονται από τον ΕΛΓΑ. Από πού προκύπτουν τα έσοδα του ΕΛΓΑ; Τα έσοδα του ΕΛΓΑ προκύπτουν από τους αγρότες. Στην ουσία, δηλαδή, και αυτά τα 500.000.000 που δίνετε, είναι από εισφορές των αγροτών.
Επί τη ευκαιρία, καταθέστε στη Βουλή, παρακαλούμε, την οικονομική εικόνα του ΕΛΓΑ, τα συσσωρευμένα χρέη του και ποιους απειλούν αυτά τα χρέη που συσσωρεύονται.
Άκουσα κι εγώ αρκετούς αγρότες. Και άκουσα από τους αγρότες ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Άκουσα να σας λένε, κύριε Υπουργέ: «Εμείς δεν θέλουμε 500.000.000. Δεν είναι το πρόβλημά μας να μας δώσετε ένα ψάρι να φάμε σήμερα. Θέλουμε να μάθουμε να ψαρεύουμε.» Αυτό είπαν οι αγρότες. «Θέλουμε προοπτική. Θέλουμε σχέδια και πολιτικές, για να δούμε αν μπορούμε να εντάξουμε σε αυτή την προοπτική το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.» Κι εσείς, όπως άλλωστε και τόσες κυβερνήσεις στο παρελθόν, κουνούσατε ένα ψάρι. Ιδού τα 500.000.000 ευρώ!
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων): Δύο ψάρια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (ΣΤ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής): Δύο ψάρια ε;
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων): Διότι είπαμε ότι θα γίνει και εθνικός διάλογος αμέσως μετά. Οπότε το μεγάλο ψάρι έρχεται πίσω.
Κύριε Υπουργέ, πολύ φοβούμαι ότι αν και είστε από τη Θεσσαλία, δεν έχετε καταλάβει ότι οι αγρότες πια δεν τρώνε ψάρια. Δεν τα τρώνε αυτά. Δεν ζούμε στην εποχή που έδειχνε κάποιος κάτι στους Ινδιάνους, γυάλιζε αυτό το κάτι και οι Ινδιάνοι έλεγαν, «α, τι μας έφερε εδώ ο μεγάλος θείος, ο θείος Σαμ». Έχουν ξυπνήσει οι αγρότες.
Είναι νέου τύπου αγρότες αυτοί σήμερα. Οι περισσότεροι είναι σπουδασμένοι, ξέρουν γράμματα, δουλεύουν με internet, ξέρουν πώς δουλεύει η παγκόσμια οικονομία. Κι αν πάτε με αυτό το στυλ, θα έχετε και άλλα μπλόκα, πάρα πολλά μπλόκα και πολλά προβλήματα.
Εμείς, λοιπόν, σε επικοινωνία ακριβώς με αυτό τον κόσμο των αγροτών, έχουμε διαμορφώσει -και διαμορφώνουμε- στο πρόγραμμά μας μία νέα αντίληψη για το τι χρειάζεται η αγροτική οικονομία. Και η αντίληψη αυτή δεν είναι μόνο δική μας.
Και πριν από χρόνια, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε γίνει μία ομάδα εργασίας από καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Παντείου. Έγινε μία μελέτη. Και η μελέτη έβγαλε ως συμπέρασμα ότι δεν νοείται σήμερα αγροτική πολιτική έξω από ένα πλαίσιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου. Και πρότειναν οι άνθρωποι τότε μια σειρά από ενδιαφέροντα πράγματα, που μπήκαν στο συρτάρι.
Επειδή ο χρόνος της δικής μου παρέμβασης είναι σύντομος, θέλω να είμαι εντελώς συγκεκριμένος, κύριε Υπουργέ. Εμείς ζητάμε να αξιοποιηθεί το άρθρο 79, παράγραφος 8 του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι προγράμματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μπορούν και πρέπει να συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εμείς, λοιπόν, ζητούμε να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της υπαίθρου με άξονα την αγροτική οικονομία. Δείτε πότε μπορείτε να το φέρετε. Αν δεν έρθει, όμως, ένα τέτοιο πρόγραμμα κι όσο δεν έρχεται ένα τέτοιο πρόγραμμα, εμείς θα ερμηνεύουμε αυτό το γεγονός ως εμπαιγμό των αγροτών και γενικότερα της κοινωνίας.
Έχουμε ακούσει για μελέτες που θα γίνονταν, έχουμε ακούσει για μελέτες που έγιναν, έχουμε ακούσει για αναδιαρθρώσεις της αγροτικής παραγωγής. Αυτή η ιστορία είναι εδώ και 10ετίες. Τίποτα το συγκεκριμένο δεν έχει γίνει. Ο αγρότης έχει μείνει μόνος του.
Τι θα θέλαμε να περιέχει ένα τέτοιο πρόγραμμα:
Πρώτον, τι θα παράγουμε. Δεν είναι δυνατόν να λέτε –το λένε και δημοσιογράφοι- «ο αγρότης θα απαντήσει τι θα παράγει». Ο αγρότης θα απαντήσει τι θα παράγει, αν θα παράγει το άλφα είδος ή το βήτα είδος; Ο επιχειρηματίας μόνος του αποφάσισε στη Φινλανδία ότι θα εξειδικευτεί σε νέες τεχνολογίες; Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας. Χρειάζεται σχέδιο, χρειάζονται αποφάσεις –μετά από μελέτες βεβαίως- χρειάζονται επιλογές, οι οποίες να λένε ότι στην Ελλάδα γιʼ αυτούς και γιʼ αυτούς τους λόγους θα επενδύσουμε και θα προσπαθήσουμε να έχουμε αυτές τις καλλιέργειες, γιʼ αυτούς τους λόγους και με αυτή την προοπτική.
Δεύτερον, πώς θα παράγουν; Με ποια έρευνα; Με ποια επιστημονική υποστήριξη και με ποιες χρηματοδοτήσεις, κύριε Υπουργέ; Απαντήστε στους αγρότες. Δηλαδή θα πηγαίνει ο αγρότης στην τράπεζα με το τοκογλυφικό επιτόκιο και με αυτόν τον τρόπο θα περιμένει; Ήδη η Αγροτική έχει γίνει και αυτή τράπεζα κοινού σκοπού. Ποια είναι τα ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης;
Τρίτον, με ποιους φορείς; Θα θεωρήσουμε το συνεταιρισμό, θα θεωρήσουμε εταιρείες κοινού σκοπού …
Θα θεωρήσουμε ως προνομιακούς φορείς τις ομάδες παραγωγών για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας; Εάν ναι, πού είναι τα θεσμικά πλαίσια που θα προβλέπουν τα κίνητρα για την ανάπτυξη αυτών των φορέων;
Με ποιες υποδομές; Πρόγραμμα υποδομών πενταετές, επταετές, δεκαετές. Δεν αναπτύσσεται πουθενά στον κόσμο η αγροτική οικονομία χωρίς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα υποδομών.
Βγάλαμε ένα εμπόρευμα. Πώς θα το πουλήσουμε στη διεθνή αγορά; Πού είναι οι θεσμοί μάρκετινγκ; Ποιος θα κάνει προβολή του προϊόντος; Βαρέθηκα να ακούω δεκαετίες «το λάδι μας το παίρνουν οι Ιταλοί, το παίρνουν οι Ισπανοί».
Πώς συμβαίνει αυτό; Τι κάνει η Κυβέρνηση; Ποιοι είναι οι φορείς με τους οποίους προωθεί την τυποποίηση και τη διεθνή προβολή των πέντε, δέκα, δεν λέμε όλων, προϊόντων που θα αναγνωριστούν ως προϊόντα εθνικής σημασίας; Για το κάθε προϊόν θα πρέπει να υπάρχει όλη αυτή η κάθετη πολιτική.
Ποιο είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης και πληροφόρησης των αγροτών για μια σειρά από εξελίξεις που είναι εντελώς αναγκαίες για να σχεδιάσουν την παραγωγή του επόμενου χρόνου;
Ποια η αλληλεπίδραση της αγροτικής πολιτικής με άλλες πολιτικές που συνδέονται σε ένα σχέδιο ανάπτυξης της υπαίθρου με την τουριστική πολιτική, με τη βιοτεχνική πολιτική, με άλλες πολιτικές;
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με αυτό που άρχισα. Είστε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για πολλοστή φορά. Είμαι βέβαιος ότι κατά βάθος γιʼ αυτά που λέω έχετε επίγνωση ότι αυτή είναι η λύση. Αναλάβετε τη δέσμευση να φέρετε σε τακτό χρόνο ένα τέτοιο σχέδιο, διαφορετικά η μη ανταπόκριση σʼ αυτό το αίτημα σημαίνει αναπαραγωγή μιας κατάστασης που οδηγεί στην καταστροφή το παραγωγικό αγροτικό σύστημα της χώρας.
Ευχαριστώ.