Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, μετά την απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Κ.Τασούλα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιά για τον αριθμό των Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν και την επικείμενη μετακίνηση τους από την πρωτεύουσα Καμπούλ στη Χεράτ.
«Οι απαντήσεις που δόθηκαν εκ μέρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν ήσαν ειλικρινείς, όπως και οι διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί πέρυσι από την κυβέρνηση, ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννης Μπανιάς, ενώ έντονες ανησυχίες προκαλούν οι διεθνείς εξελίξεις. Είπατε ότι δεν κινδυνεύουν οι Έλληνες στρατιώτες στη Χεράτ, ωστόσο αναφέρονται συνεχώς επιθέσεις από Ταλιμπάν στην περιοχή με θύματα ξένους στρατιώτες. Καταθέτω σχετικά δημοσιεύματα έγκυρων εντύπων τα οποία αναφέρονται στις πολεμικές επιχειρήσεις , καθώς και στα πολυάριθμα κρούσματα ψυχικών διαταραχών τα οποία εμφανίζονται σε άνδρες που υπηρέτησαν εκεί».
Ο Γ. Μπανιάς επικαλέσθηκε τις δηλώσεις τόσο του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, όσο και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται να πιεστούν η Ελλάδα και η Γερμανία να μετέχουν ενεργά στη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αφγανιστάν με αύξηση των μάχιμων δυνάμεων τους. « Εμείς τασσόμαστε σαφώς κατά της παρουσίας οιασδήποτε στρατιωτικής δύναμης της Ελλάδας εκτός των συνόρων της, απαιτούμε την άμεση επιστροφή των ελληνικών δυνάμεων και αντιτασσόμαστε στην κυβερνητική πολιτική της αύξησης των κονδυλίων για εξοπλισμούς στρατιωτικές δαπάνες. Πάγια πολιτική μας θέση είναι η διάλυση του ΝΑΤΟ, ενός επιθετικού οργανισμού».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κ. Τασούλας επέμεινε στους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η ελληνική στρατιωτική δύναμη προσφέρει υπηρεσίες ανασυγκρότησης στο Αφγανιστάν, στα πλαίσια σχετικής συλλογικής απόφασης του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της διαθέτοντας ένα Τάγμα μηχανικού. Δε διέψευσε την πιθανότητας αυξημένης παρουσίας της χώρας μας, συνδέοντας την μάλιστα με τις Προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, ούτε αρνήθηκε την μετακίνηση των ελλήνων στρατιωτών από την Καμπούλ στη Χεράτ, επικαλούμενος τη συνέχιση του σημαντικού έργου ανοικοδόμησης της περιοχής και θεωρώντας τη μετακίνηση ασφαλή.