Για ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ
Όποτε έχουμε συνέδριο ή συλλογικές διαδικασίες για μας δεν είναι πρόβλημα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και να γίνεται συζήτηση πάνω σ΄ αυτές. Χαιρόμαστε γι αυτό. Το θεωρούμε ένα στοιχείο δύναμης και όχι αδυναμίας.
- Εδώ μιλάμε για συγκρουσιακό πλέον περιβάλλον… γιατί οι απόψεις και οι θέσεις που διατυπώνονται είναι σε τελείως διαφορετική γραμμή….
Δεν είναι τα πράγματα όπως ακούγονται ή φαίνονται, με την έννοια ότι δεν υπάρχει καμία άποψη μέσα στον ΣΥΝ τα τελευταία πολλά χρόνια που να θεωρεί ότι υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Δεν το πιστεύει κανείς. Όλοι θεωρούν ότι δεν υπάρχουν πολιτικές και προγραμματικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο…
- Αυτό που λένε οι σύντροφοί σας της ανανεωτικής πτέρυγας….
Λένε ακριβώς το ίδιο….
- Μα δεν λένε το ίδιο.. Λένε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσετε…
Οι απόψεις διαφοροποιούνται στο κατά πόσο πρέπει η πολιτική μας στο μέλλον να είναι μια διαδικασία στην οποία επιχειρούμε κάτι τέτοιο, παρόλο που βλέπουμε ότι σήμερα δεν είναι δυνατόν. Υπάρχει μεγάλη απόσταση του να υποστηρίζεις ότι μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να την υπηρετείς, να προσπαθείς να κάνεις κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αντιλαμβάνεσαι σήμερα ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν. Βέβαια η πλειοψηφία του κόμματος διαφωνεί με αυτή την στρατηγική.
- Ωραία.. να δεχθώ ότι έχετε μια ελαφρά διαφοροποίηση η οποία όμως δεν είναι ουσίας σε ότι αφορά τις θέσεις τις οποίες εκφράζετε η μία και η άλλη τάση στον ΣΥΝ.. Να προχωρήσω σε ένα άλλο το οποίο αποφασίστηκε χθες από την πλευρά των ανανεωτικών, οι οποίοι λένε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το πρόγραμμα το οποίο έχει κατατεθεί ήδη και θα συζητηθεί επισήμως στο συνέδριο…
.. Είναι φυσικό κάποια στελέχη του κόμματος να διαφωνούν στη λογική που έχει δουλέψει η επιτροπή προγράμματος. Θα καταθέσουν τις δικές τους απόψεις στο συνέδριο. Θα αποφασίσει το συνέδριο δημοκρατικά με ποια απόφαση, με ποια θέση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Και αυτό το στοιχείο δεν πρέπει να μας φοβίζει. Δεν το αντιμετωπίζουμε σαν πρόβλημα. Είναι μια υγιής δημοκρατική διαδικασία, η οποία μόνο δύναμη μας δίνει.
- Σας δίνει την ίδια δύναμη και η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου όπου κι εκεί ακούγονται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα μεταξύ των μελών των τάσεων αλλά και των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ;…
Κι εδώ θα διαφωνήσω. Δεν θεωρώ ότι είναι πρόβλημα ότι είμαστε μια πολιτική δύναμη σ΄ αυτή τη χώρα η οποία είναι προϊόν πλατιάς ενωτικής προσπάθειας και επιχειρεί αυτή η πολιτική δύναμη να εκφράζει και στα ψηφοδέλτιά της τον πλουραλισμό των απόψεων και των εκτιμήσεων που έχει στο εσωτερικό της. Αυτό είναι θετικό στοιχείο. Θα ήταν ευχής έργο και άλλες πολιτικές δυνάμεις να είχαν τέτοιες διαδικασίες, όπου δημοκρατικά, συλλογικά και συντροφικά να αποφασίζουν για τα ψηφοδέλτια και να μην είναι αποφάσεις αρχηγών, χωρίς να ξέρει κανείς τα κριτήριά τους.
Για Αλ. Τσίπρα -ένα χρόνο στην Προεδρία του ΣΥΝ - δημοσκοπήσεις
- Ένα χρόνο πλέον ο κ. Τσίπρας έχει βρεθεί στο τιμόνι του ΣΥΝ και είδαμε να καταγράφει μια διαδρομή δημοσκοπική από πολύ χαμηλά νούμερα λίγο πριν αναλάβει την προεδρία στον ΣΥΝ να φτάνει περίπου στο 18% -δημοσκοπικά πάντα αναφέρομαι- και να προσγειώνεται τις τελευταίες ημέρες γύρω στις 7%. Ένα σχόλιο γι αυτή τη διαδρομή.. τη δημοσκοπική πάντα…
Θα ήθελα να κάνω ένα γενικό σχόλιο, γιατί είναι μεγάλη κουβέντα να συζητήσουμε πώς ερμηνεύει κάποιος τις μετατοπίσεις που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και πώς τις αντιλαμβάνεται.
Εμείς θεωρούμε ότι ο ρόλος μας ως η μοναδική, η καλύτερη αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια, η αναξιοπιστία του δικομματισμού και τα έντονα κοινωνικά προβλήματα δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον όπου εμφανίζεται να υπάρχει μια κοινωνική διεργασία η οποία ανακύπτει στο πολιτικό προσκήνιο κατά καιρούς με διάφορους τρόπους. Τρόπος ένας είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός να καταγράφει μια τέτοια υψηλή δημοτικότητα με το που εκλέγεται -αναφέρομαι στα δημοσκοπικά ευρήματα του προηγούμενου Φλεβάρη. Τέτοια κοινωνική διεργασία ανακύπτει και με τους αγώνες που βλέπουμε να αναδύονται από το μικρό παρκάκι Κύπρου και Πατησίων μέχρι την εξέγερση του Δεκέμβρη.
Δηλαδή τι παρατηρούμε -και έτσι το ερμηνεύουμε εμείς- μια κοινωνική διαθεσιμότητα. Και σ΄ αυτή την κοινωνική διαθεσιμότητα και σ΄ αυτή την έντονη κοινωνική διεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τον παρακολουθεί ο κόσμος. Άλλοτε δηλώνει σε δημοσκοπήσεις ότι θα τον ψηφίσει, άλλοτε δηλώνει ότι δεν θα τον ψηφίσει, αλλά είναι μια διαδικασία ….
- Δεν εμφανίζει πάντως μια σταθερότητα….
Είναι μια έντονη πολιτική περίοδος. Και σ΄ αυτή την περίοδο είναι κατόρθωμα για μας το γεγονός ότι είμαστε στο επίκεντρο. Μ΄ αυτή την έννοια θεωρούμε ότι συμβάλουμε σε μια προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη -έτσι το εκτιμούμε εμείς- να αλλάξει ριζικά το πολιτικό σκηνικό. Ένα διευρυνόμενο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί ότι αυτό το πολιτικό σκηνικό, με τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις και τους συσχετισμούς δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών.
- Με ποιον αρχηγό θα πάτε όποτε κι αν γίνουν οι εθνικές εκλογές;… Με τον κ. Αλαβάνο ή τον κ. Τσίπρα;…
Αποτελεί κομμάτι της συμφωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ είναι και επικεφαλής της πολιτικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η συμφωνία που έχουμε μέχρι τώρα. Δεν είμαστε στο κενό δηλαδή. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει, εάν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να συζητήσουμε γι αυτό το θέμα, να το συζητήσουμε. Εμείς δεν αποφασίζουμε με ιδιοτέλεια. Όλοι κοιτάζουμε το καλύτερο δυνατό για την παράταξη. Όμως δεν είμαστε στο κενό…
To Γραφείο Τύπου