Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Φώτης Κουβέλης για έξι λεπτά.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Βεβαίως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εγκληματικότητα έχει συγκεκριμένες αιτίες που τη δημιουργούν, που την προκαλούν. Μάλιστα, για να μην πω ότι υπάρχει βεβαιότητα, θα έλεγα ότι υπάρχει η έντονη πιθανολόγηση ότι θα αυξηθούν, κύριε Υπουργέ, οι δείκτες της εγκληματικότητας με δεδομένη την οικονομική όσο και κοινωνική περιθωριοποίηση κάθε μέρα και μεγαλύτερων κοινωνικών στρωμάτων.
Και βεβαίως, η αντιμετώπιση όλων εκείνων που «γεννούν» την εγκληματικότητα ή και την παραβατικότητα είναι μία υπόθεση η οποία αναφέρεται σε συνολικότερα ζητήματα της πολιτικής η οποία απουσιάζει συστηματικά.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι εντοπίζονται πάρα πολλοί πολίτες οι οποίοι παραβατούν, παραβαίνουν το νόμο στο χώρο των ανέργων ή και στο χώρο των ονομαζομένων, κύριε Πρόεδρε, πτωχών.
Και η επισήμανση είναι χρήσιμη. Οι πολίτες οι οποίοι θα ζήσουν στο πλαίσιο στης φτώχειας στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων θα ξεπεράσει το 24% μέσα στο έτος 2009.
Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα ζήτημα: Έχουμε αύξηση της εγκληματικότητας, κύριε Υπουργέ; Βεβαίως, έχουμε. Έχουμε και ποιοτική και ποσοτική και είναι λάθος να γίνεται η σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας, οι οποίες δεν επέτρεπαν να έχουμε αυξημένη εγκληματικότητα. Λειτουργούσαν αποτρεπτικά οι συνθήκες τα περασμένα χρόνια.
Αυτό νομίζω ότι πρέπει να απασχολεί τον οποιονδήποτε θέλει να ερευνά και να μελετά το περιεχόμενο της εγκληματικότητας, πώς γεννιέται και κυρίως γιατί αυξάνεται.
Δεν θα παρακολουθήσω τις σκέψεις σας, όταν μιλάτε για την αύξηση, τη μεγέθυνση των στατιστικών στοιχείων, επικαλούμενος, για να τη δικαιολογήσετε, τα εξιχνιασθέντα εγκλήματα. Και δεν θα την παρακολουθήσω, γιατί σας διαφεύγει και το γεγονός ότι έχουμε και την κρυπτόμενη εγκληματικότητα, αυτή η οποία δεν καταγράφεται, γιατί δεν εξιχνιάζεται. Όμως, είναι υπαρκτή αυτή η εγκληματικότητα, ανεξάρτητα αν βλέπει ή δεν βλέπει –δεν βλέπει εν τέλει- το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο του αστυνομικού ή και του δικαστικού ελέγχου, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, αρνηθήκατε την πρόταση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής και σήμερα άκουσα να υποστηρίζετε ότι θα απευθυνθείτε στους εκπροσώπους των Κομμάτων, οι οποίοι έχουν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα για τα ζητήματα της ασφάλειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργείου Εσωτερικών. Ακόμη δεν έχω αντιληφθεί γιατί αποκρούσατε την πρόταση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όταν, όπως είπα και την περασμένη Δευτέρα, στο δικό σας πρόγραμμα, στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, υπήρχε ως αναφορά και δέσμευση η διακομματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Υπάρχουν ζητήματα, κύριε Πρόεδρε, αναποτελεσματικότητας της Αστυνομίας. Υπάρχουν αναμφισβήτητα προβλήματα που έχουν σχέση με την πλημμελή εκπαίδευση. Η εξιστόρησή τους θα αποτελούσε επανάληψη, με το δεδομένο ότι αποτελεί κοινό τόπο όλων μας ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με εκείνο που καλείται να αντιμετωπίσει και αυτό που καλείται να αντιμετωπίσει είναι το μεταλλαγμένο, το εξελιγμένο σύνθετο έγκλημα, η σύνθετη εγκληματική συμπεριφορά.
Ακούω κάποιους να αφορίζουν και να απομακρύνουν την έννοια του εκδημοκρατισμού, της συνεχούς προσπάθειας εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο εκδημοκρατισμός εμείς στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχουμε τη βεβαιότητα ότι είναι μια οφειλόμενη πολιτική πράξη, η οποία θα πρέπει να είναι –επαναλαμβάνω- συνεχής. Η Ελληνική Αστυνομία, ασκώντας τα καθήκοντά της, θα πρέπει να έχει ως σταθερή και αταλάντευτη συμπεριφορά το σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του πολίτη.
Είναι πολλά, κύριε Πρόεδρε, μα πάρα πολλά τα περιστατικά! Δεν είναι μερικά. Δεν είναι αποσπασματικές συμπεριφορές, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη προσβολή των δικαιωμάτων του πολίτη.
Διάβαζα, κύριε Υπουργέ και κύριε Χηνοφώτη, σε μια ξενόγλωσση εφημερίδα σήμερα ότι η Ελλάδα κάνει τη «βρόμικη δουλειά»-η φράση δεν είναι δική μου, αγγλική εφημερίδα ήταν- αναφορικά με τα ζητήματα των μεταναστών. Πρωτάκουστα πράγματα! Τα διαβατήρια στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι είναι διεφθαρμένη η δημόσια διοίκηση. Αυτό το επιχείρημα κατετέθη όχι ακριβώς έτσι, αλλά περίπου έτσι.
Η διαδικασία παροχής ασύλου. Και αυτή στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της μετανάστευσης. Και αυτή στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας.
Εγώ αξιωματικά δεν αναφέρομαι στην έλλειψη αντικειμενικότητας της Αστυνομίας. Αναφέρομαι σε ένα κλίμα εγγενούς αυταρχισμού που υπάρχει –χρόνια διαμορφωμένος είναι αυτός ο αυταρχισμός- στο χώρο της Αστυνομίας και που δεν επιτρέπει τη δικαιοκρατική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αναφέρονται στους μετανάστες ή και στους πολιτικούς πρόσφυγες.
Και από εκεί και πέρα τα αλλότρια καθήκοντα, κύριε Πρόεδρε.
Απουσιάζει η δικαστική αστυνομία. Θα μπορούσε ένα μεγάλο μέρος των καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας να τα πάρει η δικαστική αστυνομία, να ελευθερωθούν οι αστυνομικοί, προκειμένου να υπηρετήσουν το αντικείμενο, τον σκοπό, να επιτελέσουν το καθήκον τους που είναι η προστασία του πολίτη, η προστασία της ζωής και της ασφάλειάς του.
Κύριε Υπουργέ, επειδή η κλεψύδρα είναι αμείλικτη, εγώ θα ολοκληρώσω λέγοντας τούτο. Μην επιχειρείτε να απαντήσετε στις όποιες αιτιάσεις και στον όποιο επί της αντιπολιτευτικής ουσίας λόγο, για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελληνική Αστυνομία, κάνοντας σύγκριση με το παρελθόν, όχι γιατί τότε τα πράγματα ήσαν ρόδινα, όχι γιατί δεν υπήρχαν περιστατικά, σε μερικά από αυτά αναφερθήκατε. Υπήρχαν κύριε Υπουργέ. Αλλά, επιτέλους, ας το ξαναπώ, αυτός ο τόπος δικαιούται να συγκρίνεται όχι με το παρελθόν, αλλά με τη σύγχρονη ανάγκη να έχουμε την αποτελεσματική λειτουργία της Αστυνομίας, τον συνεχή εκδημοκρατισμό της, τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του πολίτη. Και για να το πράξετε αυτό, πρέπει να απομακρυνθείτε από την οποιαδήποτε παραδοχή ότι η τροφοδότηση της Αστυνομίας με αυταρχισμό, με λογική και ιδεολογία αυταρχισμού, θα λύσει το πρόβλημα. Δεν θα το λύσει, θα το πολλαπλασιάσει, θα το μεγεθύνει. Και, βεβαίως, παρέλκει και παρέλκει όχι γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει τεράστια πρόβλημα να σκύψετε, να σκύψουμε εάν θέλετε, για να ανταποκριθούμε στην έκκλησή σας, πάνω από τα συγκεκριμένα εργασιακά δικαιώματα και προβλήματα των εργαζομένων στον χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, ανδρών και γυναικών. Και εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ κύριε Πρόεδρε, θα το πράξει και επίμονα, συστηματικά, θα αναφέρεται σε όλα αυτά που έχουν σχέση με την ασφάλεια, η οποία, κύριε Υπουργέ, βεβαιωθείτε, μπορεί να βαίνει παράλληλα με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των πολιτών και των ελευθεριών τους.