Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/02/2009

Περιβαλλοντική υποβάθμιση της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας

Ερώτηση Αλ.Αλαβάνο, Μ.Παπαγιαννάκη προς τους ΠΕΧΩΔΕ, Εξωτερικών

Η στάθμη της Μικρής Πρέσπας (έκτασης 53.000 στρεμμάτων) βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, 30 εκατοστά έως μισό μέτρο κατέβηκε φέτος η στάθμη του νερού της λίμνης, με το μεγαλύτερο τμήμα της να ανήκει στην Ελλάδα και μόνο το ένα τέταρτο στην Αλβανία. Συγχρόνως παρατηρείται συνεχής υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των νερών, ενώ η  Μεγάλη Πρέσπα έχασε τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες από οικολογικές οργανώσεις ότι η Αλβανία και η ΠΓΔΜ αντλούν ανεξέλεγκτες ποσότητες νερού και από τις δύο λίμνες. Οι επιπτώσεις από τη μείωση του υδάτινου όγκου είναι εμφανής: μείωση του πληθυσμού των ψαριών και των πουλιών, αύξηση της παραλίμνιας βλάστησης (καλαμιώνες), ρύπανση.

Το «θυρόφραγμα της Κούλας» που δημιουργήθηκε το 2005 συγκρατεί τη στάθμη της Μικρής Πρέσπας, διοχετεύοντας ταυτόχρονα ποσότητες νερού στη Μεγάλη Πρέσπα, ωστόσο μικρή απώλεια υδάτων από τη Μικρή προς τη Μεγάλη Πρέσπα προκαλούν υπόγειες διαρροές, που καταλήγουν υπογείως στην Αχρίδα, μέσα από μεγάλες καταβόθρες που φαίνεται πως έχουν διανοιχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η υποβάθμιση των λιμνών είναι φυσικό να θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον σπάνιο υγροβιότοπο των Πρεσπών, ο οποίος προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη της συνεργασίας των τριών όμορων κρατών (Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Αλβανία) για τη σωτηρία των λιμνών, η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί με ορθολογική διαχείριση των νερών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Υπάρχει δυνατότητα για αποτελεσματική διακρατική συνεργασία ώστε να επιτευχθεί άμεσα η βελτίωση του υδάτινου όγκου καθώς και της ποιότητας των υδάτων των λιμνών;

- Με ποιες πρωτοβουλίες και μέτρα θα διασφαλιστεί γενικότερα η αειφόρος ανάπτυξη στην περιοχή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Αλέκος Αλαβάνος