Το Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ με ανακοίνωσή του της 30.9.2008 έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη περαιτέρω θεσμικής θωράκισης του Υμηττού και θεσμοθέτησης του ορεινού όγκου, ως «Περιοχής Απολύτου Προστασίας» με ταυτόχρονη απαγόρευση κάθε κατασκευής σʼ αυτό.
Επίσης, έχει ζητήσει την απομάκρυνση όλων των οχλουσών χρήσεων (στρατόπεδα, βιομηχανίες κ.α.), διεκδίκηση από το Δημόσιο των αμφισβητούμενων περιοχών και δημιουργία επιτέλους Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή.
Τέλος, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ δημιουργία αυτοκινητόδρομων, που θα διασχίζουν το σώμα του βουνού.
Πρόσφατα, δόθηκε στη δημοσιότητα σχέδιο -πρόταση από τον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ) που εστάλη για διαβούλευση στους εμπλεκόμενους Δήμους και αφορά τροποποίηση του Π.Δ. της 31.8.78 (ΦΕΚ 544) περί προστασίας του Υμηττού.
Η συγκεκριμένη πρόταση του ΟΡΣΑ, ενώ αναγνωρίζει το καθεστώς αυθαιρεσίας που επικρατεί στον Υμηττό και αντί οι προτάσεις του να στοχεύουν σε υψηλότερη προστασία του σπάνιου αυτού δασικού οικοσυστήματος, κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση.
Είναι αντίθετες σε διεθνείς συνθήκες που αφορούν προστατευόμενα είδη, σε ευρωπαικές οδηγίες, καθώς ο Υμηττός είναι ανήκει στην περιοχή NATURA.
Είναι αντίθετες με τις προτάσεις των κινημάτων πολιτών, της Τ.Α. και των εθελοντικών ομάδων που αγωνίζονται για την προστασία του βουνού.
Συγκεκριμένα:
Αμφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας του ορεινού όγκου με την πρόταση για δημιουργία «Περιαστικού Πάρκου» μέσα στην Α ζώνη του Υμηττού, καθώς το νομικό καθεστώς του Πάρκου είναι διαφορετικό.
Χωροθετούνται χρήσεις εγκαταστάσεων (π.χ.εκπαιδευτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ), εμπορικές χρήσεις (αναψυκτήρια κ.α.), νομιμοποιούνται ως κοινωφελείς εγκαταστάσεις που έχουν κριθεί από το ΣΤΕ παράνομες (Κέντρα Υψηλής Τάσης σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος), νομιμοποιούνται «παράνομα» Νεκροταφεία Δήμων, οριοθετείται ειδική ζώνη για πάρκο κεραιών, νομιμοποιούνται βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί με την εξαίρεσή τους από τη Β ζώνη προστασίας, τα στρατόπεδα δεν απομακρύνονται, αν και θεωρούνται «μη συμβατές χρήσεις..».
Και τέλος, η συγκεκριμένη πρόταση επιτέλους αναγνωρίζει την ανάγκη δημιουργίας μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή, παραπέμπει όμως το θέμα σε επόμενο προεδρικό διάταγμα.
Το πρόβλημα με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, που δεν είναι βέβαια θέμα ΠΔ, αλλά νομοθετικής ρύθμισης, παραμένει στον Υμηττό ιδιαίτερα έντονο. Η αυθαίρετη δόμηση κατατρώγει το Βουνό.
Ανάβει το πράσινο φως για επέκταση της Αττικής Οδού και δημιουργία νέων αυτοκινητόδρομων, που προετοιμάζονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το γεγονός αυτό θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το δασικό οικοσύστημα του Υμηττού, αναπαράγοντας συγχρόνως την αδιέξοδη λογική χρήσης του Ι.Χ., ως μόνο μέσο μεταφοράς και τελικά θα εξυπηρετήσει μόνο συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
Ο Υμηττός υπήρξε ανά τους αιώνες πηγή ζωής για τους κατοίκους της Αθήνας. Σήμερα που η πόλη υπό τις πιέσεις του real estate επεκτάθηκε άναρχα και από την άλλη μεριά του βουνού, ο Υμηττός για τα οικονομικά συμφέροντα αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια τους και με ασύμβατες χρήσεις για ένα βουνό προσπαθούν να τον περιορίσουν. Για τους κατοίκους όμως του λεκανοπεδίου είναι ανάσα, είναι ζωή, που πρέπει να προστατευθεί.
Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος