Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκος Χουντής, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό City (Γ.Προβής – Μ.Κοττάκης), μεταξύ άλλων τόνισε:
- Δεν σας κρύβω, ξεκινώντας την κουβέντα, ότι ο ΣΥΝ και το συνέδριό του, βεβαίως ελευθέρως αποφάσισε, έπαιξε πολύ σκληρό ματς με την άποψη Κουβέλη. Πάρα πολύ σκληρό ματς. Πολλοί λένε, και ακούω και διάφορους που σχολιάζουνε στην πιάτσα, ίσως καλοθελητές θα μου πείτε, ότι στα όρια της ανοχής κινήθηκε.
Όχι δεν θα το έλεγα έτσι, αλλά να δεχτώ τον χαρακτηρισμό σας για ενδιαφέρον ματς. Έγινε δηλαδή, για να το πούμε σε ορολογία, μια ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση, δημοκρατική συζήτηση, με διατύπωση διαφορετικών απόψεων – τα έχουμε πει αρκετές φορές, εμείς τις έχουμε δημόσια διατυπωμένες, δεν τις κρύβουμε– και εκ τούτου και τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη αξία.
- Και ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά βεβαίως την αδιαμφισβήτητη αριστερή του τοποθέτηση και ριζοσπαστική του άποψη, πάντα είχε ταυτιστεί στον κόσμο με μια πιο ρεαλιστική εκδοχή της Αριστεράς που κάποιες στιγμές δεν έχει και πρόβλημα να μπει στο παιχνίδι, να ορίσει τις συμμαχίες και να δει τη νέα βουλή που θα προκύψει και να λειτουργήσει, βεβαίως, σε όφελος του κόσμου και κάποιων λύσεων, σας βλέπει λίγο κουμπωμένους. Εσείς αυτό πως το εισπράττετε; Δεν φοβάστε ότι μπορεί να ταυτιστείτε με μια – αν μου επιτραπεί ο όρος χωρίς καμία απαξιωτική διάθεση – KKEδικη νοοτροπία;
Θα σας έλεγα κ.Προβή ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λέτε, δηλαδή είναι τα ίδια τα γεγονότα, οι ίδιες οι καταστάσεις που ζούμε – ας πούμε τώρα η κατάσταση της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά και της εγχώριας οικονομικής και πολιτικής κρίσης- που σε υποχρεώνουν να δεις τι μπορεί να γίνει. Μπορεί να γίνει μία από τα ίδια, εμείς λέμε όχι. Επομένως, πρέπει να μιλάς με μια γλώσσα ρήξεων, μετασχηματισμών και αλλαγών και κατόπιν τούτου η φυσιογνωμία σου, έχει ένα πιο ριζοσπαστικό και πιο κινηματικό χαρακτήρα. Η πολιτική είναι και συγκριτική έννοια. Επομένως, αυτά τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, που τα δοκιμάσαμε και όλο αυτό το διάστημα, είδατε και τις κινητοποιήσεις που παίρνουν ακραίες μορφές, οποιαδήποτε κινητοποίηση και αν γίνεται βλέπετε ότι έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση, οι αγρότες κ.λπ.
- Αν μου επιτρέπετε διαπιστώσαμε και από τις ομιλίες και του κ. Παπαδημούλη και από την ομιλία του κ. Κουβέλη –θέλω να είμαι προσεκτικός σε αυτό που θα πω- πως υπάρχει μια τρόπον τινά ψυχική απόσταση. Και η ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα, περίπου είπε, φωτογράφησε ίσως περισσότερο τον κ. Κουβέλη, ότι κάποιοι θέλουν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ, ήταν πολύ καθαρός έτσι όπως μίλησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Φοβάστε το ενδεχόμενο διάσπασης πριν τις εκλογές; Δηλαδή να πει ο κ. Παπαδημούλης: πάω στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ αφού δεν με θέλετε εσείς εδώ πέρα πρώτο. Η πάμε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές. Το φοβάστε αυτό;
Όχι το αποκλείω παντελώς. Διότι και με τον κ. Κουβέλη και με τον κ. Παπαδημούλη και όλα τα υπόλοιπα στελέχη που είμαστε εδώ, έχουμε περάσει από τέτοιες και άλλες δοκιμασίες εδώ και δύο δεκαετίες. Και επομένως δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα, όσο και να είναι οξύτατες ορισμένες φορές οι διαφορετικές απόψεις. Υπάρχει ένα συνασπισμιακό κεκτημένο, το οποίο μας θωρακίζει όλους από τέτοιους πειρασμούς.
- Μετά από εκλογές αυτό είναι πολύ πιθανό…
Όχι το αποκλείω και τότε.
- Να ρωτήσω και κάτι άλλο, θέτοντας και πάλι μια άποψη που ακούω τελευταία, χωρίς να την υιοθετώ κατʼ ανάγκη. Ας πούμε οι επιλογές που κάνατε στο ευρωψηφοδέλτιο, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ισορροπιστικές ως απέναντι στην Ανανεωτική Πτέρυγα;. Να είναι, ας πούμε το νούμερο 2. Κι εκεί ήταν πολύ σκληρό το παιχνίδι. Ο ΣΥΝ, ένας χώρος που είναι ταυτισμένος και με μια εσωτερική δημοκρατική λογική, μια σύνθεση απόψεων, μια ανοχή διαφορετικών απόψεων, εδώ έκλεισε τώρα.
Όχι δεν έκλεισε. Όσον αφορά τους υποψηφίους του ΣΥΝ θα γίνει αυτό που γίνεται κάθε φορά. Δηλαδή, τέταρτη φορά, θα υπάρχει η ψηφοφορία μεταξύ των μελών. Και τα μέλη μας δεν είναι στρατός, δεν είναι μηχανισμός και το απέδειξαν..
- Εννοείτε θα υπάρχει μια ελεύθερη επιλογή….
Όμως αυτό που λέτε έχει την εξής βάση. Ότι εφόσον πάμε σε μια εκλογική συμμαχία, εκλογική συνεργασία με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι φανερό, όπως και στις βουλευτικές εκλογές, δεν μπορεί να τα θέλει όλα ο ΣΥΝ δικά του. Τότε δεν θα γίνει συνεργασία. Και θα σας έλεγα ότι υπάρχει και μια γενικότερη εμπειρία στις ευρωεκλογές με το λίγο διάστημα που ήμουν ευρωβουλευτής, όλα τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κάνουν τέτοιες συνεργασίες με ευρύτερες δυνάμεις και η συνεργασία αυτή πρέπει να αποτυπώνεται και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Έτσι, δεν είναι;
- Και κάτι ακόμα: μετά από εκλογές θα βάζατε το χέρι σας στη φωτιά ότι δεν θα μπείτε σε ένα δίλημμα στήριξης ή ανοχής, προσωρινής ή μεταβατικής, ενός κυβερνητικού σχήματος κεντροαριστερού – ΠΑΣΟΚ. Αποκλείετε οι εξελίξεις να είναι δραματικές και σε μια νέα βουλή με μη αυτοδυναμία να πούνε που πας; Κάντε κάτι, ξανά εκλογές…
Όχι δεν το αποκλείω καθόλου. Δεν είμαι καθόλου εκτός πραγματικότητας. Δεν είναι εκεί η ένσταση. Βεβαίως και πολλές φορές η Αριστερά και στο παρελθόν – ας θυμηθούμε το 89 – 90 -. … Καταλαβαίνετε γιατί δεν το αφήνω…για να μπορέσουμε κάπως να συνεννοηθούμε.. Γιατί έχουν παρουσιαστεί τέτοια γεγονότα. Και, αν θέλετε, εμείς θέτοντας σαν στόχο να ηττηθεί ο δικομματισμός, προφανώς έχουμε επίγνωση ότι κάποια στιγμή πιθανώς αυτή η ήττα, δηλαδή η μη ύπαρξη αυτοδυναμίας, να θέσει στην πολιτική ζωή υπαρκτά, επαναλαμβάνω, όχι φανταστικά, διλλήματα. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι θα τα αντιμετωπίσουμε όπως και τώρα, διότι αυτό σημαίνει μια ευθύνη απέναντι στον κόσμο, στη βάση προγραμμάτων και πολιτικών.
- Δεν απέχει και πολύ από την άποψη Κουβέλη, πως δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορη η διακυβέρνηση του τόπου.
Μα θα σας έλεγα και οι ίδιες οι εργασίες του συνεδρίου και το ότι συζητάμε πρόγραμμα, σημαίνει ότι ίσως ενδιαφερόμαστε, ας το πούμε, περισσότερο από κάθε άλλη πολιτική δύναμη, για το τι πραγματικά θα γίνει και σήμερα και αύριο και μεθαύριο. Αφού το πρόγραμμά μας λέει σήμερα μπορούμε να κάνουμε αυτά, αύριο μπορούμε να κάνουμε κάτω από άλλους συσχετισμούς τα υπόλοιπα…και ούτω κάθε εξής. Το ενδιαφέρον μας είναι έντονο και αδιάπτωτο.
To Γραφείο Τύπου