Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/02/2009

Τοποθέτηση του Θανάση Λεβέντη στο ΝΣ για το ωράριο των γιατρών

Κάθε άλλο παρά τομή είναι το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τους Όρους Απασχόλησης Νοσοκομειακών Γιατρών, δήλωσε στην ομιλία του ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Αττικής, Θανάσης Λεβέντης. “Αν λάβει υπόψη του κανείς το χάλι που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και 3 καθαρίστριες να προσληφθούν μπορεί να θεωρηθούν τομή,” είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμα Ενιαίο Φορέα Υγείας, ούτε Υγειονομικό Χάρτη, ενώ έχει μία ιδιαίτερα άνιση κατανομή υγειονομικών μονάδων. Προκάλεσε ακόμα τον κ. Αβραμόπουλο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την οποία έχει εξαγγείλει τόσες φορές, χωρίς να έχει γίνει τίποτα απολύτως.

Ο κ. Λεβέντης στάθηκε στο ότι το Νομοσχέδιο προωθεί μία συλλογική σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ ελληνικού δημοσίου και νοσοκομειακών γιατρών και που δεν χρειαζόταν ένα ολόκληρο νομοσχέδιο για να κυρωθεί, αλλά ένα άρθρο σε νομοσχέδιο και μόνο. “Δεν έγινε γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με την Κοινοτική Οδηγία,” συμπλήρωσε, και υπενθύμισε ότι σύντομα θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης.

Αναφέρθηκε στο εξοντωτικό ωράριο των γιατρών που ισχύει μέχρι σήμερα, απόρροια των πολύ μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, με κάποιους γιατρούς, κυρίως σε επαρχιακά νοσοκομεία, να είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν για ολόκληρα 24ωρα συνεχώς. Στηλίτευσε το πόσο χαμηλοί είναι οι μισθοί των γιατρών, ενώ τόνισε ότι πρέπει το υγειονομικό προσωπικό να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “κάθε μέρα, λεπτοκαμωμένες αδερφές πρέπει να σηκώνουν ασθενείς που ζυγίζουν 100 κιλά.”

Απευθυνόμενος στον κ. Αβραμόπουλο, τόνισε την παλινωδία του, καθώς υπόσχεται 4.500 νέους γιατρούς στο ΕΣΥ, για να μπορέσει να εφαρμοστεί το νέο ωράριο, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει μόλις 2.000 προσλήψεις. “Χρειαζόμαστε και άλλους γιατρούς” σημείωσε. “Άμα τους πάρουμε, δεν θα χρειάζεται να πληρώνει ο ελληνικός λαός τα μαλλιοκέφαλα του στον ιδιωτικό τομέα, ας αφήσουμε την όλη διαφθορά, την τεχνητή διόγκωση εξετάσεων και εγχειρήσεων, την υπερκατανάλωση φαρμάκων, που προκαλούν οικονομική αφαίμαξη ταμείων, ασθενών, και του προϋπολογισμού”

Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε όλοι στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας, γιατροί, νοσηλεύτριες, τραυματιοφορείς, καθαρίστριες, “που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες κάτω από τις χειρότερες συνθήκες” και επέμεινε στην ανάγκη να εκπαιδευτεί κι άλλο νοσηλευτικό προσωπικό, που τόση ανάγκη έχει το ΕΣΥ.