Η Ελλάδα, παρά την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τους οικοτόπους και τα πτηνά, εξαιρεί τη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας από το καθεστώς προστασίας των υγροβιότοπων και επιτρέπει την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού δεξαμενών πετρελαίου και βιομηχανικών μονάδων μέσα στην προστατευόμενη περιοχή. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου για το Περιβάλλον Στ. Δήμα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με νέα ερώτηση του προς την Κομισιόν, επανήλθε στο ζήτημα της προστασίας της λιμονοθάλασσας της Βάσοβας. Αναφέρθηκε στην διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας, που έχει κινήσει η Επιτροπή για την μη ικανοποιητική εφαρμογή των οδηγιών 92/43/ΕΟΚ (οικότοποι) και 79/409/ΕΟΚ (πτηνά) καθώς επίσης και σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εξέδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία εξαιρείται η περιλίμνια περιοχή της λιμνοθάλασσας από το καθεστώς προστασίας των υγροβιότοπων επιτρέποντας την εγκατάσταση δεξαμενών πετρελαίου καθώς και τη δημιουργία άλλων χημικών βιομηχανικών μονάδων. Πιο συγκεκριμένα, ρωτούσε την Επιτροπή αν γνωρίζει το περιεχόμενο της ΚΥΑ, αν θεωρεί ότι είναι σύμφωνη με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία και τι μέτρα θα λάβει για την προστασία του οικοσυστήματος του Δέλτα του Νέστου και της περιοχή της Βάσοβας.
Στην απάντησή του, ο Στ.Δήμας τονίζει ότι: «Η λιμνοθάλασσα της Βάσοβας περιλαμβάνεται στην περιοχή GR1150001 «Δέλτα Νέστου και λιμνοθάλασσες Κεραμωτής», η οποία έχει χαρακτηριστεί από την Ελλάδα ως ζώνη ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) βάσει της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, καθώς και ως τόπος κοινοτικής σημασίας βάσει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Νatura 2000 και στη σύμβαση Ramsar. Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες οδηγίες, επιβάλλεται να θεσπιστεί καθεστώς αποτελεσματικής προστασίας της περιοχής, ενώ κάθε σχέδιο ή έργο δυνάμενο να την επηρεάσει σοβαρά πρέπει να υποβάλλεται σε κατάλληλη εκτίμηση επιπτώσεων και να εγκρίνεται μόνον εφόσον δεν θίγει την ακεραιότητά της.»
Ο Επίτροπος, αναφερόμενος στην ΚΥΑ, που έχει προκαλέσει την αντίδραση φορέων και κατοίκων της περιοχής, απαντά ότι: «Η Επιτροπή δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της ΚΥΑ, που χαρακτηρίζειως εθνικό πάρκο τη συγκεκριμένη περιοχή και, συνεπώς, δεν μπορεί να κρίνει κατά πόσο η ΚΥΑ είναι σύμφωνη με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία.»
Καταλήγοντας ο Στ.Δήμας επισημαίνει ότι: «Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξέδωσε προσφάτως απόφαση εις βάρος της Ελλάδας, επειδή η χώρα δεν θέσπισε συνεκτικό, συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο νομικό καθεστώς, ικανό να εξασφαλίσει τη βιώσιμη διαχείριση και την αποτελεσματική προστασία των ΖΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τώρα την καταλληλότητα των μέτρων που έλαβε ή πρόκειται να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος προστασίας της ζώνης ειδικής προστασίας «Δέλτα Νέστου και λιμνοθάλασσες Κεραμωτής»».
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε:
«Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για την ακύρωση της περιβαλλοντοκτόνας κυβερνητικής ρύθμισης και για την αποτελεσματική προστασία της Λιμνοθάλασσας της Βάσοβας. Μετά και την παρέμβαση μας η Κομισιόν και ειδικά ο Επίτροπος κ.Δήμας οφείλει να ελέγξει την συμβατότητα της ΚΥΑ με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία. Πολύ περισσότερο που οι ελληνικές αρχές έχουν παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν εφαρμόζουν την σχετική νομοθεσία.»
To Γραφείο Τύπου