- Το Σαββατοκύριακο είχαμε μια ακόμα Σύνοδο Κορυφής που δεν έβγαλε και πολλά πράγματα.. Η δική σας προσέγγιση ποια είναι;…
Όσο συνέρχονται μ΄ αυτά τα μυαλά και μ΄ αυτές τις αποφάσεις οι ηγέτες της Ε.Ε. περισσότερο επιδεινώνουν την κρίση, παρά επεξεργάζονται πολιτικές για να βγάλουν την Ευρώπη από τη δίνη της κρίσης στην οποία βυθίζεται χωρίς να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα, κατά την άποψή μας.
- Είχε σχέδιο, κατά τη γνώμη σας, ο Πρωθυπουργός πηγαίνοντας εκεί;..
Νομίζω πως δεν είχε κανένα σχέδιο, αποδείχτηκε το μεγαλύτερο ναυάγιο της συνόδου, καθώς δεν μπορεί να διεκδικήσει ούτε τα στοιχειώδη. Και στοιχειώδη στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούμε το να θέσει θέμα αμφισβήτησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Άλλωστε το κάνουν κουρελόχαρτο όποτε τους εξυπηρετεί, δεν το σέβονται οι περισσότεροι. Αποτελεί νεοφιλελεύθερο κορσέ στις διεκδικήσεις και στην αντιμετώπιση της κρίσης. Και, βεβαίως, το θέμα του δανεισμού, με ένα ειδικό ταμείο, με ένα ειδικό ομόλογο, που θα ανακούφιζε από τις αφόρητες δανειακές ανάγκες χώρες σαν τη δική μας.
- .. Αλλά με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα για τους έλληνες πολίτες…
Εδώ είναι το πρόβλημα. Τα σκληρά μέτρα λαμβάνονται και με βάση το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο -κατά τα άλλα- μετά τη συνέντευξη στις Βρυξέλλες, δήλωσε πίστη ο κ. Πρωθυπουργός. Και σκληρά μέτρα είναι αυτό που ήδη λέγεται και εφαρμόζεται, θα έλεγα, μείωση των μισθών, αύξηση των φορολογικών βαρών σε συνταξιούχους και μισθωτούς, συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων. Αναφέρομαι τώρα στους βασικούς άξονες που γνωρίζουμε. Και μια πολιτική που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ζήτησης και της ανάκαμψης από την κρίση. Είναι συνταγές που μας βυθίζουν περισσότερο στην κρίση.
- Αναφέρεστε κυρίως στην επιβολή νέων φόρων…
Νέοι φόροι χρειάζονται, αλλά πρέπει να επιβληθούν σ΄ αυτούς που έχουν, από τις μεγάλες επιχειρήσεις, περιορισμός των δαπανών χρειάζεται, αλλά πρέπει να γίνει πρώτα απ΄ όλα στους εξοπλισμούς όπου οι δαπάνες είναι υπέρογκες. Επομένως ο προσανατολισμός πρέπει να είναι διαφορετικός. Δεν το βλέπουμε, δυστυχώς.
- Όταν ο Πρωθυπουργός μιλάει για νέους φόρους, απ΄ ότι λένε τα ρεπορτάζ, κατ΄ αρχήν πάμε στο θέμα κεφαλικού φόρου…
Αυτά είναι ορισμένες σπερμολογίες στο τι ειδικοί φόροι θα μπουν, που είναι διάφορες σκέψεις, τις διαψεύδει από την άλλη η κυβέρνηση. Αλλά είναι φανερό ότι με τη λογική που κινείται η κυβέρνηση και με την αδυναμία των εισπρακτικών μηχανισμών, η επιβολή νέων φόρων θα καταλήξουν πάλι σ΄ αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτε. Ενώ από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μεγάλα κέρδη που δεν έχουν φορολογηθεί, υπάρχουν οι χαμηλοί συντελεστές των μεγάλων επιχειρήσεων, που αφήνουν μεγάλα περιθώρια για αύξηση των εσόδων, αλλά, δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, επαναλαμβάνω. Κοιτάζει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τους μισθωτούς λέγοντας ότι, επειδή έχουμε κρίση, σκύψτε ακόμα το κεφάλι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί μια τέτοια πολιτική και προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση, που κατά τα άλλα την επαναλαμβάνει διαρκώς ο κ. Πρωθυπουργός.
- Από αύριο θα καλέσει ο Πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς.. Έφτασε η πρόσκληση στην Κουμουνδούρου;…
Δεν έχει έρθει ακόμα. Είναι μια κίνηση για επικοινωνιακούς λόγους. Όχι πως δεν χρειάζεται μια συζήτηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό. Αλλά να έχει μια βάση, έναν προσανατολισμό να αντιμετωπιστούν πράγματι τα βάρη της κρίσης, όχι από τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να φορτώνονται βάρη και πριν από την κρίση και συνέχεια. Και η λογική του κ. Πρωθυπουργού είναι να ζητήσει συναίνεση σε τέτοιες κατευθύνσεις. Αυτό έχει όμως απορριφθεί από την ελληνική κοινωνία. Αγωνίζονται όλοι να κρατήσουν όσα μπορούν να κρατήσουν κι αν είναι δυνατόν να έχουν μια ανάκαμψη στο εισόδημά τους και στις εργασιακές τους σχέσεις.
- Συμμερίζεστε τις απόψεις που λένε ότι αυτό το θέμα της συναίνεσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα για τις εκλογές, αν και φαίνεται τις τελευταίες ημέρες ότι απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο;…
Από τη μια άποψη αυτό που όλοι λένε, κάθε πολιτικά λογικά σκεφτόμενος άνθρωπος ότι, με τούτο το κλίμα, μ΄ αυτή την εικόνα ο κ. Καραμανλής δεν έχει κανένα λόγο να πάει σε πρόωρες εκλογές, νομίζω ότι είναι ορθό. Το υιοθετώ κι εγώ. Όμως φαίνεται ότι αν αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές, πρέπει να βρει έναν «πειστικό» λόγο για να πείσει τους πολίτες ότι κάνει ότι μπορεί και να του ανανεώσουν την εντολή.. Ενδεχομένως να ισχυριστεί ότι, εγώ ζήτησα συναίνεση, δεν μου τη δίνουν, δώστε μου δύναμη..
Αλλά νομίζω ότι ούτε κι αυτό είναι πειστικό προκειμένου να ανανεώσει ο λαός την εντολή του, σε μια κυβέρνηση που έχει δείξει ότι δεν μπορεί να αλλάξει πολιτική, και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης φαίνεται να έχει μια επιθετική πολιτική απέναντι στα εισοδήματα μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.
- Ο κ. Αλαβάνος τι θα πει στον κ. Καραμανλή;…
Δεν ξέρω με λεπτομέρειες ακριβώς. Βεβαίως θα του πει ότι δεν δεχόμαστε αυτή τη συναίνεση. Το έχουμε πει. Το έχει πει ο κ. Αλαβάνος και στη Βουλή. Δεν μπορεί να γίνει δεκτή, ποιος θα μπορούσε να κάνει δεκτή μια τέτοια συναίνεση, για τους λόγους που εξήγησα. Αν υπάρξουν διαφορετικές προτάσεις, αν υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση των θεμάτων, θα μπορούσε κανείς να συζητήσει τι μπορεί να στηριχτεί. Αλλά δεν το βλέπω. Και επομένως η απάντηση του κ. Αλαβάνου δεν νομίζω να είναι διαφορετική.
- Εσείς θα πάτε με προτάσεις στον κ. Πρωθυπουργό;…
Μα πάντα εμείς καταθέτουμε προτάσεις. Και στη Βουλή πρόσφατα με τη συζήτηση καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιστροφή του Συμφώνου Σταθερότητας, για τον έλεγχο της ΕΚΤ, για την εθνικοποίηση των τραπεζών, για την ενίσχυση του εισοδήματος, για την ενίσχυση των αγροτών, για την αύξηση των δημοσίων δαπανών, για τη μείωση των εξοπλισμών.. Είναι λογικές που πράγματι μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση και μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μια άλλη πολιτική.
Βεβαίως τις προτάσεις θα τις καταθέσουμε. Δεν ξέρω τι θα ακούσει απ΄ αυτές ο κ. Πρωθυπουργός.
- Τώρα αν δεν έχουν πρόωρες εκλογές… αν δεν έχουμε διπλές κάλπες, οι ευρωεκλογές θα είναι δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική ή θα είναι απλώς ευρωεκλογές;…
Όχι, θα είναι γενικευμένη πολιτική αναμέτρηση. Είναι φανερό ότι ο ψηφοφόρος θα πάει έχοντας στο μυαλό του όλα αυτά, και την κατάσταση στη χώρα και τα οικονομικά και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και την κρίση αξιοπιστίας ή αναξιοπιστίας και επομένως θα κοιτάξει να δώσει μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πρωτίστως στην κυβέρνηση -γιατί όχι και στην αξιωματική αντιπολίτευση- ότι δεν βλέπει να αλλάζουν πολιτικές με το δεδομένο πολιτικό σκηνικό. Θα δοθεί γενικότερο μήνυμα. Αυτή είναι η άποψή μας.
- .. Ο κ. Αλαβάνος χθες στο «ΒΗΜΑ» σαν να χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών…..
Ο κ. Αλαβάνος ήθελε να θυμίσει ότι έναντι των βουλευτικών μας επιδόσεων, η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι παραπάνω. Και το δεύτερο που λέμε, ότι σήμερα, σε τέτοιες συνθήκες κρίσης, με οξύτατα τα προβλήματα των εργαζομένων και της κοινωνίας, η πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος -όχι ότι δεν θέλουμε να αυξηθούν οι δυνάμεις μας και κυρίως στις πολιτικές αναμετρήσεις- είναι αν μπορούμε να επεξεργαστούμε, να προβάλουμε και εν τέλει να γίνουν πράξη πολιτικές που να μας βγάζουν από την κρίση. Κι επομένως θέλησε να επαναφέρει τη συζήτηση στους πραγματικά πολιτικούς όρους και όχι παραπολιτικούς -δεν τους υποτιμώ- και δημοσκοπικούς λόγους.
- Τρίτο ή τέταρτο κόμμα στις ευρωεκλογές;… Θα κάνει η Αριστερά που εκφράζετε την έκπληξη;…..
Νομίζω ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις. Θα δουλέψουμε γι αυτό. Είμαστε και αισιόδοξοι απέναντι σε μια τέτοια προοπτική.
To Γραφείο Τύπου