H Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις εσωκομματικές εκλογές υποψηφίων, που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στοιχεία γύρω από τη διαδικασία για την εκλογή των υποψηφίων.
Οι ευρωεκλογές για μας είναι μια κεντρική εκλογική μάχη, που έχει και εθνικά χαρακτηριστικά.
Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε ένα έντονο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, που θα κυριαρχείται από την οικονομική κρίση και από τον αδιέξοδο δρόμο που ακολουθούν τόσο οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια όσο και οι αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις σε επίπεδο Ε.Ε. Αν δείτε και τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, επί της ουσίας είναι μη αποτελέσματα, διότι δεν υπάρχει καμία στρατηγική διεξόδου. Δεν θεωρείται στρατηγική διεξόδου η εξακολούθηση εφαρμογής της ίδιας πολιτικής που οδήγησε στην κρίση. Έχουμε μια εμμονή στην ίδια αδιέξοδη πολιτική, έχουμε μια εμμονή και στη χρηματοδότηση της μαύρης τρύπας του χρηματοπιστωτικού συστήματος που δεν πρόκειται να οδηγήσει στη διέξοδο από την κρίση.
Για μας ο στόχος στις ευρωεκλογές είναι να γίνει ένα βήμα για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που δεν αντιστοιχεί, θεωρούμε εμείς, στις περιστάσεις. Το βήμα αυτό έχουμε τη δυνατότητα να το πετύχουμε γιατί κατεβαίνουμε σ΄ αυτές τις εκλογές με την πολιτική συμμαχία που έχουμε συστήσει, βαθαίνει καθημερινά και έχει σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στη χώρα, τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Θεωρούμε ότι αυτό το βήμα για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού είναι το απαραίτητο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές και ανατροπές και να μπει η χώρα σε μια άλλη πορεία, σε μια πορεία ανταγωνιστική με την έως σήμερα πορεία. Κάτι που πιστεύουμε ότι είναι και ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης με όρους υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και της νεολαίας.
«Όπως ήδη γνωρίζετε, με ομόφωνη απόφαση του διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΝ η διεξαγωγή των πανελλαδικών εσωκομματικών προκριματικών εκλογών για τις τρεις πρώτες θέσεις που θα αντιστοιχούν στο κόμμα μας στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στις 8-9/3/09.
Σε κάθε Νομαρχιακή Επιτροπή (Ν.Ε.) ή Πολιτική Κίνηση (Π.Κ.) θα υπάρχει κάλπη ανοιχτή το διήμερο 8-9/3/09 και θα κλείσει υποχρεωτικά στις 8.00 μ.μ. στις 9/3/09. Κάθε Ν.Ε. ή Π.Κ. εκλέγει Εφορευτική Επιτροπή που θα έχει την ευθύνη των εκλογών και θα ενημερώνει την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
Οι κάλπες θα τοποθετηθούν στα κομματικά γραφεία του ΣΥΝ ,στο κέντρο και την περιφέρεια. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν γραφεία, οι εκλογές μπορούν να γίνουν σε γραφεία γειτονικής οργάνωσης ή σε δημόσιο χώρο και σε κάθε περίπτωση σε συνεννόηση με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
Οι τοπικές εφορευτικές επιτροπές έχουν την ευχέρεια να καθορίσουν οι ίδιες το ωράριο της ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια του διημέρου. Όμως είναι απόλυτα δεσμευτικό προς όλους ότι καμία κάλπη δεν πρέπει να ανοίξει και να καταμετρηθεί αποτέλεσμα πριν από τις 8 μ.μ. της Δευτέρας 9/3/09 ημέρα και ώρα κατά την οποία θα πρέπει να ανοιχτούν όλες οι κάλπες και να ξεκινήσει η καταμέτρηση.
Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΝ που είναι εγγεγραμμένα μέλη στις οργανωτικές καταστάσεις έως στις 9/12/08, όπως ορίζει το καταστατικό. Επίσης τα μέλη θα πρέπει να είναι οικονομικώς τακτοποιημένα.
Η ψηφοφορία είναι μυστική.
Το εκλογικό σύστημα θα είναι το ίδιο με τις προηγούμενες φορές, τα ψηφοδέλτια θα καταρτιστούν με αλφαβητική σειρά και κάθε μέλος που θα ψηφίζει καταγράφει την προτίμησή του βάζοντας αριθμητικά (1η, 2η, 3η) τη σειρά προτίμησής του για τους 3 υποψήφιους που θα διαλέξει.
Η τελική κατάταξη θα γίνει ως εξής: O/H υποψήφιος/α που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες πρώτες (1η) προτιμήσεις θα λάβει την πρώτη θέση. Ο/Η υποψήφιος/α που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες αθροιστικά πρώτες και δεύτερες προτιμήσεις (1η, 2η ) θα λάβει την δεύτερη θέση. Ο/Η υποψήφιος/α που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες αθροιστικά πρώτες δεύτερες και τρίτες προτιμήσεις (1η, 2η, 3η) θα λάβει την τρίτη θέση Σε περίπτωση ισοψηφίας στην 1η θέση θα υπολογιστούν οι προτιμήσεις των υποψηφίων που θα έχουν στην δεύτερη θέση (2η) και θα εκλεγεί αυτός/ή που θα έχει τις περισσότερες. Σε περίπτωση ισοψηφίας στη 2η, 3η, θέση θα υπολογίζονται οι προτιμήσεις στις 1η, και 2η αντίστοιχα και θα εκλέγεται αυτός/ή που θα έχει τις περισσότερες προτιμήσεις.
Η σύνθεση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είναι η εξής: Δούκας Γιάννης, Ζευγολατάκος Βρασίδας, Καλκανδής Πέτρος, Κορωνάκης Τάσος, Μπαγεώργος Στέφανος, Παλαμαριτζής Γιώργος, Πουλάκης Κώστας, Σακελλαρίδης Γαβριήλ και Σαρρής Μανώλης.
Οι σύντροφοι που υπέβαλαν υποψηφιότητα για τις εσωκομματικές εκλογές είναι οι κάτωθι:
ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΓΟΥΡΓΟΥΡΗ ΦΑΝΗ
ΘΕΩΔΟΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ
ΜΑΥΡΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΠΙΤΣΑΞΗ ΕΛΕΝΗ
ΜΠΟΝΟΒΟΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΙΛΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΝΗ
ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΟΣ
ΧΟΥΝΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή καλεί όλες τις Ν.Ε., τις Π.Κ. και τις οργανώσεις νεολαίας του ΣΥΝ να δραστηριοποιηθούν και να συμβάλλουν ώστε, μαζί με την ολόπλευρη ενημέρωση των συντρόφων, οι εσωκομματικές εκλογές, που γίνονται για 4η φορά, και που είναι μοναδική δημοκρατική λειτουργία, να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και να διεξαχθούν με την τήρηση όλων των κανόνων-προθεσμιών για μια άψογη δημοκρατική διαδικασία.»
- Πολλοί προσδίδουν σ΄ αυτό το δημοψήφισμα τα χαρακτηριστικά άλλης μιας εσωκομματικής μάχης…. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη…
Τ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Ακριβώς το αντίθετο. Την στιγμή που όλα τα άλλα κόμματα θα επιλέξουν με την απόφαση του αρχηγού τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιου κεντρικού οργάνου για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, εμείς ανοίγουμε αυτή τη διαδικασία στα μέλη μας, μια πολιτική διαδικασία που μας κάνει περήφανους ως ένα κόμμα της δημοκρατικής Αριστεράς, την οποία επιλέξαμε πρώτοι και την προτείνουμε και στα υπόλοιπα κόμματα, εάν θέλουν να μιλάνε για δημοκρατία κι αν δεν φοβούνται για τις επιλογές των μελών τους, να χρησιμοποιήσουν κι αυτοί αντίστοιχες διαδικασίες.
Για μας δεν υπάρχουν διαδικασίες κλειστού τύπου. Η πολιτική συζήτηση είναι ανοιχτή στο εσωτερικό του ΣΥΝ. ….
- Παρόλα αυτά υπήρξαν καταγγελίες για απόπειρες παραγκωνισμού…..
Α. ΚΑΡΙΤΖΗΣ: Συχνά θεωρείται ότι μια διαδικασία εσωτερική στην οποία υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, πολιτικές συζητήσεις και διαφοροποιήσεις, συχνά θεωρείται ότι δεν είναι σύνηθες ένα κόμμα να κάνει αυτή τη συζήτηση ανοιχτά. Συχνά το θεωρείτε ως στοιχείο προβλήματος ή κάτι το οποίο αποδυναμώνει. Εμείς, αντίθετα, θεωρούμε -κι έτσι έχουμε πορευτεί όλο αυτό το διάστημα κι έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον- ότι αυτό είναι στοιχείο της δύναμής μας και όχι αδυναμίας. Η υγιής πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κόμματος θεωρούμε ότι είναι ένα θετικό στοιχείο που μας δίνει δύναμη και αποτελεί κι ένα στοιχείο πολιτικής κουλτούρας, το οποίο, αν ακολουθούνταν και από άλλα κόμματα, η πολιτική ζωή του τόπου θα ήταν πολύ πιο υγιής. …
Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Ιστορικά και από τα τρία προηγούμενα εσωκομματικά δημοψηφίσματα, ο ΣΥΝ βγήκε μετά τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα ενωμένος. Παρόλο που και τότε υπήρχαν υποψήφιοι με προσωπικότητες με διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις μέσα στο χώρο του ΣΥΝ. Άρα μ΄ αυτή την έννοια δεν το φοβόμαστε.
Το δεύτερο είναι ότι έξω από τη δημοκρατική διαδικασία, είναι κι ένα άλλο στοιχείο, ο εκλογικός τρόπος με τον οποίον γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων, όπου είναι ένα προχωρημένο εκλογικό σύστημα, που κάνει ένα βήμα ακόμα περισσότερο στην εσωκομματική δημοκρατία, αφού δεν ταυτίζει τους τρεις σταυρούς που θα έβαζαν τα μέλη και τους δίνει μια βαρύτητα πολύ περισσότερη με το πρώτος, δεύτερος, τρίτος. Άρα δίνει ένα βάρος περισσότερο στα μέλη στο να αξιολογήσουν και να ψηφίσουν μέσα στο εσωκομματικό δημοψήφισμα.
- … Θέσατε θέμα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού…. Αυτό συνδέεται με κάποιο ποσοστό;…
Α. ΚΑΡΙΤΖΗΣ: Ο στόχος μας είναι η εκλογή τεσσάρων ευρωβουλευτών. Ένα μεγάλο διψήφιο ποσοστό το οποίο θα αντιστοιχεί στην έντονη κοινωνική διεργασία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, η οποία ζητά ριζικές αλλαγές. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα ρεύμα στην ελληνική κοινωνία το οποίο διαρκώς διευρύνεται, αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα και ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο σ΄ αυτή την πορεία. Μ΄ αυτό το ρεύμα έχουμε προσπαθήσει να συντονιστούμε και θεωρούμε ότι θα κάνουμε προσπάθεια να το εκφράσουμε και στη διάρκεια των ευρωεκλογών. Μια αλλαγή η οποία είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
- Ο Αλ. Αλαβάνος στη συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» είχε πει ….
Η αναφορά του Αλ. Αλαβάνου δεν είχε να κάνει με συγκεκριμένες εκλογικές μάχες. Ήθελε να δείξει το γεγονός ότι η Αριστερά δεν προσδιορίζεται, ούτε καθορίζει την πολιτική της στρατηγική από το τι λένε οι δημοσκοπήσεις.
To Γραφείο Τύπου