Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/06/2006

Η δεινή θέση των αγροτών και οι προοπτικές επιβίωσης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι έλληνες αγρότες, ιδιαίτερα οι μικροί και μεσαίοι και την αγωνία τους για το αν θα έχει μέλλον η παραγωγή αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας έφερε στη Βουλή με επερώτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αλλά κυρίως να δώσει λύση στο χαμηλό εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών και στο πως θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Η κεντρική εισηγήτρια και αρμόδια για θέματα αγροτικής πολιτικής βουλευτής Α'Θεσ/νίκης Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη ζήτησε από τον Υπουργό να εκτιμήσει τις συνέπειες από την απόφαση της κυβέρνησης για την πλήρη αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή κι έφερε σαν παράδειγμα την καλλιέργεια του καπνού, ο οποίος οδηγείται σε εγκατάλειψη, αφού όπως παραδέχθηκε και ο Υπουργός, θα μειωθεί στο ένα τέταρτο τα επόμενα χρόνια.

Υπενθύμισε την ευθύνη της κυβέρνησης γιατί διαιωνίζεται το υψηλό κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων και κατηγόρησε τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση των συνεταιρισμών στην Ελλάδα. Τα δύο κόμματα χειραγωγούν σε αγαστή συνεργασία το συνεταιριστικό κίνημα και το οδήγησαν ήδη σε αναξιοπιστία και χρεοκοπία. Όμως οι αγρότες και η χώρα έχουν ανάγκη από την παρουσία των συνεταιρισμών όχι ως εισπρακτικών μηχανισμών, αλλά μηχανισμών αυτόνομων και ανεξάρτητων για την αποτελεσματική άσκηση αγροτικής πολιτικής (παραγωγή, εμπορία, μεταποίηση, εξαγωγές).

Αναφέρθηκε στην αποτυχία των ιδιωτικών αλλά και των Ανωνύμων Εταιριών που δημιουργήθηκαν για την άσκηση αγροτικής πολιτικής και ζήτησε να ανασυγκροτηθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συνεργασία των υπηρεσιών στα τρία διοικητικά επίπεδα, ώστε οι αποκεντρωμένες Δ/νσεις να συμβουλεύουν και εξυπηρετούν τους αγρότες με βάση το σχεδιασμό, τους στόχους και την πολιτική του Υπουργείου.

Δεν απαντήθηκαν από τον υπουργό ερωτήματα για το χαράτσι που πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες παραγωγοί στην ΠΑΣΕΓΕΣ για λάθη δηλαδή και παραλείψεις του συστήματος για τα οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Η κα Ξηροτύρη αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι η Ε.Ε. δεν επιτρέπει την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων από το ίδιο το Υπουργείο, φέρνοντας ανάλογα παραδείγματα άλλων χωρών.

Ο βουλευτής Β'Αθήνας Γιάννης Δραγασάκης: Στην παρέμβασή του για τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα, τόνισε ότι: Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι αν θα έχουμε μια ανταγωνιστική ή μια επιδοτούμενη γεωργία, αλλά αν θα έχουμε μια αγροτική ανάπτυξη με σχέδιο και με προοπτική ή θα έχουμε μια άναρχη ανάπτυξη με τον αγρότη να είναι στο έλεος των διακυμάνσεων της αγοράς, των μεσαζόντων και των εμπορικών αλυσίδων και της ανεξέλεγκτης αύξησης του κόστους παραγωγής.

Ο Γ. Δραγασάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μελέτες που γίνονται στις 13 Περιφέρειες της χώρας και, με βάση τα συμπεράσματά τους, να καταρτιστούν ολοκληρωμένα σχέδια αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης με σαφείς κατευθύνσεις, κίνητρα και μέσα στήριξης των παραγωγών.

Τέλος, ζήτησε τη λειτουργία εξειδικευμένων φορέων για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Ο βουλευτής Αττικής Θανάσης Λεβέντης υπενθύμισε τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για τις αγροτικές συντάξεις οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί. Τόνισε τα ζητήματα της ποιότητας των τροφίμων και ιδίως των μεταλλαγμένων, με ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών και την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας. Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη περαιτέρω προώθησης των βιολογικών καλλιεργειών με ειδικά μέτρα και ενισχύσεις. Επίσης, έθεσε το θέμα της αγροτικής γης και της αγροτικής παραγωγής στην Αττική που χάνονται λόγω της ανεξέλεγκτης οικοπεδοποίησης , και ζήτησε την ουσιαστική ενίσχυση των αγροτών της Αττικής με άμεσα κυβερνητικά μέτρα.,

Σε απάντησή του ο Υφυπουργός κ. Κοντός δεσμεύτηκε για την ένταξη των καλλιεργειών οπωροκηπευτικών της περιοχής Μεγάρων στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αλαβάνος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε ατο θέμα της αποδέσμευσης των ενισχύσεων από την παραγωγή και τον ισχυρισμό ότι με αυτή την επιλογή διασφαλίστηκαν οι επιδοτήσεις για τον κάθε αγρότη μέχρι το 2013. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε ο κ. Αλαβάνος η μείωση των ενισχύσεων λόγω των διαφόρων παρακρατημάτων και του πληθωρισμού θα είναι της τάξης του 45% μέχρι το 2013 και τόνισε ότι για το εισόδημα του μεμονωμένου δικαιούχου παραγωγού η μείωση αυτή είναι πολύ σημαντική.

Για το θέμα των δικαιωμάτων τόνισε την μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και τη σημαντική επιβάρυνση των παραγωγών για την κατοχύρωση και την ενεργοποίησή τους που στο λάδι για παράδειγμα ξεπερνά το 20% των ενισχύσεών τους. Αναφέρθηκε επίσης και στην διαδικασία που ακολουθήθηκε σε άλλες χώρες όπως στην Ιταλία όπου το κόστος το ανέλαβε ο αντίστοιχος ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι οι αγρότες.

Όσον αφορά στα «λάθη» του συστήματος που έχουν δημιουργήσει πραγματικό χάος στην όλη διαδικασία, τόνισε τις ευθύνες τόσο του ΠΑΣΟΚ για τις σαθρές βάσεις των μητρώων όσο και της ΝΔ που στήριξε την όλη διαδικασία σε αυτές τις βάσεις.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στην βιολογική γεωργία υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη μια αποφασιστική και γενναία στήριξη καθώς και η λειτουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για βιολογικά προϊόντα.

Επίσης τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η καπνοκαλλιέργεια, να παραμείνουν οι ομάδες παραγωγών και να μην δημιουργηθούν άλλοι συνεταιρισμοί στη θέση τους και ζήτησε από την κυβέρνηση να διεκδικήσει στην Ε.Ε. να παραμείνει το 50% των ενισχύσεων του καπνού και να μην μεταφερθεί στον Β' πυλώνα μετά το 2009.

To Γραφείο Τύπου